Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Τέσσερα τα μέτωπα ελέγχου που άνοιξε η Τρόικα - Νέο θρίλερ με το ΔΝΤ



Στόχος να κλείσουν όλα έως τον Δεκαπενταύγουστο


Από το πρωί το ΔΝΤ «ξεσκονίζει» τις υπηρεσίες της ΓΓΔΕ - Πιέζουν για ασφαλιστικό, εργασιακά, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων αλλά και για τα δημοσιονομικά - Πληροφορίες θέλουν την Βελκουλέσκου να ανέβαλε το ταξίδι της στην Αθήνα για την Πέμπτη 

«Τρεις και σήμερα» απομένουν για να αρχίσει η σκληρή διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών που θα κρίνει ποια μέτρα θα απαιτηθούν να λάβει η κυβέρνηση για να κλείσει η συμφωνία για το τρίτο Μνημόνιο. Η πίεση σε πρώτη φάση μεταφέρεται στο ασφαλιστικό, τα εργασιακά και στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά σύντομα αναμένεται να στραφεί και στα δημοσιονομικά, όταν σε λίγες μέρες θα ξεκαθαρίσει και η εικόνα της πορείας των εισπράξεων φόρων για όλο το επτάμηνο του 2015.

Αν και ο σχεδιασμός προέβλεπε ότι στην Αθήνα θα βρίσκόνταν σήμερα και οι τέσσερις απεσταλμένοι των θεσμών (Ντέκλαν Κοστέλο της ΕΕ, Ράσμους Ρέφερ της ΕΚΤ, Νίκολα Τζιαμαρόλι του ESM και Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ) οι τελευταίες πληροφορίες από την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA Μιχάλη Ιγνατίου, αναφέρουν ότι η Ρουμάνα του ΔΝΤ δεν θα ταξιδέψει για την Ελλάδα σήμερα αλλά ανέβαλε το ταξίδι της για την Πέμπτη.



Εν τω μεταξύ, από το πρωί το ΔΝΤ ξεσκονίζει τις υπηρεσίες της ΓΓΔΕ. Ενδεικτικό του βάρους που δίνουν στον εκτροχιασμό των εσόδων και των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων και ΕΝΦΙΑ, είναι ότι στη συζήτηση έχει ενεργή εμπλοκή η Νο2, γνωστή και μη εξαιρετέα, Ίβα Πέτροβα.

Το... στρατηγείο των εκπροσώπων των «θεσμών» θα στηθεί στο ξενοδοχείο όπου θα καταλύσουν. Από εκεί θα έχουν την αυστηρή εποπτεία των ελέγχων, εκεί θα γίνονται αρχικά και οι διαβουλεύσεις των επικεφαλής και των υπαρχηγών των δανειστών με τους ειδικούς εκπροσώπους που θα ορίσουν οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Στόχος παραμένει να έχουν κλείσει όλα έως το Δεκαπενταύγουστο, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι τεχνικές εργασίες (συγγραφή κειμένων, ψήφιση από Κοινοβούλια, έγκριση από θεσμούς κλπ), προκειμένουν η συμφωνία να ολοκληρωθεί πρίν τις 20 Αυγούστου όταν και η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει προς την ΕΚΤ «ακούρευτα» ομόλογα ύψους 3,2δις ευρώ.

Το ιδανικό σενάριο της κυβέρνησης προβλέπει ολοκλήρωση των ελέγχων έως την Παρασκευή ή Σάββατο το αργότερο. Αυτό είναι όμως το πρώτο μόλις βήμα για τη συμφωνία. Η τεχνική αξιολόγηση θα φέρει στο φως στοιχεία και «πυρομαχικά» που θα χρησιμοποιήσουν οι δανειστές στις τελικές διαπραγματεύσεις.

Εχθές, που ήταν η επίσημη πρώτη για τα τεχνικά κλιμάκα, τριάντα άνθρωποι, Έλληνες και ξένοι ειδικοί, έψαχναν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην Τράπεζα της Ελλάδος, για να βρουν... «σε ποιον δεν χρωστάει το ελληνικό δημόσιο» και να μπορέσουν να καταγράψουν τις πιεστικές ανάγκες πληρωμών που αντιμετωπίζει για τις προσεχείς εβδομάδες η κυβέρνηση.

Τα χρέη που πρέπει επειγόντως να πληρωθούν προς το εξωτερικό  αλλά και σε Έλληνες ιδιώτες στο εσωτερικό προσεγγίζουν ήδη τα 10 δισ. ευρώ  -και αυτά είναι ένα μέρος μόνον της «ζημιάς» στην ελληνική οικονομία κατά το τελευταίο εξάμηνο.

Τις επόμενες μέρες οι ελεγκτές θα πρέπει να πουν και πού θα βρεθούν τα λεφτά για να πληρωθούν -αφού τα πρώτα 7,2 δισ. που έλαβε την περασμένη εβδομάδα η χώρα εξανεμίστηκαν πάλι για συσσωρευμένα χρέη. Και όλα αυτά θα πρέπει να αποτυπωθούν ως το Σάββατο το αργότερο, για να αποτελέσουν τη βάση για την πρώτη έκθεση που θα συντάξουν και θα παραδώσουν στο Eurogroup, που θα αποφασίσει πόσο θα είναι το νέο δάνειο αλλά, κυρίως, πώς και με ποιούς όρους θα δοθεί στην Ελλάδα.

Το πρώτο «ξεσκόνισμα» στα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τη συσσώρευση οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, την πορεία του ΑΕΠ και τις κεφαλαιακές ανάγκες των είχε κυρίως διερευνητικό χαρακτήρα, ώστε από σήμερα να ξεκινήσει η εμβάθυνση σε όλα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης.

Μεγάλο «αγκάθι των διαβουλεύσεων με τους υψηλόβαθμους τεχνοκράτες των πιστωτών θα είναι τα προαπαιτούμενα που ζητούν, προκειμένου να εκταμιευθεί η πρώτη δόση από το δάνειο του ESM. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα έβαλε χθες ξανά στο τραπέζι το ζήτημα αυτό, λέγοντας ότι αποτελεί τμήμα της εν εξελίξει συζήτησης, ότι «αναμένονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ώστε να επιτραπεί η εκταμίευση» και ότι κάτι τέτοιο θα συμβάλει στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της.

Σύμφωνα με την κ. Αντρέεβα, ζητούμενο είναι με την πρώτη δόση του δανείου του ESM να αποπληρωθούν τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών όμως απαντούσαν πως από τις έως σήμερα συζητήσεις με τους θεσμούς δεν προκύπτουν τα περί νέων προαπαιτούμενων.

Κυβερνητικές πηγές αισιοδοξούν πως τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους ως την Παρασκευή και «μόνο σε ειδική περίπτωση θα γίνει "follow up" το Σαββατοκύριακο». Ωστόσο παραμένει αμφίβολο αν έως τότε θα υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την πορεία των κρατικών εσόδων, ειδικά μετά τον «σεισμό» που προκάλεσε στην οικονομία το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών.

andreas29/07/201514:08ναι ρε γαλαντομε αλλα εμεις που καταβαλαμε εισφορες 35-40 χρονια γιατι δεν μας ειπανε να ασφαλιστουμε σε ιδιωτικες εταιριες???τωρα που θελουμε αυτα που πληρωσαμε δεν τα αναγνωριζουν????
Απάντηση
Γαλαντομος29/07/201513:26Πρεπει να βρουμε τροπο να εφαρμοσουμε το αγγλικο συστημα στο ασφαλιστικο.Δηλαδη χαμηλη κρατικη συνταξη για ολους ανεξαρτητως εισφορων (θα μπορουσε να ειναι μαξιμουμ 400 ευρω το μηνα) και απο εκει και περα ο εργαζομενος να κανει τα κουμαντα του αμα θελει μεγαλυτερη. Τα κουμαντα θα μπορουσαν να ειναι ιδιωτικη ασφαλιση, αποταμειευση, ομολογα κτλ κτλ. Πρεπει επιτελους ο πολιτης να μαθει οτι ο ιδιος ειναι υπευθυνος για το μελλον του και οχι να τα περιμενει ολα απο το κρατος.
Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν
* Υποχρεωτικά πεδία


Η Τράπεζα της Ελλάδος για τα Capital controls

Τράπεζες: Οι αλλαγές στις αναλήψεις, τις κάρτες και τα δάνεια

Τράπεζες: Οι αλλαγές στις αναλήψεις, τις κάρτες και τα δάνεια

Καταργείται το «υποχρεωτικό επταήμερο» Σαββάτου-Παρασκευής - Στόχος να αποφεύγεται η ταλαιπωρία τις Παρασκευές - Ισχύει από σήμερα αν δεν έχει γίνει άλλη ανάληψη από το περασμένο Σάββατο - Capital controls: 34 νέες ερωτήσεις - απαντήσεις για καταθέσεις και δάνεια

Χαλαρώνουν τα μέτρα σε ό,τι αφορά στις συνολικές αναλήψεις από τα ΑΤΜ στο διάστημα μιας εβδομάδας.



Η χαλάρωση δεν αφορά στο ποσό που παραμένει στα 420 ευρώ (7Χ60), αλλά στην ημέρα που μπορεί κάποιος να κάνει τη συγκεκριμένη ανάληψη.

Μέχρι τώρα η εβδομάδα «μετρούσε» από το Σάββατο έως την Παρασκευή της επόμενης εβδομάδας. Αν την Παρασκευή δεν πραγματοποιούσες την ανάληψη, τότε το... κοντέρ μηδένιζε και η εβδομάδα άρχιζε από την αρχή.

Σαν αποτέλεσμα είχαμε την περασμένη Παρασκευή ατελειώτες ουρές εμπρός από τα ΑΤΜ αλλά και επεισόδια ανάμεσα στους πολίτες.

Τι αλλάζει

Πλέον, οι πολίτες θα μπορούν να «σηκώνουν» από τα ΑΤΜ 420 ευρώ οποιαδήποτε ημέρα στη διάρκεια μίας εβδομάδας. Την απόφαση αυτή έλαβαν την Τρίτη μετά από συνεργασία ΤτΕ, ΕΚΤ και Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και αναμένεται να εκδοθεί εντός της ημέρας υπουργική απόφαση του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η απόφαση ελήφθη προκειμένου να μην δημιουργηθούν ουρές την Παρασκευή, υπό το ενδεχόμενο να έσπευδαν μαζικά οι πολίτες προκειμένου να πάρουν τα 420 ευρώ.

Συνεπώς, με τη νέα ρύθμιση οιαδήποτε ημέρα και στιγμή οι πολίτες θα μπορούν από τα ΑΤΜ να σηκώνουν σωρευτικά το παραπάνω ποσό.

Εάν, για παράδειγμα κάποιος τη Δευτέρα προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση θα πρέπει να περιμένει μία εβδομάδα, προκειμένου να «σηκώσει» εκ νέου το ποσό των 420 ευρώ.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι για τη διευκόλυνση των καταθετών και των συνταξιούχων από την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015 και μέχρι την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015 θα είναι δυνατή  οποιαδήποτε από τις τρεις ημέρες η ανάληψη από τα γκισέ των τραπεζών (τις εργάσιμες ημέρες) ή από τα ΑΤΜ  (όλο το 24ωρο) ποσού μέχρι το όριο των 420 ευρώ ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα.

Για παράδειγμα, εάν από το περασμένο Σάββατο 25 Ιουλίου 2015 μέχρι και σήμερα Τρίτη 28 Ιουλίου 2015 κάποιος δεν έχει προβεί σε ανάληψη μετρητών, θα μπορεί να κάνει ανάληψη μέχρι και 420 ευρώ οποιαδήποτε στιγμή μέχρι και την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015.
Εάν κάποιος είχε προβεί σε ανάληψη 60 ευρώ σε μετρητά το Σάββατο 25 Ιουλίου και σε άλλα 60 ευρώ την Κυριακή 26 Ιουλίου 2015, τότε θα μπορεί να κάνει ανάληψη μέχρι 300 ευρώ (420 ευρώ - 60 ευρώ - 60 ευρώ) οποιαδήποτε στιγμή μέχρι και την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015.

Με τα ως άνω, δεν υπάρχει λόγος να συνωστίζονται στο τέλος της εβδομάδας οι συνταξιούχοι και οι λοιποί καταθέτες για τη σωρευτική ανάληψη των καταθέσεων ή των συντάξεών τους.

Capital controls: 34 νέες ερωτήσεις - απαντήσεις για καταθέσεις και δάνεια

Διαβάστε περισσότερα εδώ



Ανεξιχνίαστος29/07/201513:58Καλές οι προθέσεις αλλά αν δε γίνονται συχνοί έλεγχοι δεν έχει νόημα. Οι πραγματικές τιμές σε πλοία, λιμάνια και αεροδρόμια είναι τουλάχιστον 3 φορές πάνω από τις ανακοινωθείσες, αν πάμε τις αποδείξεις στο υπουργείο οικονομικών μας δίνουν τα λεφτά της διαφοράς πίσω;
Απάντηση
φφφ...29/07/201512:26ΜΑ ΠΟΣΟ ΗΛΙΘΙΟΙ ΠΙΑ;;;;; Γιατί μόνο από τα ΑΤΜ ρε καθυστερημένοι; Στα ταμεία έχετε δει τι γίνεται;;; Γιατί να μην ισχύει το ίδιο και για τα γκισέ λοιπόν; Πόσες εβδομάδες θα περάσουν πριν το καταλάβετε και αυτό;
Απάντηση
Θες μαθήματτα ακόμα29/07/201514:04Δεν έμαθες ακόμα ότι οι αποταμιεύσεις σου εξυπηρετούν τις τράπεζες και τους μεγαλοεπενδυτές και όχι εσένα; Με το πρόσχημα της ασφαλούς κατάθεσης τα επενδύουν όπου θέλουν και δεν παίρνεις και μία από τόκους. Σε έχουν κάνει να πιστέψεις ότι εσύ τους έχεις ανάγκη και όχι αυτοί. Φάε εξυπηρέτηση τώρα...
Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου