Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

ΔΝΤ προς Αθήνα: Πήραμε την επιστολή σας αλλά...



Παραμένει η εμπλοκή με το πού και το πότε των διαπραγματεύσεων


Αινιγματική η απάντηση του Ταμείου - Επισημαίνει ότι είναι ανοιχτό το θέμα του χρόνου και των όρων των συνομιλιών - Στην Ουάσινγκτον παραμένει η Βελκουλέσκου - Τι κρύβει η επιστολή Τσακαλώτου που άργησε 12 μέρες

Μπορεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο ότι παρέλαβε την επιστολή Τσακαλώτου με την οποία ζητείται από τον διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό νέα δανειακή διευκόλυνση ωστόσο στη σύντομη ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει ότι παραμένει ανοιχτό το θέμα του πού και του πότε των διαπραγματεύσεων επί του ελληνικού εδάφους.



«Θα συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και με τους Ευρωπαίους εταίρους μας το χρόνο και τους όρους των συνομιλιών» είναι η χαρακτηριστική αναφορά στη δήλωση εκπροσώπου του Ταμείου για το θέμα αυτό.

Χρειάστηκε πάνω από 24 ώρες αφότου ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρυ Ράις αποκάλυψε πως δεν ζητήθηκε βοήθεια από το Ταμείο (αλλά και συνολικά δώδεκα μέρες από την απόφαση της ιστορικής Συνόδου Κορυφής  της 12 Ιουλίου) για να συντάξει ο υπουργός Οικονομικών της χώρας μία ευγενική επιστολή 150 λέξεων προς την Κριστίν Λαγκάρντ και να της ζητάει νέο δάνειο έως το 2018. Αυτό που έκαναν δηλαδή τα προηγούμενα 5 χρόνια πρωθυπουργοί και υπουργοί Οικονομικών, η κυβέρνηση δεν ήξερε ή δεν ήθελε να το κάνει, με αποτέλεσμα να χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος, να αναβληθεί η άφιξη των ελεγκτών για ακόμα λίγες ώρες ή μέρες και, τελικά, η χώρα να σέρνεται από ανάγκη και πάλι σε σκληρές διαπραγματεύσεις, αλλά χωρίς κανένα άλλο περιθώριο χρόνου πια για λάθη και παλινωδίες.

Μετά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που μπλόκαρε την έλευση της εκπροσώπου του, Ντέλια Βελκουλέσκου στη χώρα μας, χθες και το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας ακύρωσε την αποστολή των υψηλόβαθμων ελεγκτών του στην Αθήνα. Έτσι όμως εξαντλείται άσκοπα ο χρόνος για να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με το νέο Μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση πριν από τη λήξη των ελληνικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις 20 Αυγούστου, είτε για να δοθεί δεύτερο δάνειο-γέφυρα προς τη χώρα μας, ώστε να αποπληρωθούν τα προαναφερθέντα ομόλογα.

Ενδεικτική της πίεσης των δανειστών μας είναι η χθεσινή επισήμανση αξιωματούχου της ευρωζώνης ότι πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας-πιστωτών και ότι σε αυτό θα συνέβαλλε η ψήφιση ακόμα ενός πακέτου μέτρων από την ελληνική Βουλή στις αρχές Αυγούστου.

Πέρα από τα προαπαιτούμενα, για να οριστικοποιηθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να εξειδικευθεί η φόρμουλα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ το Ταμείο επιμένει σε εκ του σύνεγγυς ελέγχους στα υπουργεία, κάτι που συναντά την αντίδραση της κυβέρνησης. «Αγκάθι» φαίνεται να αποτελεί ακόμα και ο τόπος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους ξένους τεχνοκράτες και την κυβέρνηση, με την τελευταία να αναζητεί  ακόμα ασφαλές καταφύγιο σε ξενοδοχεία ακόμη και  45 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας.

Πάντως, τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και πηγές των δύο θεσμών διαβεβαίωναν χθες πως τις επόμενες ημέρες θα έλθουν και οι επικεφαλής. Εφόσον δεν ανακύψουν ξανά νέα εμπόδια,  οι διαπραγματεύσεις μπορεί να ξεκινήσουν επισήμως μεθαύριο, Δευτέρα, με άτυπες συζητήσεις να προηγούνται μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η επιστολή Τσακαλώτου
Και η ίδια η επιστολή Τσακαλώτου αποκτά πάντως τη δική της σημειολογία.

Από τη μια ο υπουργός Οικονομικών μιλά για «άρση αδικιών του παρελθόντος», καρφώνοντας και τους δανειστές για τα λάθη στα προηγούμενα προγράμματα, από την άλλη όμως δηλώνει ξεκάθαρα ότι:

- Η κυβέρνηση αναλαμβάνει και δεσμεύεται να εφαρμόσει ένα πακέτο μέτρων που θα ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και την «μακροπρόθεσμη ανάπτυξη»

- Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος πριν η ελληνική οικονομία μπορέσει να ανταποκριθεί και να επιστρέψει σε ένα δυναμικό και βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης

- Η κυβέρνηση ζητά μία νέα δανειακή διευκόλυνση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και προσδοκά «τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου