Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Και αλλοδαποί στις στρατιωτικές σχολές με απόφαση του ΣτΕ - Αρκεί να έχει ελληνική ιθαγένεια



Από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κρίθηκε ότι  τις Στρατιωτικές Σχολές μπορούν να εισέρχονται και υποψήφιοι οι οποίοι δεν έχουν Ελληνική καταγωγή (Έλληνες το γένος) και  έχουν μόνο την Ελληνική ιθαγένεια.


Έτσι, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας  απέρριψε την προσφυγή  απόστρατων αξιωματικών και ενός Έλληνα πολίτη.

Συγκεκριμένα,  οι απόστρατοι αξιωματικοί και ο ¨Ελληνας πολίτης (και Έλληνας το γένος)  ζητούσαν να ακυρωθεί:

1)      Η από 15.4.2011 απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας η οποία όριζε στα προσόντα συμμετοχής  στον διαγωνισμό για την εισαγωγή στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην Σχολή Ευελπίδων, κ.λπ., ότι πρέπει οι υποψήφιοι να έχουν την Ελληνική ιθαγένεια,  χωρίς να απαιτείται να είναι Έλληνες το γένος και

2)      Η απόφαση του υπουργού Παιδείας με την οποία κυρώθηκαν οι πίνακες επιτυχόντων στα  Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, κ.λπ.
Οι σύμβουλοι της Επικρατείας ερμηνεύοντας τις συνταγματικές διατάξεις περί ισότητας των πολιτών (άρθρο 4 του Συντάγματος) υπογραμμίζουν ότι οι νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες θεσπίζεται «ως προσόν για την πρόσβαση στις δημόσιες λειτουργίες εκτός από την Ελληνική ιθαγένεια και η Ελληνική καταγωγή», είναι αντίθετες στο επίμαχο άρθρο 4 του Συντάγματος.

Το άρθρο 4 του Συντάγματος υπογραμμίζεται στην υπ΄  αριθμ. 3317/2014 απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου «εγγυάται την ίση πρόσβαση όλων των Ελλήνων στις δημόσιες λειτουργίες»  και δεν επιτρέπει διάκριση των Ελλήνων πολιτών ανάλογα με την εθνική τους καταγωγή.
Αντίθετα, δύο σύμβουλοι Επικρατείας οι Δημήτρης Αλεξανδρής  και Βασίλης Αραβαντινός, διαφοροποιήθηκαν και  εξέφρασαν την άποψη ότι από τις Συνταγματικές επιταγές «δεν συνάγεται το δικαίωμα όλων των Ελλήνων πολιτών να γίνονται δεκτοί στις παραγωγικές Σχολές στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».

Οι Ένοπλές Δυνάμεις, σύμφωνα με την μειοψηφία των δύο συμβούλων, «αποτελούν τον βασικό θεσμό που διαφυλάσσει την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και ιδίως σε περίοδο κρίσεως είναι απαραίτητο να διαθέτουν συνοχή και υψηλό ηθικό».
Επομένως, καταλήγουν οι δύο σύμβουλοι Επικρατείας, «είναι απαραίτητο, ενόψει της γεωπολιτικής θέσεως της χώρας, όπως προκύπτει από την νεότερη ιστορία της και του ευαίσθητου χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως  σε περίοδο κρίσεως, αυτές να στελεχώνονται μόνο από Έλληνες πολίτες με Ελληνική καταγωγή».

Οι απόστρατοι υποστήριζαν ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη που προβλέπει την εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές μόνο με το προσόν της Ελληνικής ιθαγένειας και όχι του Ελληνικού γένους.

Και αυτό γιατί «συντρέχουν λόγοι  εθνικού συμφέροντος που συναρτώνται με την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία συνιστάται στην διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας», σημείωναν οι απόστρατοι ένστολοι πρέπει να αποκλείονται

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου