Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Γύρω από την tv:Περάστε στην τηλε-κουζίνα μας

Στην Ελλάδα υπάρχει και ένα τηλεοπτικό προϊόν που τον καιρό της κρίσης, και ενώ το αποτέλεσμά της είναι εμφανές στον παρακμάζοντα ψυχαγωγικό τομέα, ανθεί: οι εκπομπές μαγειρικής, όχι μόνο είναι περισσότερες από κάθε άλλη φορά, αλλά αποτελούν και λαμπρά δείγματα μιας (σχετικά) νέας, προσεγμένης τηλεόρασης. Οι παραγωγές αυτές είναι μια σχετικά εύκολη λύση: αρκετοί οι σεφ που δεν λένε όχι σε μια εμφάνιση που θα φέρει κόσμο στα μαγαζιά τους, ακόμη περισσότερες οι εταιρείες με είδη διατροφής, σκεύη και οικιακές συσκευές που θέλουν να διαφημίσουν τα προϊόντα τους διά της χορηγίας. Ομως
υπάρχουν και σκηνοθέτες, φωτογράφοι, φωτιστές και στυλίστες (food styling) οι οποίοι διαχειρίζονται το αντικείμενο με μαεστρία. Γιατί ένα φαγητό που μοιάζει θελκτικό στο τραπέζι μας δεν φαίνεται απαραιτήτως θελκτικό και στη μικρή οθόνη, χρειάζονται ξεχωριστές τεχνικές στην κινηματογράφηση - παρουσίασή του ώστε να το λιμπιστούμε.

Εδώ έπασχε στα πρώτα επεισόδια η εκπομπή της γλυκομίλητης Μαρίας Εκμεκτσίογλου «Από την Πόλη έρχομαι», η οποία όμως βελτιώθηκε, με τα πρόσφατα επεισόδια να σου ανοίγουν την όρεξη και για μαγειρική και για μια βαρκάδα στον Βόσπορο. Καλογυρισμένα τα γαστριμαργικά ταξίδια της Ντίνας Νικολάου («Ελλήνων γεύσεις») και του Δημήτρη Σκαρμούτσου («Χωρίς συνταγή»): η πρώτη είναι πάντα εξαιρετικά επικοινωνιακή, ο δεύτερος μοιάζει με έναν φίλο που θα ήθελες να κάνεις εκδρομές μαζί του, με μοναδικό αδύνατο σημείο του το σαν μαθητική απαγγελία σπικάζ.
Ο Βαγγέλης Δρίσκας («Γεύσεις στη φύση») απολαμβάνει τη μαγειρική μέσα στην πανέμορφη κουζίνα του, το ίδιο και η Νταϊάνα Κόχυλα μέσα στη δική της «μαμαδίστικη» κουζίνα («Τι θα φάμε σήμερα, μαμά;») και η Ελένη Ψυχούλη με τους συνεργάτες της στη δική τους κουζίνα-στούντιο.

Ενδιαφέροντα και καλογυρισμένα τα «μαθήματα» του Γιάννη Λουκάκου («Dr Cook») ενώ οι «Γλυκές αλχημείες» του Στέλιου Παρλιάρου συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους ως η μοναδική εκπομπή ζαχαροπλαστικής στην ελληνική τηλεόραση. Από δίπλα η ηθοποιός Ναταλία Δραγούμη επιστρέφει στη μικρή οθόνη με το ενίοτε νοσταλγικό «Μ.Α.Μ.», επιβεβαιώνοντας όμως όταν έφτιαξε τυποποιημένο πουρέ ότι παραμένει ερασιτέχνης μαγείρισσα που δεν σκοπεύει να ανταγωνιστεί τους επαγγελματίες.

Την ίδια στιγμή τα νούμερα τηλεθέασης ανεβαίνουν κατακόρυφα και στις πρωινές ψυχαγωγικές εκπομπές την ώρα που κάνουν την εμφάνισή τους μάγειροι όπως η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και ο Ακης Πετρετζίκης - ο οποίος εκμεταλλευόμενος την τηλεοπτική δόξα του έβγαλε πρόσφατα δικό του περιοδικό. Οπως επιβεβαιώνεται και με τη δική του περίπτωση, όσο περισσότερο μας ανοίγουν την όρεξη τόσο ανοίγουν και οι δουλειές τους. Και όσο και αν η προβολή τόσο πολλών εκπομπών μαγειρικής είναι πράγματι υπερβολή (όπως επισημαίνουν εκείνοι που προτιμούν να τρώνε το φαγητό παρά να το φτιάχνουν) το υψηλό επίπεδό τους σε μια τηλεόραση χαμηλού επιπέδου είναι δώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου