Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015

Ανοιχτή ρήξη Τσίπρα με όσους διαφωνούν

 

Η αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή κρίνει την πορεία της κυβέρνησης


Μην κρύβεστε πίσω από την υπογραφή μου, το μήνυμά του σε Λαφαζάνη και Βαρουφάκη - Έδωσε ραντεβού το Σεπτέμβρη για ξεκαθάρισμα λογαριασμών - Το βλέμμα στραμμένο στον μαγικό αριθμό των «120» στη σημερινή ψηφοφορία για να μην προκληθεί κυβερνητική κρίση

Σε κομβικό σημείο για την απρόσκοπτη πορεία της κυβέρνησης προς την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για το τρίτο μνημόνιο και την ένταξη στην χρηματοδοτική ομπρέλα του ESM έχει αναγορεύσει το Μέγαρο Μαξίμου την αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμένων μέτρων.Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει πάνω του τη σύγκρουση με τους διαφωνούντες και αναμένει απόψε να μην πέσει η κυβέρνηση κάτω από το πολιτικό και …ψυχολογικό όριο των 120 βουλευτών της συμπολίτευσης, καθώς τότε εκτιμά ότι η κυβέρνηση - που είναι ήδη μειοψηφίας - θα έχει ανυπέρβλητο πρόβλημα. Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι οι διαρροές από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι περισσότερες από εκείνες που σημειώθηκαν την περασμένη Τετάρτη κατά την ψηφοφορία για το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων, ήτοι συνολικά 39. Τότε 32 είχαν ψηφίσει κατά, 6 ΠΑΡΩΝ και υπήρχε μία απουσία, με αποτέλεσμα οι συμπολιτευόμενοι βουλευτές που υπερψήφισαν να περιοριστούν στους 123. Τώρα το πρωθυπουργικό επιτελείο πιστεύει ότι μπορεί κάποιοι από εκείνους που δήλωσαν ΠΑΡΩΝ να υπερψηφίσουν τελικά, υπό το βάρος των εξελίξεων και των αυστηρών μηνυμάτων που έστειλε αυτές τις ημέρες ο πρωθυπουργός και να σταθεροποιηθεί έτσι η κυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι τις 20 Αυγούστου, καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των συζητήσεων για το νέο πρόγραμμα.

Η σημερινή διαδικασία θα γίνει σε βαρύ κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στους διαφωνούντες, καλώντας τους να παρουσιάσουν στον ελληνικό λαό την εναλλακτική τους πρόταση και να μην κρύβονται πίσω από τη δική του υπογραφή. Ουσιαστικά τους έδειξε την πόρτα της εξόδου, χωρίς όμως να μπορεί να κάνει διαγραφές από το κόμμα, το οποίο πάντως φυλλοροεί ήδη: Ο επικεφαλής της ΚΟΕ Ρούντι Ρινάλντι παραιτήθηκε από την πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρώντας στην «μνημονιακή μετάλλαξη» του κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας πάντως έδωσε ραντεβού για τον Σεπτέμβριο με τους διαφωνούντες, διαμηνύοντας ότι τότε θα γίνει το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών – πιθανόν με συνέδριο -, αφού προέχουν στο μεταξύ το κυβερνητικό έργο και η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές.

Η γλώσσα πάντως που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε συνεργάτες του την Τρίτη, ήταν ιδιαίτερα σκληρή καθιστώντας σαφές ότι το χάσμα δεν μπορεί να γεφυρωθεί πλέον, με δεδομένη την κάθετη διαφωνία της αριστερής πλατφόρμας με τη νέα συμφωνία.

«Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το Σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια «IOU» αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας το κομματικό μηχανισμό που ελέγχεται από τους διαφωνούντες ότι βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τον «κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου