Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Κάτω από τις προσδοκίες της κυβέρνησης το «160» της πρώτης ψηφοφορίας



Το «παρών» Μελά και Κουράκου χρωμάτισε αρνητικά την ψηφοφορία


Τον Σταύρο Δήμα υπερψήφισαν οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση και οι ανεξάρτητοι Λυκούδης, Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου, Αηδόνης και Νταβρής - «Παρών» δήλωσαν 135 βουλευτές και πέντε απουσίαζαν - Στις 23 Δεκεμβρίου η δεύτερη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

Στα… ρηχά, όπως άλλωστε αναμενόταν και με μία απρόσμενη απώλεια για το προεδρικό μπλοκ που ευελπιστούσε η κυβέρνηση, ολοκληρώθηκε η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την ανάδειξη προέδρου της Δημοκρατίας. Ο υποψήφιος που προτάθηκε από την κυβέρνηση Σταύρος Δήμας έλαβε 160 ψήφους, σαράντα λιγότερες από τις 200 που προβλέπει για την πρώτη ψηφοφορία το Σύνταγμα και 20 από τον πήχη των 180 που απαιτούνται στην τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία. 135 βουλευτές επέλεξαν «Παρών», ενώ πέντε απουσίαζαν – με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αννα Χατζησοφιά ανάμεσά τους για άγνωστο λόγο μέχρι στιγμής.



Η κυβέρνηση ανέμενε τουλάχιστον άλλη μία θετική ψήφο, αυτή του Παναγιώτη Μελά, ο οποίος όμως προτίμησε να δηλώσει Παρών. Μόνο πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές προστέθηκαν τελικά στην κυβερνητική δύναμη των 155 βουλευτών: Οι Χρήστος Αηδόνης, Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου και ο Γιώργος Νταβρής.
Απόντες τέσσερις ανεξάρτητοι
Τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές προτίμησαν να απουσιάσουν: Οι Κώστας Γιοβανόπουλος και Γιώργος Κασαπίδης (από τους οποίους η κυβέρνηση αναμένει μεταστροφή σε επόμενη φάση), καθώς και οι ανεξάρτητοι που προέρχονται από τη Χρυσή Αυγή Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας.

Ο Γιώργος Κασαπίδης απουσίασε λόγω του αιφνιδίου θανάτου του πατέρα του, και ο Κώστας Γιοβανόπουλος βρισκόταν μαζί του στην κηδεία για να του συμπαρασταθεί.

Από τους συνολικά 24 ανεξάρτητους βουλευτές οι υπόλοιποι 15 επέλεξαν το ΠΑΡΩΝ, αλλά δεν είναι όλοι στην ίδια κατηγορία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις: Οι περισσότεροι εξ αυτών θεωρείται μεν ότι θα διατηρήσουν την ίδια στάση μέχρι τέλους, αλλά για περίπου τους μισούς η κυβέρνηση τρέφει ελπίδες ότι μπορεί τελικά να ψηφίσουν υπέρ.

Κατά τα λοιπά δεν υπήρξαν εκπλήξεις καθώς τηρήθηκαν οι κομματικές γραμμές: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ του κ. Δήμα, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν Παρών.

Κατά τα φαινόμενα το αποτέλεσμα πυροδοτεί νέες διεργασίες και αναζητήσεις συναινέσεων, καθώς δεν φαίνεται ότι με τις παρούσες συνθήκες και συσχετισμούς να εκλέγεται πρόεδρος και πάντως όχι ο κ. Δήμας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος επανέφερε λίγο πριν την ψηφοφορία την ιδέα της ευρείας συναίνεσης, ακόμη και με τον ΣΥΡΙΖΑ, για την εκλογή προέδρου με ανοιχτό το σενάριο επίσπευσης των εθνικών εκλογών εντός του 2015, ενώ ανεξάρτητοι βουλευτές που είχαν ζητήσει κυβέρνηση ειδικού σκοπού επανέρχονται σιγά – σιγά στην πρότασή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου