Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Αμφίπολη: Έτσι θα είναι οι Σφίγγες όταν αποκατασταθούν πλήρως (ΦΩΤΟ)

 

 

Ένα πρώτο δείγμα για το πως θα είναι οι δύο Σφίγγες μετά την πλήρη αποκατάστασή τους, μας δίνει το πρώτο σχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας, αφότου βρέθηκαν τμήματα από τα φτερά τους, στο εσωτερικό του τρίτου θαλάμου του αρχαίου τάφου της Αμφίπολης....

Το υπουργείο Πολιτισμού προέβη σήμερα σε νέες ανακοινώσεις, σχετικά με την εξέλιξη των ανασκαφών στο εσωτερικό του μεγαλιοπρεπούς ταφικού μνημείου στο λόφο Καστά.

Βεβαίως την παράσταση έκλεψε το βίντεο, το οποίο παρουσιάζει βήμα βήμα το πως η αρχαιολογική ομάδα προχωρά με... χειρουργική ακρίβεια, μέχρι να φτάσει στα μυστικά του τύμβου.

Ωστόσο τεράστιο ενδιαφέρον προκαλούν και οι Σφίγγες. Τα υπέροχα γλυπτά που μάγεψαν την Ελλάδα και τον κόσμο όταν ανακαλύφθηκαν, χωρίς ωστόσο κεφάλια και φτερά.



Οι Σφίγγες... ολοκληρωμένες!



Λίγους μήνες μετά, έχει ήδη βρεθεί το κεφάλι της μία Σφίγγας, της ανατολικής, ενώ σήμερα ανακοινώθηκε πως βρέθηκαν και τμήματα από τα φτερά τους, με τους αρχαιολόγους να ελπίζουν πως θα βρουν το κεφάλι και της έταιρης Σφίγγας.

Όπως τονίζεται, μάλιστα, τα τμήματα αυτά δείχνουν ότι μπορούν να αποκατασταθούν, ενώ ήδη έχει εκπονηθεί σχέδιο από τον αρχιτέκτονα τoυ ΥΠΠΟΑ, κ. Μ. Λεφαντζή και παρουσιάζεται, για πρώτη φορά, σήμερα.

Αν μη τι άλλο το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και το μόνο που μένει είναι να περιμένουμε μέχρι να δούμε τις Σφίγγες όπως όταν φτιάχτηκαν κατά την αρχαιότητα, με δεδομένο να είναι πως θα μας "κόψουν την ανάσα" για ακόμη μία φορά.


δες το βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου