Για «μεγάλη συμμαχία» του 51% μιλά ο Τατσόπουλος
«Χαίρομαι που το Ποτάμι προσπαθεί να φέρει κοντά τους προοδευτικούς φιλελεύθερους με τους μεταρρυθμιστές αριστερούς».είπε ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος...
Άνοιγμα στο Ποτάμι με παράλληλη επίθεση στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που διαχειρίστηκαν την κρίση, απηύθυνε ο Γιώργος Καμίνης κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο του κόμματος του κ. Σταύρου Θεοδωράκη.Παράλληλα, κατηγόρησε ευθέως δικαστές, βουλευτές και γενικότερα όλους όσους κατέχουν «μερίδιο δημόσιας εξουσίας και, αντί να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, μεριμνούν για το σινάφι τους».
«Οι δικαστές φροντίζουν για τους μισθούς και τις συντάξεις τους, οι βουλευτές για τους λεγόμενους ένστολους, που φέρνουν συντεταγμένα ψηφοφόρους, οι συνδικαλιστές για τα προνόμιά τους» είπε συγκεκριμένα, για να προσθέσει: «Την ίδια στιγμή, όμως, ενάμιση εκατομμύριο άνεργοι του ιδιωτικού τομέα έχουν αφεθεί στην τύχη τους, αφού βεβαίως οι συντεχνίες διαγούμισαν και ξεχαρβάλωσαν και το κράτος πρόνοιας που συντηρούσαν οι συνήθεις φορολογούμενοι μισθωτοί».
«Ο κόσμος ποθεί για ένα ποτάμι αλλαγών»
Πιο αναλυτικά, ο δήμαρχος Αθηναίων ξεκίνησε την ομιλία του με ξεκάθαρο άνοιγμα στον κ. Θεοδωράκη, λέγοντας ότι «χαίρομαι που υπάρχετε... Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος στη χώρας μας που ποθεί και πασχίζει για ένα ποτάμι αλλαγών», ενώ με εξίσου υποστηρικτικό τρόπο έκλεισε την τοποθέτησή του, σημειώνοντας: «... Θέλουμε επειγόντως, όχι μόνο ένα, αλλά πολλά διαφορετικά ποτάμια. Το καθένα με τις πηγές του και τη διαδρομή του. Που δεν θα χάνονται όμως μοναχικά, αλλά θα συναντιούνται, για να ανακατέψουν τα νερά των ιδεών τους και να πολλαπλασιάσουν την ορμή τους».
«Το πολιτικό σύστημα έχει χρεοκοπήσει»
Πέραν των παραπάνω, ο κ. Καμίνης επιτέθηκε στα κόμματα που διαχειρίζονται την κρίση αναφέροντας ότι «με τα οριζόντια μέτρα του Προκρούστη, με έναν απροκάλυπτα οπισθοδρομικό αυταρχισμό, με τα εύκολα κλισέ άλλων εποχών, αυτό που κατόρθωσαν τελικά να επιτύχουν, ήταν η απαξίωση κάθε έννοιας μεταρρύθμισης, η επιβεβαίωση της ακινησίας. Κυρίως όμως η πανηγυρική επιβράβευση της μεγάλης αδικίας που κυριάρχησε καθ’όλη της διάρκεια της Μεταπολίτευσης».
Υποστήριξε πως: «Όποιος σήμερα δεν ανήκει σε κάποια κρατικοδίαιτη συντεχνία, φαίνεται πως δεν έχει στον ήλιο μοίρα. Κατά τα λοιπά, ο σώζων εαυτόν σωθήτω», για να αναφερθεί στις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις για τα μισθολογικά των δικαστικών, αλλά και την απαίτηση των βουλευτών για τις αποδοχές των ενστόλων.
Είπε για τα πολιτικά κόμματα ότι συνεχίζουν να πορεύονται «αυτιστικά και απρόσκοπτα, σε αυτόν το δρόμο που μας χρεοκόπησε, όποιο χρώμα και αν έχει το σημαιάκι που θα μας κουνήσουν, η Ελλάδα όχι μόνο δεν θα ξεκολλήσει από το τέλμα όπου τη βύθισαν, αλλά θα μπει και σε νέες περιπέτειες».
«Οι δήμοι να φορολογούν τα ακίνητα»
Τέλος, ο κ. Καμίνης υποστήριξε ότι απαιτείται μια μεγάλη μεταρρύθμιση στις σχέσεις του κράτους με την τοπική αυτοδιοίκηση, με μεταφορά περισσότερων αρμοδιοτήτων στους δήμους , μεταξύ των οποίων και η φορολόγηση των ακινήτων.
«Η φορολογία στα ακίνητα πρέπει να απλουστευθεί και να παραχωρηθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση» είπε, για να προσθέσει: «Ο κάθε δήμος θα καθορίζει ο ίδιος το ύψος φορολογίας των κατοίκων του. Μόνον έτσι θα ενηλικιωθούν οι δήμοι, μόνον έτσι θα απογαλακτισθούν από την κεντρική εξουσία. Να ρίξουμε όμως στο πυρ το εξώτερο και τον ασφυκτικό κομματικό εναγκαλισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είδαμε προεκλογικά ένα σωρό νομοθετικά τερτίπια, με τα οποία η κυβέρνηση γύρευε να νοθεύσει τους κανόνες του παιχνιδιού, προκειμένου να επικρατήσουν εκλογικά οι εκλεκτοί της. Τί κατάφεραν; Τίποτα. Δεν θα ήταν καλύτερο για όλους όμως να αλλάξουν κάποιους εξώφθαλμους αναχρονισμούς του “Καλλικράτη”; Γιατί λ.χ. να απαγορεύει ο νόμος να γίνει αντιδήμαρχος ένας εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης;».
Προσέγγιση Τατσόπουλου με Θεοδωράκη
Με τοποθέτηση που απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό του κόμματός του άνοιξε τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, αποφεύγοντας τις αιχμηρές πολιτικές αναφορές κατά των πολιτικών του αντιπάλων.
Ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε ότι το «Ποτάμι» δεν έχει λίστες αρεστών και φίλων και κάλεσε τα μέλη του κόμματος να επιλέξουν τους «άξιους», κατά τις αυριανές εκλογές για την ανάδειξη της Πανελλήνιας Επιτροπής.
Ωστόσο, η είδηση προέρχεται από την ομιλία του κ. Πέτρου Τατσόπουλου, καθώς πολλοί την ερμηνεύουν ως άνοιγμα συνεργασίας με το Ποτάμι.
«Το Ποτάμι στη Βουλή θα είναι για να εκφράσει τη μεγάλη συμμαχία και το 51% του ελληνικού λαού» είπε ο ανεξάρτητος βουλευτής, προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του 20ού αιώνα ήταν το διαζύγιο φιλελευθερισμού με το σοσιαλισμό... Χαίρομαι που το Ποτάμι προσπαθεί να φέρει κοντά τους προοδευτικούς
φιλελεύθερους με τους μεταρρυθμιστές αριστερούς».
Πέραν αυτού, ο πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε συζητήσεις με τον κ. Θεοδωράκη για επικείμενη συνεργασία, είπε ότι «το μόνο ελπιδοφόρο μήνυμα των ευρωεκλογών είναι το Ποτάμι και το ποσοστό που κατέγραψε».
Ο κ. Αντώνης Καφετζόπουλος επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «δεν είναι αριστερή πολιτική τα δανεικά και αγύριστα», αλλά και τη ΝΔ, σημειώνοντας πως «δεν είναι πατριωτισμός η επικληση της Παναγίας».
Μήνυμα Μπουτάρη
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, δεν κατάφερε να φθάσει στο Λαύριο, καθώς οικογενειακές υποχρεώσεις τον κράτησαν μακριά.
Ωστόσο, σε μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα, ο κ. Μπουτάρης επισήμανε τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Ποτάμι ως παράγοντας σταθερότητας.
Επιπροσθέτως, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υποστήριξε ότι «η πιο σημαντική συμβολή του ‘Ποταμιού’ στην ελληνική πολιτική ζωή είναι ο μεταρρυθμιστικός αέρας που φέρνει. Χωρίς να έχει βαρίδια και εξαρτήσεις από το παρελθόν, μπορεί να προχωρήσει πολλές από τις καινοτόμες ιδέες που προτείνουν τα μέλη του».
Παράλληλα, ο κ. Μπουτάρης εξήγησε πως απαιτείται πολιτική συνεννόηση και υποστήριξε πλήρως την προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας του Ποταμιού με τα «δύο μεγάλα κόμματα».
Τέλος, υποστήριξε ότι το Ποτάμι «μπορεί να προσελκύσει παλιό και καινούργιο πολιτικό προσωπικό, με φρέσκιες ιδέες, που δεν βαρύνεται με ευθύνες από το παρελθόν. Γι' αυτό και οι άνθρωποι από την αδέσμευτη τοπική αυτοδιοίκηση έχουμε πολλές προσδοκίες από το ‘Ποτάμι’. Και νομίζω πως θα δικαιωθούμε από τη μελλοντική του πορεία».
Η πρώτη ημέρα
Την Παρασκευή, ο επικεφαλής του «Ποταμιού» περιέγραψε το πλάνο για την επόμενη ημέρα για τη χώρα και το κόμμα του.
Ο κ. Θεοδωράκης, κατά την έναρξη της ομιλίας του, σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη έχει ξοδέψει το 30% του ΑΕΠ της για να διασώσει τραπεζικά σπίτια, η κατάρρευση των οποίων θα οδηγούσε στο 1930.
Υπογράμμισε πως έχει καταρρεύσει ο μύθος της κρατικοδίαιτης οικονομίας και ότι τα κράτη πρέπει να διασφαλίσουν σε εθνικό επίπεδο μηχανισμούς που θα οδηγούν σε αναδιανομή του πλούτου.
Τόνισε ότι στην Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτιτικά πλεονεκτήματα, να αναζητήσουμε τρόπους οι μεγάλες εταιρείες να συνεργαστούν με τις δικές μας εταιρείες στον τόπο μας.
Αναψηλαφώντας την κατάσταση πριν την κρίση, είπε πως τότε υπήρχαν πολλοί που έβλεπαν το διπλανό πολιτικό τους να πλουτίζει και δεν μίλαγαν, ενώ, πρόσθεσε, η Βουλή κάλυπτε τα τέκνα της και τα κόμματα τους συντρόφους και τους συναδέλφους.
Ο κ. Θεοδωράκης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως οι περισσότερες δικογραφίες που έφτασαν στη Βουλή, δεν επέστρεψαν ποτέ στη Δικαιοσύνη. Σημείωσε, δε, ότι η κρατική τάξη έμαθε να σιτίζεται από τον κρατικό κορβανά.
Εξάλλου, ο κ. Θεοδωράκης προχώρησε σε προσωπικές αναφορές, λέγοντας πως ναι μεν φταίμε, όμως υπάρχουν κάποιοι που υπερασπίστηκαν αξίες. Ανέφερε πως τα κόμματα ενίσχυσαν και δημιούργησαν διάφορους βαρόνους στη λογική να έχουμε δικά μας ΜΜΕ -συμπεριλαμβανομένων ακόμα και λούμπεν στοιχείων.
Παραδέχτηκε, επίσης, πως υπήρξαν δημοσιογράφοι που λειτούργησαν ως εκφραστές της και επικαλέστηκε ως παράδειγμα το γεγονός ότι κάποιοι δημιούργησαν κλίμα για εξοπλισμούς, αφού την περίοδο του 2000 το Δημόσιο πλήρωσε τέσσερα υποβρύχια και παρέλαβε μόνο ένα.
Η βραδιά έκλεισε με την ομιλία του καθηγητή του ΕΜΠ Θεοδόση Τάσιου με θέμα τη σχέση Φιλοσοφίας και Πολιτικής.
Σήμερα, δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, οι σύνεδροι, χωρισμένοι σε τρεις ομάδες, συζητούν για τους τομείς της Δικαιοσύνης, της Εργασίας και της Παιδείας.
Μετά το μεσημέρι, η Ολομέλεια θα συζητήσει για όλα τα μεγάλα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα.
Θα έχει προηγηθεί εισαγωγική ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη, τοποθετήσεις των δημάρχων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Γιώργου Καμίνη και Γιάννη Μπουτάρη, αλλά και μελών της επιτροπής διαλόγου.
Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Σάββατο 28 Ιουνίου
09:00-11:00
Παράλληλες θεματικές συνεδρίες
Δικαιοσύνη
Κτήριο Ασβεστοκάμινου
Εργασία
Κτήριο Μηχανουργείου
Παιδεία
Κτήριο Επίπλευσης
Σε κάθε ενότητα προβλέπονται 3λεπτες εισηγήσεις συνέδρων, καθώς και τοποθετήσεις προσκεκλημένων ομιλητών
Παράλληλες δράσεις
Άνοιγμα καταλόγου υποψηφιοτήτων για την Πανελλήνια Επιτροπή
Υποψηφιότητες για την εφορευτική επιτροπή των εκλογών
Έναρξη διαδικασίας dotmocracy για την αξιολόγηση από τους συνέδρους ολοκληρωμένων προτάσεων πολιτικής
11:00-11:30
Διάλειμμα
11:30-17:00
Ολομέλεια
Κτήριο Επίπλευσης
Εισαγωγικές παρατηρήσεις Σταύρου Θεοδωράκη
Τοποθετήσεις προσκεκλημένων από την Ομάδα Διαλόγου
Ομιλία Γιώργου Καμίνη, Δημάρχου Αθηναίων
Ομιλία Γιάννη Μπουτάρη, Δημάρχου Θεσσαλονίκης
3λεπτες εισηγήσεις συνέδρων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου