Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

«Ποδαρικό» με δημοσιονομικό κενό 3 δισ. ευρώ κάνει η Τρόικα




Η «αυτοψία» θα δείξει πόσα νέα μέτρα θα ζητήσουν οι δανειστές


Αυτό κάνει  ακόμα και τα νέα μέτρα να φαντάζουν... ημίμετρα - Η οικονομία κινείται σε ρυθμούς ελλείμματος 1,5 δισ. ενώ στόχος είναι πλεόνασμα 1,5 δισ. - Από το ύψος του πλεονάσματος κρίνεται το ύψος του νέου δανείου

Με άγριες διαθέσεις και με εκτιμήσεις για δημοσιονομικό κενό 3 δισ. ευρώ επιστρέφουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα, αφού μέσα σε μόλις 3 εβδομάδες και πριν πάνε για διακοπές, πρέπει να κλείσουν το 2ο Μνημόνιο και να γράψουν το 3ο Μνημόνιο!

Αν και διαβουλεύσεις και τηλεδιασκέψεις μεταξύ κυβέρνησης και ελεγκτών γίνονται συνεχώς, δεν έχει ακόμα καθοριστεί η ακριβής ατζέντα των συναντήσεων στα υπουργεία. Το πρώτο ραντεβού πάντως αναμένεται να οριστεί για αύριο, την επομένη δηλαδή της ψηφίσεως των νέων μέτρων,  στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Οι απεσταλμένοι των δανειστών έρχονται με εντολή να καταγράψουν τη ζημιά που προκλήθηκε στην οικονομία «για πρώτη φορά αριστερά», δηλαδή όσα μεσολάβησαν στους 6 μήνες από την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά μέχρι την αποπομπή του Γιάνη Βαρουφάκη από το «τιμόνι» της οικονομίας.

Ήδη όμως στις πρώτες συζητήσεις τους, κάνουν λόγο για δημοσιονομικό κενό ύψους 3 δισ. ευρώ για το 2015. Αυτό κάνει  ακόμα και τα νέα μέτρα που τώρα λαμβάνει η κυβέρνηση να φαντάζουν... ημίμετρα, καθώς οι δανειστές υποψιάζονται πως η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης επιβάλλει περισσότερα ή πολλαπλάσια!

Το αν και πόσα νέα μέτρα τελικά θα χρειαστούν, θα το κρίνει η «αυτοψία» που θα κάνουν μόλις πιάσουν δουλειά ξανά οι ξένοι ελεγκτές.

Κανείς δεν μιλά πλέον για πρωτογενές 3,5% του ΑΕΠ εφέτος, αλλά οι δανειστές ζητούν 1% και η Αθήνα 0,75%-0,80%. Και αν όμως κλείσει κάπου στη μέση η διαφορά (0,85%-0,90%) θα πρέπει να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ενώ τώρα η οικονομία «πάει καρφί» για πρωτογενές έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ.

Τα νέα μέτρα των 5 δισ. ευρώ για την διετία 2015-2016 δεν μπορούν να καλύψουν το κενό αυτό. Η απόδοσή τους δεν ξεπερνά το 1,5 δισ. για το β΄εξάμηνο του 2015. Αλλά αυτά ίσχυαν πριν την capital controls αφού –και χωρίς καν να εφαρμοστούν "υφεσιακά μέτρα"- αντί για ανάπτυξη 2,9% που προβλεπόταν για φέτος, πλέον όλοι μιλούν μόνον για ύφεση που αυξάνεται ραγδαία και ίσως φτάσει τελικά και στο 3,7%-4%!

Υπό τις συνθήκες αυτές στην πραγματική οικονομία, ούτε η αύξηση του ΦΠΑ ούτε άλλοι έμμεσοι φόροι μπορούν να κάνουν τίποτε για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, παρά μόνον οι περικοπές κρατικών δαπανών.

Αλλά δεν είναι μόνον αυτό: από το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού, εξαρτάται και το ύψος ολόκληρου του νέου δανείου. Αν το ύψος του ανέβει υπερβολικά (πάνω και από 80 ή 85 δισ. ευρώ), ίσως δεν μπορέσουν να το καλύψουν εξ ολοκλήρου οι δανειστές (δίνουν περί τα 70 δισ. ευρώ, αλλά για παραπάνω, «ζορίζονται») και τότε δεν αποκλείεται να απαιτηθεί ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια να καλύψει «εκ των ενόντων» η Ελλάδα ένα μεγάλο μέρος από τα υπόλοιπα –ειδικά μάλιστα αν τελικά απαιτηθεί και ένα έμμεσο «κούρεμα χρέους» από τους δανειστές ώστε να καταστεί αυτό βιώσιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου