Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Τι συζήτησαν Τσίπρας - Ιερώνυμος για συλλαλητήρια και Σκοπιανό




Ιερώνυμος: Έχω εμπιστοσύνη στους καθ' ύλην αρμόδιους να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα


«Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία» είπε ο Αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Ο πρωθυπουργός του ζήτησε να συμβάλει, ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις

Καμία αντίδραση δεν έχει υπάρξει, μέχρι στιγμής, από την ελληνική κυβέρνηση, αναφορικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, έπειτα και από τη χθεσινή συνάντηση, στη Νέα Υόρκη, ανάμεσα στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, και τους πρέσβεις των δύο χωρών, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.


Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, συναντήθηκε νωρίτερα (στις 17:00) με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, και τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο «φλέγον» ζήτημα της ονομασίας. Εξερχόμενος του Μαξίμου, ωστόσο, ο κ. Κοτζιάς δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις για το περιεχόμενο των όσων ειπώθηκαν με τον κ. Τσίπρα, αλλά και να σχολιάσει τις πληροφορίες των σκοπιανών ΜΜΕ, που έκαναν λόγο για πέντε ονόματα που έφερε στο τραπέζι ο Μάθιου Νίμιτς.
Μετά τη συνάντηση με τον κ. Κοτζιά, ο πρωθυπουργός μετέβη από το Μέγαρο Μαξίμου στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί, προ ολίγων ημερών, η ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα στον κ. Ιερώνυμο και τον πρωθυπουργό, με τον πρώτο να υπογραμμίζει ότι η Εκκλησία δεν δέχεται λύση που να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», και τον δεύτερο να απαντά ότι η κυβέρνηση ακούει όλες τις απόψεις, αλλά είναι αυτή που τελικά θα αποφασίσει.

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Τσίπρα - Ιερώνυμου

«Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία». Αυτό τόνισε, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, κατά τη συνάντησή του στην Αρχιεπισκοπή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον ενημέρωσε σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός, που επανέλαβε τον σεβασμό του στις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ζήτησε από τον προκαθήμενο της ελλαδικής Εκκλησίας να συμβάλει, ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, κατά τη συνάντηση τους, ο κ. Τσίπρας άκουσε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκκλησιαστική πτυχή του όλου ζητήματος, που αφορά στην ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τον σεβασμό του στις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι θα τον κρατάει ενήμερο για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Επιπλέον, του ζήτησε να συμβάλει, όπως τονίζεται, ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διατύπωσε τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν παρέλειψε να επισημάνει την εμπιστοσύνη του προς τους, εκ του Συντάγματος, καθ' ύλην αρμόδιους να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία.

Συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στο Νταβός, στις 24 Ιανουαρίου, υπό προϋποθέσεις...

Κυβερνητικές πηγές, σημειωτέον, ανέφεραν ότι, σε περίπτωση που σημειωθεί σαφής πρόοδος στις διαβουλεύσεις Αθήνας και Σκοπίων, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, στις 24 Ιανουαρίου, στο Νταβός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου