Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Αχ αυτή η λογική των ΜΜΕ...

Για περίπου δέκα χρόνια ένα μεγάλο κομμάτι των ΜΜΕ συντηρήθηκε από τη φιλοσοφία του δημοσιοσχετίστα και την προώθηση λανθασμένων προτύπων. Πρόσωπα κλεισμένα στο γυάλινο κλουβί τους, βυθισμένα σε αλαζονικές συμπεριφορές, αντιμετώπισαν το τηλεοπτικό και αναγνωστικό κοινό σαν αυλικούς. Θεώρησαν την παρουσία τους σημαντικότερη του προϊόντος που κλήθηκαν να υπηρετήσουν και απαίτησαν να στραφούν όλα τα φώτα και τα βλέμματα πάνω τους. Οι ζωές τους μοιρασμένες σε πάρτι, σε ψώνια, σε υποκουλτούρα και αμορφωσιά, σε εκχυδαϊσμό της προσωπικής ζωής, σε ψευτοεντυπωσιασμούς και σε ναρκισσισμό. Εξώφυλλα, συνεντεύξεις-χάδια, πλήρης αναφορά κάθε λεπτομέρειας της περιφοράς τους σε καφετέριες, μπαρ και ξαπλώστρες, σε ένα βαρέλι που πάτο δεν είχε.

Η κρίση βοήθησε να ταρακουνηθεί το σύστημα και να δει λίγο ο κόσμος την αληθινή δι
άσταση όλων αυτών που επί σειρά ετών πλασαρίστηκαν ως φωστήρες και ως επικεφαλής ενός αρρωστημένου συστήματος. Φευ. Οι επικεφαλής των καναλιών δεν το αντιλαμβάνονται. Η φημολογούμενη φετινή ανάκαμψη απέδειξε πως το σύστημα επανήλθε δριμύτερο. Με τους ίδιους ανθρώπους, τις ίδιες και χειρότερες συμπεριφορές, τις ίδιες κακοστημένες εκπομπές ξαναχτίστηκε η ίδια τηλεόραση.

Πρωινάδικα τα οποία μεταμορφώνονται ανάλογα με την περίσταση σε στριπτιζάδικα, κομμωτήρια και σκυλάδικα, μεσημεριανές εκπομπές με θεματολογία η οποία βουλιάζει στην εσωστρέφεια και στην αναπαραγωγή τριτοκοσμικών ειδήσεων, και ένα σωρό talk shows όπου αλληλοκαλούνται οι ίδιοι και οι ίδιοι για να αφηγηθούν λεπτομέρειες μιας ζωής που διόλου δεν ενδιαφέρει πλέον την κοινωνία. Εν συνεχεία οι ίδιοι και οι ίδιοι φωτογραφίζονται κατόπιν συνεννόησης με σαγιονάρες, με τσάντες από εμπορικά κέντρα τα οποία διαφημίζουν καταλλήλως, με τα παιδιά τους και με τους ολιγόμηνους έρωτές τους. Ενας φαύλος κύκλος με πρόσωπα σε ατέρμονη περιδίνηση στη ματαιοδοξία.  

Αν μάλιστα κάποιος αναλογιστεί πως όλοι αυτοί αποτέλεσαν πρότυπα για νέα παιδιά και δημιούργησαν σχολές wannabe παρουσιαστριών, τότε το φαινόμενο αποκτά και ανησυχητικές διαστάσεις. Λανθασμένα πρότυπα, λανθασμένες συμπεριφορές σε έναν κόσμο που αλλάζει, έχει διαφορετικές απαιτήσεις και άλλα στάνταρντ. Τα μόνα που επιμένουν είναι η ανοησία και τα αναμασημένα κόλπα για να συντηρηθούν καριέρες δίχως προσόντα. Ετσι δεν αλλάζεις, κωλοτούμπες κάνεις.



ΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ
ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ ΑΝΕΥ ΛΟΓΟΥ
Η Μαρία Κορινθίου εκλήθη στην εκπομπή «Τα Καρντάσιανς» να μιλήσει για τη ζωή και την καριέρα της. Η ηθοποιός διέψευσε φήμες περί προβλημάτων στη σχέση με τον σύζυγό της και αναφέρθηκε στα επαγγελματικά σχέδιά της. Αναρωτιέμαι. Ποιον αφορά η προσωπική ζωή της; Και γιατί θα πρέπει να στηθεί εκπομπή ολόκληρη για να τα αναλύσει; Δυστυχώς δεν είναι μόνο η κυρία Κορινθίου η οποία συγκαταλέγεται στην κατηγορία των καλεσμένων που δεν έχουν κάτι σημαντικό να πουν ή να αποκαλύψουν. Πολλοί τέτοιοι φιλοξενούνται στα πλατό των εκπομπών. Ακόμη και ο Γιάννης Τσιμιτσέλης, που καλλιτεχνικά είναι πιο ενεργός, τις προάλλες δίνοντας συνέντευξη προχώρησε σε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το σεξ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για να μη λέμε ότι φταίνε μόνο οι παρουσιαστές...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου