Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Ο 12χρονος που "ανακάλυψε" την Αρχαία Αμφίπολη (ΦΩΤΟ & VIDEO)

 

 

Ο Αλέξανδρος Κοχλιαρίδης που υπήρξε επί τριάντα ολόκληρα χρόνια ο στενός συνεργάτης του πρωτοπόρου αρχαιολόγου Δημήτρη Λαζαρίδη στις ανασκαφές της Αμφίπολης διηγείται την ιστορία του...

Η παρουσίαση του πορτρέτου του πρωτοπόρου αρχαιολόγου Δημήτρη Λαζαρίδη, έτσι όπως το περιγράφει ο επί τριάντα χρόνια στενός συνεργάτης του Αλέξανδρος Κοχλιαρίδης στον Γιώργο Ροδάκογλου, αποτελεί σίγουρα μια ξεχωριστή τηλεοπτική προσέγγιση του θέματος που αφορά τις ανασκαφές με φόντο το λόφο Καστά.

Ο κυρ Αλέκος όπως τον αποκαλούν οι κάτοικοι της Μεσολακκιάς, ήταν δώδεκα χρόνων όταν ανακάλυψε μια σπηλιά και τότε ο πατέρας του ειδοποίησε τον Δημήτρη Λαζαρίδη. Αμέσως έγινε το δεξί του χέρι και έτσι το 1964 ξεκίνησαν οι ανασκαφές για να έρθουν στο φως οι θησαυροί της αρχαία Αμφίπολης.

Σήμερα η Κατερίνα Περιστέρη συνεχίζοντας το έργο του, ανακάλυψε το μεγαλύτερο ταφικό μνημείο στην Ευρώπη με διεθνή ακτινοβολία.

Στο ρεπορτάζ της ΤV100 o Aλέξανδρος Κοχλιαρίδης κάνει ένα ταξίδι στο παρελθόν και επαναφέρει στην μνήμη του τις εικόνες της εποχής εκείνης.

«Ήταν φθινόπωρο του 1955. Παιδί τότε, δώδεκα ετών, πήγα με τον πατέρα μου Φίλιππα για να μαζέψω ξύλα. Η νύχτα πλησίαζε κι εμείς κόβαμε και μαζεύαμε από κάτω όσα περισσότερα ξύλα μπορούσαμε για να γυρίσουμε γρήγορα πίσω στο χωριό. Ξαφνικά, βρεθήκαμε μπροστά σε ένα ιδιόμορφο άνοιγμα στο έδαφος, που αρχικά νομίζαμε πως ήταν σπηλιά. Ενημερώσαμε την Αρχαιολογική Υπηρεσία της Καβάλας, της οποίας προϊστάμενος ήταν τότε κάποιος Δημήτρης Λαζαρίδης. Ύστερα από δυο μέρες ήρθε.


Ένας ευχάριστος νέος, γεμάτος αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Τον μεταφέραμε στο χωριό με το γαϊδουράκι και τον πήγαμε στο σημείο -η σπηλιά, όπως μας αποκάλυψε, ήταν ένας λαξευτός τάφος ελληνιστικών χρόνων. Το πρώτο στοιχείο από έναν ολόκληρο αρχαίο πολιτισμό, που έκρυβε στα "σπλάχνα" της η περιοχή μας και η αρχαιολογική σκαπάνη θα τον αποκάλυπτε» εξιστορεί ο κ. Κοχλιαρίδης.

«Το 1964, ο Δημήτρης Λαζαρίδης κάνει την πρώτη τομή στον λόφο Καστά και εντοπίζει την περίμετρο του ταφικού περιβόλου. Αποκαλύπτει, τότε, 41 μέτρα της περιμέτρου μήκος, με 0,80 εκατ. στο ύψος. Εκείνα τα χρόνια, οι ανασκαφές ήταν δύσκολες- γίνονταν με τον κασμά και το φτυάρι, δεν υπήρχαν μηχανήματα, ούτε πολλά λεφτά. Ύστερα από δύο-τρεις μέρες, μία ξαφνική βροχή γέμισε με χώμα το σκάμμα των αρχαιολογικών ανασκαφών. Το 1965 ξεκινά την ανασκαφή στο ίδιο σημείο και αποκαλύπτει πλέον κομμάτι της περιβόλου» λέει ο κ. Κοχλιαρίδης και επισημαίνει «έφτασε μόλις έξι μέτρα από την είσοδο του τάφου».

«Πίστευε ότι εδώ ήταν θαμμένος ο μικρός Αλέξανδρος και η μητέρα του Ρωξάνη. Αυτό το στήριζε στα ιστορικά γεγονότα που έλεγαν, ότι ο Κάσσανδρος, φοβούμενος την οργή των Φιλιππαίων, που αγαπούσαν τον μικρό Αλέξανδρο, έκανε έναν μεγαλειώδη τάφο και τον έθαψε με τιμές βασιλικές, ενώ για τον Μέγα Αλέξανδρο πίστευε ότι ήταν θαμμένος στην Αλεξάνδρεια» επισημαίνει,

«Προχωρά 13 -14 μέτρα βάθος. Εκεί αποκαλύπτει αρχαϊκούς ασύλητους κιβωτιόσχημους τάφους της εποχής του σιδήρου, μέσα στους οποίους είναι θαμμένες γυναίκες, παιδιά και άνδρες με οπλισμό. Συνεχίζει την εκσκαφή του ώσπου βρίσκεται στον φυσικό λόφο του Καστά. Εκεί κάνει νέες τομές και κατεβαίνει τμηματικά στον λόφο, αποκαλύπτοντας σταδιακά ένα μεγάλο τετράπλευρο οικοδόμημα, διαστάσεων 10x10 μ., με 5 μ. ύψος. Ο αρχαιολόγος απεφάνθη ότι αυτό ήταν το ταφικό σήμα του τύμβου, το οποίο στην αρχαιότητα βρισκόταν μέσα στο χώμα» λέει ο κ. Κοχλιαρίδης.

.Την Κατερίνα Περιστέρη, ο Δημήτρης Λαζαρίδης τη γνώρισε το 1979-'80. Δούλεψε μαζί του για δύο χρόνια, καθώς στενός συνεργάτης του Λαζαρίδη ήταν ο φιλόλογος, σύζυγος της Κατερίνας Περιστέρη, Μόσχος Οτατζής. Η κυρία Περιστέρη γνώριζε για την περίμετρο της Αρχαίας Αμφίπολης" θα μας πει ο πρώην αρχιφύλακας των αρχαιολογικών ανασκαφών.
«Το 1984, ο Δημήτρης Λαζαρίδης αρρώστησε και δυστυχώς ήρθε ο πρόωρος θάνατός του. Το όνειρό του να συνεχίσει την ανασκαφή στον λόφο Καστά έμεινε ανεκπλήρωτο. Σήμερα το συνεχίζει με πολύ ζήλο η κυρία Περιστέρη.

πηγή: thousandnews

δες το βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου