Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση ήλπιζαν πως η τρόικα θα πείθονταν να δώσει παράταση για την κινητικότητα μετά τις 2.650 απολύσεις στην ΕΡΤ. Αλλά φαίνεται πως τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα!
Οι τροϊκανοί δεν πείθονται από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της ΕΡΤ και όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, αναγνωρίζουν μόνο 650 απολύσεις και όχι τις 2.000 που απολύθηκαν από την καταργημένη ΕΡΤ και θα επαναπροσληφθούν στο μεταβατικό φορέα.«Αν ξαναπάρετε τους 2.000 από τους 2.650 που απολύσατε, τότε μιλάμε για 650 απολύσεις και όχι 2.650» ήταν το μήνυμα των δανειστών προς το επιτελείο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Οι τροϊκανοί, αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, έχει ζητήσει να της δοθούν αναλυτικά στοιχεία για τον νέο φορέα και το πως θα γίνουν οι προσλήψεις των 2.000, πως ενώ κάθε πρόσληψη προβλέπει μια υποχρεωτική απόλυση με κριτήρια ΑΣΕΠ, πως θα προσληφθούν δημοσιογράφοι που εξαιρούνται από τα κριτήρια αυτά...
Τι λένε οι εργαζόμενοι:
Τη συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ ως συνέχεια της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ζητούν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, με την απάντησή τους στον υφυπουργό για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, Παντελή Καψή.
Στην απόφαση που έλαβε ομόφωνα η γενική συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ (αργά το βράδυ της Τρίτης), αναφέρεται ότι «στη θέση της άγονης συζήτησης περί «ενδιάμεσου φορέα» πρέπει να ορισθεί ως συνέχεια της λειτουργίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης η συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ (κεντρικά και περιφερειακά) για την εξυπηρέτηση των αναγκών του δημοσίου συμφέροντος, όπως ορίζει ρητά η απόφαση του ΣτΕ και συστήνει η EBU».
Σχετικά με τους εργαζόμενους, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ προτείνουν η εργασία τους το επόμενο χρονικό διάστημα να προσφέρεται χωρίς νέα σύμβαση και η αμοιβή να καθορίζεται με τη μορφή «απολαβών ισόποσων προς τους μισθούς» (που είχαν μέχρι την 11η Ιουνίου), καθώς, όπως σημειώνουν, οι μισθοί εξακολουθούν να υφίστανται λόγω των άκυρων απολύσεων.
Επιπλέον, προτείνουν να υπάρξει ένα «σαφές και νομικά τεκμηριωμένο πρόγραμμα «εθελουσίας εξόδου», κίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης, για όλους εκείνους που θα επιθυμούσαν να λάβουν την αποζημίωσή τους (από την ΕΡΤ και όχι τον κρατικό προϋπολογισμό) και να προχωρήσουν σε συνταξιοδότηση, ή να αναζητήσουν άλλον εργοδότη και όχι εργασιακή σχέση με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση» και «καταβολή αποζημιώσεων με υπολογισμένη τη συνολική προϋπηρεσία στην ΕΡΤ (από την πρώτη σύμβαση έργου), χωρίς πλαφόν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου