Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2015

Το μέτωπο Λαφαζάνη το επόμενο στοίχημα για τον Τσίπρα
Στόχος η ανακωχή αν και όλοι παραμένουν σε θέσεις μάχης


Σενάρια για επικείμενη συνάντηση κορυφής του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας -  Επιδίωξη η παράταση της «συγκατοίκησης» των αντιμαχόμενων πλευρών - Με καρφιά και προειδοποιήσεις η συνάντηση Τσίπρα-Ζωής

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει, ούτε μπορεί να κάνει διαγραφές διαφωνούντων, παρότι του έχουν στερήσει τη δεδηλωμένη της κυβέρνησης στη Βουλή, καθώς κάτι τέτοιο θα τον έριχνε κατευθείαν στην αγκαλιά των «ευρωπαϊκών» κομμάτων εκ δεξιών του. Η αριστερή πτέρυγα δεν θέλει, ούτε είναι έτοιμη να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι διαφωνεί κάθετα με την νέα συμφωνία με τους δανειστές και το επερχόμενο μνημόνιο στις 20 Αυγούστου – εάν οι διαπραγματεύσεις κυλήσουν όπως είναι προγραμματισμένο.Γι’ αυτό και τις τελευταίες ώρες εκδηλώνονται κινήσεις και πρωτοβουλίες περιορισμού της έντασης ανάμεσα στις δύο πλευρές και αναζητούνται κοινοί τόποι συνεννόησης. Είτε είναι ελιγμοί πριν την τελική σύγκρουση, είτε πραγματικές προσπάθειες για αποφυγή της διάσπασης, είναι γεγονός ότι οι τόνοι πέφτουν σχετικά με τις προηγούμενες ημέρες, ενώ τη Δευτέρα ο κ. Τσίπρας θα πάει για πρώτη φορά μετά από καιρό σε συλλογικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, - στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας - παρότι η πλειοψηφία του είναι αντίθετο με τις κυβερνητικές επιλογές.

Στόχος της ηγεσίας είναι να επέλθει μία σχετική ηρεμία το επόμενο διάστημα και μέχρι να υπογραφεί η νέα τριετής συμφωνία με τους δανειστές – έχουν πει ότι οι σχετικές συζητήσεις θα ολοκληρωθούν στις 20 του Αυγούστου. Στη συνέχεια, λέει η ηγεσία, μπορεί να γίνει μία ολοκληρωμένη αποτίμηση και να χαραχθεί η περαιτέρω πορεία, αλλά και το πλάνο των εσωκομματικών διεργασιών, πιθανόν με την διενέργεια ενός ανοιχτού συνεδρίου – ίσως και στο δρόμο προς τις εκλογές, που επιδιώκει ο πρωθυπουργός.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Νίκος Παππάς και η Όλγα Γεροβασίλη, διαμήνυσαν πως κεντρικός στόχος είναι η συμφωνία με τους εταίρους για τη σύναψη του τρίτου πακέτου στήριξης, και μετά θα πάρουν σειρά οι εσωκομματικές διαφορές. Η κυβερνητική εκπρόσωπος μάλιστα σημείωσε ότι «έχουμε μάθει να ζούμε με τις διαφορετικότητες και να επεξεργαζόμαστε τις διαφορετικές αντιλήψεις. Αυτό που είναι κορυφαίο και είναι στην καρδιά της Αριστεράς και στον τρόπο της, είναι ο διάλογος ανοιχτά και προς την κοινωνία και βεβαίως ο στόχος είναι η συνισταμένη».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Νίκος Βούτσης τόνισε ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια για μια προγραμματική συμφωνία εντός ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεν έχει προεξοφληθεί καμία διάσπαση, ενώ τόνισε ότι τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών δεν οδηγούν σε περιόδους ευτυχίας. Σημείωσε δε ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια για μια προγραμματική συμφωνία εντός ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας πως θα μπορούσε να διεξαχθεί συνέδριο κάποια στιγμή τον Σεπτέμβρη.

Στο πλαίσιο της εκτόνωσης κυκλοφορούν ήδη σενάρια για επικείμενη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής της αριστερής πλατφόρμας Παναγιώτη Λαφαζάνη, ιδίως ενόψει της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας τη Δευτέρα.

Κρίσιμη ίσως θα είναι και η ομιλία του τελευταίου στην εκδήλωση της ιστοσελίδας iskra.gr (εκφράζει τις απόψεις της αριστερής πτέρυγας) τη Δευτέρα, με την ευκαιρία των πέντε χρόνων από την εμφάνισή της.

Η Αριστερή Πλατφόρμα φέρεται επίσης να ζητά Διαρκές Συνέδριο πριν την τελική υπογραφή της συμφωνίας με τους εταίρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου