Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Τι αλλάζει για Κυριακές, ΔΕΗ, επιδόματα, φάρμακα και εργασιακά

 

 

Περικοπές επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και άλλων - Πώληση λιγνιτικών μονάδων και του 17% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ - Περισσότερες Κυριακές ανοιχτά μαγαζιά και ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων

Νέες περικοπές επιδομάτων, κινητικότητα και αξιολόγηση στο Δημόσιο, επέκταση των Κυριακών που είναι ανοιχτά τα καταστήματα αλλά και πώληση του 30% ως 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και του 17% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, φέρνει η συμφωνία που επετεύχθη τα ξημερώματα σήμερα, μετά την ολονυχτία διαπραγματεύσεων στο Χίλτον, που ξεκίνησε στις 18:00 το απόγευμα της Πρωτομαγιάς.

Αναλυτικότερα: 
-Το 2018 προβλέπονται μέτρα 447 εκατ. ευρώ από το 2018 με περικοπές επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών και επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, κάτι που θα αυξήσει το φορολογικό βάρος κατά 121 εκατ. ευρώ.

-Στο Δημόσιο έρχεται νέα αξιολόγηση και κινητικότητα και επιβάλλεται «ταβάνι» στον αριθμό των συμβασιούχων. Ο αριθμός τους πρέπει να μειωθεί από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 49.104 τον ίδιο μήνα του 2017 και σε 48.420 τον Δεκέμβριο του 2019. Ο λόγος της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα γίνει ένα προς τρία το 2018 εφόσον τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

-Πωλείται το 30% ως 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς επίσης και το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

-Αλλαγές έρχονται στον τρόπο λειτουργίας των αγορών. Επεκτείνεται το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και εκτός φαρμακείων.

-Στα εργασιακά οι αλλαγές των προηγούμενων μνημονίων παρατείνονται με νόμο μέχρι τη λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζεται με δέσμευση της κυβέρνησης η απαγόρευση της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων. Παράλληλα καταργείται η υπουργική απόφαση που απαιτείται ως τώρα για την έγκριση των ομαδικών απολύσεων και αντικαθίσταται από ένα σύστημα προειδοποίησης. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν υπάρχει λοκ άουτ στη συμφωνία, ότι δεν αυξάνεται το όριο των ομαδικών απολύσεων πάνω από το 5%, ότι ο έλεγχος για τις ομαδικές απολύσεις πηγαίνει στο ανώτατο συμβούλιο εργασίας (άρα καταργείται το υπουργικό βέτο) και η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης από τον Σεπτέμβριο του 2018 μετά το τέλος του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου