Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

ΠΕΝΕΝ: Αδίστακτοι οι εφοπλιστές – Θέλουν καθεστώς γαλέρας για τους Έλληνες ναυτικούς



Στις 26 Μαΐου η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) διατυμπάνιζε την «πατριωτική» της συμβολή στην εθνική οικονομία, την «εκτίμησή» της στους Έλληνες ναυτικούς και τη «δέσμευσή» της στη μείωση της ανεργίας των ναυτεργατών, μέσα από την ετήσια έκθεσή της. Τέσσερις μέρες μετά, ζήτησε την κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΕΕ) στην ποντοπόρο ναυτιλία και την υπογραφή ατομικών συμβάσεων σε επίπεδα χωρών «σημαίας ευκαιρίας» και «τριτοκοσμικών» μισθών....

Την «αδίστακτη» εφοπλιστική προπαγάνδα, αλλά και την «εφοπλιστόδουλη» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων, η οποία «έχει δώσει εδώ και πολύ καιρό το πράσινο φως στο εφοπλιστικό κεφάλαιο να συντρίψει τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα του ναυτεργατικού κόσμου» καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), με μια σκληρή και αποκαλυπτική ανακοίνωση.

AdTech Ad
Συγκεκριμένα, στις 30 Μαΐου 2016, με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) με τη διοίκησή της.

Σύμφωνα με την ΠΕΝΕΝ, σκοπός της συνάντησης όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο πρόεδρος της Ε.Ε.Ε ήταν η κατάργηση της υφιστάμενης ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία για τα πληρώματα αυτών των πλοίων και η υπογραφή ατομικών συμβάσεων στα πλαίσια της ΣΣΕ της ΔΟΜ (ITF).
«Η σύμβαση της ITF κατοχυρώνει τα μίνιμουμ για τους αλλοδαπούς ναυτικούς που εργάζονται κατά κανόνα στα πλοία που φέρουν σημαία ευκολίας (εκτός εθνικών παραδοσιακών σημαιών που σε αυτές ισχύουν και εφαρμόζονται οι εθνικές ΣΣΕ)» διευκρινίζει η ΠΕΝΕΝ και προσθέτει:

«Η επίθεση αυτή των εφοπλιστών στο όνομα δήθεν της αύξησης των θέσεων εργασίας γίνεται σε ανοιχτή συνεννόηση και με την στήριξη της κυβέρνησης και των ΤσίπραΔραγασάκηΣταθάκηΔρίτσα οι οποίοι έχουν δώσει εδώ και πολύ καιρό το πράσινο φως στο εφοπλιστικό κεφάλαιο να συντρίψει τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα του ναυτεργατικού μας κόσμου».

Η ΠΕΝΕΝ αποκαλύπτει ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με «το πρώτο τμήμα του κεφαλαίου που συνδιαλέχθηκε, συνθηκολόγησε, συμβιβάστηκε και υποτάχθηκε ήταν το εφοπλιστικό κεφάλαιο». Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2012, σε συνάντηση με το προεδρείο της Ε.Ε.Ε οι κ.κ. Τσίπρας, Σταθάκης και Δρίτσας, «έμμεσα πλην όμως με σαφήνεια τάχθηκαν από τότε υπέρ των ατομικών συμβάσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας που μαστίζει όλα τα τελευταία χρόνια τον κλάδο των ναυτεργατών», ενώ ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του «υπερασπίστηκε το νεοαποικιακό μοντέλο της εφοπλιστικής ασυδοσίας, δήλωσε πίστη και υποταγή στη φοροασυλία, την επιχειρησιακή ασυδοσία, τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την ναυτιλία των εφοπλιστών ενώ στη διαμάχη τους με τα όργανα της Ε.Ε σχετικά με το ευνοϊκό και σκανδαλώδες φορολογικό καθεστώς που απολαμβάνουν διαχρονικά στη χώρα μας είναι στο πλευρό τους!».

Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, Αντώνης Νταλακογεώργος, παίρνοντας το λόγο στη συνάντηση με την Ε.Ε.Ε, κατήγγειλε ότι η πρόθεση των εφοπλιστών με την πρόταση για τις ατομικές συμβάσεις είναι «να οδηγήσουν το ναυτεργατικό κόσμο σε μισθούς της εποχής της γαλέρας και τα εργασιακά τους δικαιώματα στον μεσαίωνα».

«Η θέση της Ε.Ε.Ε περί μισθών, σύμφωνα με τα διεθνώς κρατούντα, είναι να μετατρέψουν την ελληνική ναυτιλία σε μια άτυπη σημαία ευκαιρίας που σε αυτήν θα δεσπόζουν οι τριτοκοσμικοί μισθοί, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η φοροασυλία και οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας», πρόσθεσε.
Χαρακτήρισε δε, «φαιδρή και άθλια επιχείρηση» την προσπάθεια των εφοπλιστών να παρουσιάσουν την πρότασή τους για την κατάργηση των ΣΣΕ «ως εθνική, πατριωτική». Το «κοινωνικό» προφίλ των «δυνάμεων του εφοπλιστικού κεφαλαίου καταρρίπτεται από το γεγονός ότι σε συνθήκες βαθιάς κρίσης αυξάνουν το στόλο, την κερδοφορία και τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία. Την ίδια στιγμή όμως η ανεργία στους ναυτεργάτες αυξάνεται θεαματικά και πλέον ξεπερνάει το 50% ενώ τα φαινόμενα φτωχοποίησης και εξαθλίωσης παίρνουν δραματικές διαστάσεις» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ε.Ε.Ε, τον κατηγόρησε για «ασθενική και επιλεκτική μνήμη αναφορικά με τα προνόμια που διαχρονικά απεκόμισε ο ελληνικός εφοπλισμός, όπως φορολογική ασυλία, διμερείς συμβάσεις, διαδοχικές μειώσεις οργανικών συνθέσεων, μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, μαύρη ανασφάλιστη εργασία ή μαζική χαμηλόμισθη εργασία κ.α (...) Αυτό το μοντέλο αξιοποίησε στο έπακρο το εφοπλιστικό κεφάλαιο για να επικρατήσει έναντι άλλων ανταγωνιστικών χώρων οι οποίες με καθυστέρηση μιας 20ετίας αντέγραψαν σε μεγάλο βαθμό το ελληνικό μοντέλο, το οποίο όμως ακόμη και σήμερα είναι σαφώς πιο προνομιακό σε σύγκριση με οποιαδήποτε αναπτυγμένη ναυτιλιακή ευρωπαϊκή χώρα».

Οι ναυτεργάτες προειδοποιούν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι η «ευθύνη για την απασχόληση με κατοχυρωμένα δικαιώματα (ΣΣΕ – Κοινωνική ασφάλιση κ.λπ) είναι στα χέρια της και με την πολιτική της δείχνει ότι ούτε θέλει ούτε μπορεί να αγγίξει την θεσμοθετημένη εφοπλιστική ασυδοσία, έστω και στο τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας!
Τα συμπεράσματα ανήκουν στον λαό, τους εργαζόμενους και στο ναυτεργατικό κόσμο της χώρας μας!» καταλήγει η ΠΕΝΕΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου