Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Κριμαία προς Ρωσία: Υιοθετήστε μας! – Επίσημο αίτημα για ένωση και... επιστράτευση

 

Μετά το σχεδόν 97% στο δημοψήφισμα της Κυριακής, η Βουλή της Κριμαίας κήρυξε και επίσημα την ανεξαρτησία χερσονήσου, υπέβαλε αίτημα για ένωση με τη Ρωσία. Την ίδια ώρα, η Ουκρανία καλεί σε μερική επιστράτευση.

Και οι 85 βουλευτές της Βουλής ενέκριναν ομόφωνα τις αποφάσεις αυτές, ενώ το κοινοβούλιο κήρυξε επίσης την εθνικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του ουκρανικού κράτους επί του εδάφους της Κριμαίας.


Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής της Κριμαίας δήλωσε ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες που εδρεύουν στην περιοχή θα διαλυθούν παρότι τα μέλη τους θα μπορέσουν να παραμείνουν στην κριμαϊκή χερσόνησο, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ.

"Φυσικά και θα εθνικοποιήσουμε όλες τις μονάδες στο έδαφος της Κριμαίας", δήλωσε ο Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ από τη Συμφερόπολη.


Η Ουκρανία κάνει επιστράτευση


Και ενώ η Κριμαία ζήτησε και επίσημα την... υιοθέτησή της από τη Ρωσία, η Ουκρανία "απάντησε" με μερική επιστράτευση.

Η ουκρανική Βουλή ενέκρινε προεδρικό διάταγμα για μερική επιστράτευση 40.000 εφέδρων, προκειμένου να αντιμετωπίσει "την ανάμιξη της Ρωσίας στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας" και ν' αυξήσει τη στρατιωτική δύναμη της χώρας ενώπιον της ανάληψης του ελέγχου της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Ο Αντρέι Παρούμπι, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας δήλωσε στη Βουλή ότι 20.000 έφεδροι θα αναπτυχθούν στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων και οι άλλοι 20.000 θα ενισχύσουν τη νεοσυσταθείσα Εθνική Φρουρά.

Συνολικά 275 βουλευτές ενέκριναν τη μερική αυτή επιστράτευση την οποία είχε εισηγηθεί ο μεταβατικός πρόεδρος Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ λαμβάνοντας υπόψη "την επιδείνωση της πολιτικής κατάστασης στη χώρα και την ανάμιξη της Ρωσίας στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας", ενώ 33 βουλευτές δεν έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία. Κανένας βουλευτής δεν ψήφισε κατά.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας χαρακτήρισε το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία μια μεγάλη φάρσα.
"Η Ρωσία προσπαθεί να καλύψει την επίθεσή της στην Κριμαία με μια μεγάλη φάρσα που αποκαλεί δημοψήφισμα, το οποίο ουδέποτε θα αναγνωριστεί ούτε από την Ουκρανία ούτε από τον πολιτισμένο κόσμο", δήλωσε ο Τουρτσίνοφ μιλώντας στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου