Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Αποφασιστικό EuroWorking Group στις 8 και στις 9 Απριλίου

 

Εξαντλείται ο χρόνος για συμφωνία


Στην διήμερη τηλεδιάσκεψη θα συζητηθεί εκτενώς το ελληνικό ζήτημα - Θα προετοιμαστεί και το άτυπο Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για τις 24 Απριλίου

Το Euro Working Group θα συνεδριάσει το απόγευμα της 8ης Απριλίου και το πρωί της 9ης Απριλίου, ανακοίνωσε σήμερα η αντιπροσωπεία της Γερμανίας στις Βρυξέλλες, καθώς ο χρόνος εξαντλείται σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει να εφαρμόσει η κυβέρνηση της Ελλάδας για να επιτύχει την εκταμίευση νέων δόσεων του δανείου της.



Στη διήμερη αυτή συνεδρίαση αναμένεται να κυριαρχήσει το ελληνικό ζήτημα, αν και οι Γερμανοί απέφυγαν να το δηλώσουν ρητώς.

Το Euro Working Group, στο οποίο συμμετέχουν συνήθως οι υφυπουργοί Οικονομικών, προετοιμάζει τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που είναι σε θέση να αποφασίσουν την εκταμίευση χρημάτων για την Ελλάδα.

Το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στη Χάγη, επιβεβαιώνει πως οι Ευρωπαίοι έλαβαν τη νέα λίστα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά σπεύδει να διαμηνύσει πως απαιτείται ακόμη αρκετός δρόμος να διανυθεί.

«Οι ελληνικές αρχές κατέθεσαν πράγματι πρόσθετες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, αλλά έχουμε δρόμο να διανύσουμε ακόμη», τόνισε, μια ημέρα μετά την επίσημη κατάθεση της 26σέλιδης λίστας από την ελληνική κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρει ότι η Ελλάδα είπε στους πιστωτές της ότι θα ξεμείνει από χρήματα στις 9 Απριλίου, κάνοντας έκκληση να δοθεί μέρος της δόσης πριν ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις.

Το αίτημα αυτό, που υποβλήθηκε κατά την τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group χθες, απορρίφθηκε, σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου.

Από το οικονομικό επιτελείο διέψευδαν πάντως ότι η ελληνική πλευρά είπε στο χθεσινό Euroworking Group ότι στις 9 Απριλίου τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους τελειώνουν.

Χθες ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η χώρα θα πρέπει να επιλέξει αν θα πληρώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 9 Απριλίου ή τους μισθούς και τις συντάξεις, τονίζοντας πως θα προτιμήσει το δεύτερο. Ωστόσο, λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πληρώσει κανονικά τη δόση στο ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου