Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Κράτος μπάχαλο: 12.000 υποθέσεις φοροδιαφυγής στα… αζήτητα



Η μάχη με τη φοροδιαφυγή γίνεται άλλη μια υπόσχεση που έμεινε στα λόγια, με αποτέλεσμα να χάνονται εκατοντάδες εκατομμύρια έσοδα για το ελληνικό δημόσιο.

Κι αυτό γιατί στο τέλος του έτους παραγράφονται 12.000 υποθέσεις φοροδιαφυγής, εκ των οποίων περίπου 2.500 αποτελούν εισαγγελικές παραγγελίες. Μένουν....καλά φυλαγμένες στα συρτάρια του ΣΔΟΕ το οποίο πλέον δεν έχει βάση του νόμου τη δυνατότητα να διενεργεί φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους.

AdTech Ad
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ ενώ δε δυσκολεύτηκε να λάβει νέα μέτρα ύψους 5,5 δισ. ευρώ με περικοπές συντάξεων, νέους σκληρούς φόρους σε ολόκληρη την αγορά, δεν μπορεί να εισπράξει τα οφειλόμενα από 12.000 φορολογικές υποθέσεις οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Μάλιστα, πρόκειται για τις ίδιες υποθέσεις που «σέρνονται» από πέρσι, για τις οποίες πίεσε τους πιστωτές να παρατείνουν το δικαίωμά της για έλεγχο για ακόμη ένα χρόνο.

Οι 12.000 υποθέσεις που παραγράφονται φέτος μαζί με 24.000 ακόμα, οι οποίες παραγράφονται σταδιακά από το 2017 και μετά, δεν πρόκειται να ελεγχθούν γιατί... δεν υπάρχει χρόνος.
Κι αυτό γιατί για να μπουν στη διαδικασία ελέγχου, πρέπει να προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει ότι οι 36.000 υποθέσεις φοροδιαφυγής που βρίσκονται στο ΣΔΟΕ θα μεταφερθούν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Πρόκειται για τη νομοθετική ρύθμιση που θα είχε κατατεθεί από τον Οκτώβριο του 2015, ώστε οι υποθέσεις να έχουν μεταφερθεί από πέρσι στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με περσινό νόμο, «η αντιμετώπιση των υπολοίπων υποθέσεων, που θα παραμείνουν στην Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ, θα καθορισθεί με νομοθετική ρύθμιση μέχρι τις 30.10.2015». Όμως τίποτα δεν έγινε, ο χρόνος χάθηκε και μαζί χάνονται και σημαντικά έσοδα για το δημόσιο αφού θα παραγραφούν υποθέσεις και κάποιοι θα τη γλιτώσουν.

Και τώρα είναι πια αργά. Τώρα ό,τι κι αν γίνει, ακόμα και αν η διάταξη κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, μέχρι να γίνει το ξεκαθάρισμα από την επιτροπή που θα συσταθεί, δεν θα ελεγχθούν περισσότερες από 500-1.000 υποθέσεις μέχρι το τέλος του έτους! Με τους ρυθμούς αυτούς χρειάζονται...30 χρόνια για να αναζητηθούν τα οφειλόμενα κι όχι λίγοι μήνες που μένουν μέχρι το τέλος του έτους. Και τελικά οι περισσότερες περιπτώσεις θα παραγραφούν και θα χαθούν σημαντικά έσοδα για το ελληνικό δημόσιο.

Το θέμα της ανικανότητας του Δημοσίου να συλλέξει τους φόρους και τα πρόστιμα απασχολεί και το συμπληρωματικό μνημόνιο που είδε το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες και θα φέρει μεγαλύτερη αυστηρότητα για το σύνολο των φορολογουμένων. Οι πιστωτές εστιάζουν την προσοχή τους στον τρόπο λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού καθώς και στις παρεμβάσεις που δεχόταν από την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι η ικανότητα συλλογής εσόδων έχει παρεμποδιστεί από την πολύπλοκη νομοθεσία, την κακή διαχείριση, τις πολιτικές παρεμβάσεις και τις γενναιόδωρες ρυθμίσεις- αμνηστίες.

Η κυβέρνηση θα πρέπει πλέον να λάβει ισχυρά μέτρα για τη βελτίωση της συλλογής φόρων και εισφορών, με τη λήψη άμεσων μέτρων για όσους οφειλέτες αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους ή τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου