Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Σοκ στο στρατόπεδο Λαφαζάνη από τη συμφωνία



Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ


Σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τους συνεργάτες του για τις επόμενες κινήσεις του - «Νέο μνημόνιο καταστροφής για τη χώρα», γράφει ο ο ιστότοπος Iskra - Διαβάστε όλο το κείμενο - Διαδήλωση στο Σύνταγμα στις 19.00 από  την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Μαχαίρι…. στην καρδιά η συμφωνία του πρωθυπουργού για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και πόσο μάλλον η έγκριση να ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ ή να φύγει από τον έλεγχο της ΔΕΗ.



Εφόσον ως βουλευτής διαφώνησε και ψήφισε παρών στην εξουσιοδότηση, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορέσει να υπηρετήσει τις απαιτήσεις των δανειστών και ως υπουργός. Ο κ. Λαφαζάνης βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους συνεργάτες του για τις επόμενες κινήσεις του, με πιθανό σενάριο να περιμένει τις πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα.

Η διαφοροποίηση της Αριστερής Πλατφόρμας φέρνει ως πιθανό σενάριο ο πρωθυπουργός να  απομακρύνει τους τέσσερις υπουργούς της, δηλαδή τους κ.κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη, Κώστα Ήσυχο και Νίκο Χουντή, ενώ να ψηφίσουν τα μνημονιακά νομοσχέδια μοιάζει απίθανο.

Ο κ. Τσίπρας έχει την δυνατότητα να τους διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενδεχομένως και να απαιτήσει τις έδρες τους, ωστόσο δεν μπορεί να τους διαγράψει από την Κεντρική Επιτροπή. Επίσης, δεν είναι απίθανο το σενάριο για “ειρηνικό” διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρόκειται για νέο επαχθέστερο μνημόνιο, που επανεγκαθιδρύει και επεκτείνει την τροϊκανή κηδεμονία και τον κοινωνικό εξανδραποδισμό και διατηρεί τη χώρα σε καθεστώς αποικίας χρέους της υπό γερμανική κηδεμονία ΕΕ!», γράφει σήμερα ο ιστότοπος iskra.gr του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Το πλήρες κείμενο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης δόθηκε ση δημοσιότητα και περιλαμβάνει αναλυτικά τα μέτρα που θα πρέπει να αναληφθούν από την ελληνική πλευρά.

Οι πιστωτές σχετικά με τον διαχειριστή των δικτύων ηλεκτρισμού συμφώνησαν με τον Αλέξη Τσίπρα  την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, «εκτός αν ληφθούν ισοδύναμα μέτρα για τον ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά».

Αν δεν ιδιωτικοποιηθεί θα πρέπει το αρμόδιο υπουργείο να προετοιμάσει ένα εναλλακτικό σχήμα με ισοδύναμα από πλευράς ανταγωνισμού και σε ευθυγράμμιση με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και με σκοπό την ανεξαρτησία του.

Σημειώνεται ότι οι αποκρατικοποίησεις από την προηγούμενη κυβέρνηση περιλάμβαναν την πώληση της μικρής ΔΕΗ, με εκτιμώμενα έσοδα περί το 1,5 δισ. ευρώ και την πώληση του 66% της θυγατρικής ΑΔΜΗΕ που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς, από την οποία αναμένονταν έσοδα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ.  Ωστόσο, από την ημέρα που ανέλαβε ο νέος υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης ξεκαθάρισε ότι δεν θα προβεί σε πώληση των ενεργειακών ΔΕΚΟ.

Μάλιστα, η νέα διοίκηση της ΔΕΗ, που διόρισε ο υπουργός Ενέργειας, είχε επίσης εκφράσει την αντίθεσή της σε ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Είχε αντικρούσει δε τις απαιτήσεις λέγοντας ότι:

1. Από καμία κοινοτική οδηγία δεν προκύπτει ότι ο ΑΔΜΗΕ πρέπει ν’ αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς, προκειμένου να υπάρξει συμβατότητα με το κοινοτικό δίκαιο,

2. Τα περί ελέγχου του εμπορίου και αθέμιτου ανταγωνισμού από τη ΔΕΗ μέσω του ΑΔΜΗΕ είναι μυθεύματα και

3. Το επιχείρημα περί δήθεν ανάγκης πώλησης του ΑΔΜΗΕ για εξεύρεση κεφαλαίων, πέρα από τις προφανείς σκοπιμότητες που υποκρύπτει, είναι απολύτως αβάσιμο.

Οι πρώτες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ


Θυμό, αντιδράσεις, αλλά και ανακούφιση προκάλεσε τις πρώτες ώρες η ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας του πρωθυπουργού με τους δανειστές. Αν και ακόμα οι δημόσιες τοποθετήσεις είναι λίγες, ωστόσο η είδηση ότι θα πρέπει έως την Τετάρτη να περάσουν μια σειρά από «βαριά» μέτρα, προκαλεί συσκότιση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να συγκληθούν κομματικά Όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, η Πολιτική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, χωρίς όμως προς ώρας να έχει οριστεί κάτι συγκεκριμένο.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε μέσω αρθρογραφίας στην ιστοσελίδα iskra.gr, στην οποία εκφράζονται απόψεις στελεχών που βρίσκονται κοντά στην Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Σε άρθρο του ο Χρήστος Κασίμης,  μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΝΕ Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει:

«Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, οι εργαζόμενοι , η νεολαία , η πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία στη χώρα σε θέση μάχης θα συνεχίσουν τον αγώνα για να μην περάσουν τα νέα υφεσιακά - αντιλαϊκά μέτρα και να έρθουν στο προσκήνιο ξανά τα λαϊκά αιτήματα, που διαμορφώθηκαν μέσα στους κοινωνικούς αγώνες όλα τα προηγούμενα χρόνια για την πλήρη κατάργηση των μνημονίων, για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την εθνικοποίηση των τραπεζών, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των εργαζομένων και των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων».

Χαρακτηριστικό της των αντιδράσεων που αναμένονται είναι το γεγονός ότι το παραπάνω άρθρο ανήρτησε στην σελίδα του στο Facebook ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Πετράκος. Ο βουλευτής Μεσσηνίας, ο οποίος ήταν από του βουλευτές που ναι μεν ψήφισαν Ναι την Παρασκευή, εκφράζοντας παράλληλα τη διαφωνία του, κάλεσε εχθές τον πρωθυπουργό να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 εμφανίστηκε υποστηρικτικός: «Υπάρχει ένα καλό σε αυτή τη συμφωνία. είναι ένα πρόγραμμα τριετές να βάλουμε κάτω τη φαντασία μας και να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Ας υποθέσουμε ότι έβγαινε η χώρα από ένα πόλεμο . Δεν θα θρηνήσουμε πάνω στα ερείπια, θα πρέπει να δουλέψουμε, να φτιάξουμε ένα σύγχρονο λειτουργικό κράτος. Πιστεύω ότι αυτή η πληγή θα ιαθεί τις επόμενες μέρες. Το θέμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει κραδασμούς».

«Η επόμενη μέρα από αυτή τη συμφωνία θα σημαίνει πολλά πράγματα και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.  Η  διαπραγμάτευση αυτή  που κανείς δεν αμφισβητεί τη σκληρότητα, ανέδειξε πολλές αδυναμίες του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και  θα είναι η αιτία εξελίξεων», πρόσθεσε.

Ο κ. Κουρουμπλής σχολιάζοντας τις αρνητικές ψήφους συναδέλφων του βουλευτών είπε: «όλοι έχουμε μια δέσμευση ότι οι παραιτήσεις μας είναι στη διάθεση του κόμματος. Αναρωτιέμαι αν θα καταστήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ έρμαιο των άλλων κομμάτων».

Τέλος και ο βουλευτής Στάθης Παναγούλης εξέφρασε την υποστήριξή του στον Αλέξη Τσίπρα:

Ο πρωθυπουργός της χώρας μας, εξάντλησε όλες τις ανθρώπινες δυνατότητες με γενναιότητα. Είναι γνωστό σε όλους μας, ότι ήταν αντιμέτωπος με " γεράκια ", ωστόσο κατόρθωσε για το καλό του τόπου, στην πιο δύσκολη ιστορική συγκυρία, να πετύχει ένα καινούργιο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Επιβάλλεται να συμπαρασταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στον Αλέξη Τσίπρα».

Iskra μετά τη συμφωνία: Νέο μνημόνιο καταστροφής της χώρας

Με ένα «νέο επαχθέστερο μνημόνιο, που επανεγκαθιδρύει και επεκτείνει την τροϊκανή κηδεμονία και τον κοινωνικό εξανδραποδισμό και διατηρεί τη χώρα σε καθεστώς αποικίας χρέους της υπό γερμανική κηδεμονία ΕΕ» χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επετεύχθη ο γνωστός δικτυακός τόπος του Παναγιώτη Λαφαζάνη iskra.gr.



Στο άρθρο που τιτλοφορείται: «Συμφωνία νέο μνημόνιο καταστροφής της χώρας» σημειώνεται πως «οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε ταπεινωτική για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό συμφωνία».

Η Αριστερή Πλατφόρμα καλεί τον ελληνικό λαό να συγκρουστεί με τα μνημόνια και να πει «όχι» στον «νεοφιλελευθερισμό και τη λιτότητα που μέσα στην ευρωζώνη είναι θεσμοποιημένα!».

Διαβάστε το κείμενο παρακάτω:

Μετά από 17 ώρες «διαπραγματεύσεων» οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε ταπεινωτική για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό συμφωνία.

Πρόκειται για νέο επαχθέστερο μνημόνιο, που επανεγκαθιδρύει και επεκτείνει την τροϊκανή κηδεμονία και τον κοινωνικό εξανδραποδισμό και διατηρεί τη χώρα σε καθεστώς αποικίας χρέους της υπό γερμανική κηδεμονία ΕΕ!

Πρώτοι έσπευσαν να ανακοινώσουν στο Twitter την τραγική κατάληξη των «διαπραγματεύσεων» οι πρωθυπουργοί του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, αλλά και ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος!

Η επίσημη επιβεβαίωση ήρθε από τον ίδιο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μέσω twitter.

Ως «μεγάλα αγκάθια» παρουσιάζονταν, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, ο ρόλος του ΔΝΤ και η εξωφρενική νεοπαοικιακή απαίτηση της Τρόικα για δημιουργία στο Λουξεμβούργο Ταμείου ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας της χώρας προς αποπληρωμή του χρέους.

Κι όλα αυτά την ώρα που κατά τη διάρκεια των «διαπραγματεύσεων» χιλιάδες χρήστες του twitter ανά την υφήλιο τόνιζαν ότι οι τροϊκανές απαιτήσεις συνιστούν πραξικόπημα της ΕΕ (##thisisacoup *) και καλούσαν τον Αλέξη Τσίπρα να αποχωρήσει από την εξευτελιστική διαδικασία της δήθεν διαπραγμάτευσης!

Τούτες τις ώρες έγινε φανερό με τον πλέον τραγικό τρόπο ότι μέσα στην λυκοσυμμαχία της ευρωζώνης δεν υπάρχουν περιθώρια άσκησης ανεξάρτητης και ακηδεμόνευτης πολιτικής με αντιυφεσιακό και φιλολαϊκό πρόσωπο.

Ο ελληνικός λαός δεν θα πρέπει να απογοητευθεί από αυτήν την εξέλιξη. Αντίθετα πρέπει να πεισμώσει , όπως έκανε με το δημοψήφισμα και τις μεγαλειώδης συγκεντρώσεις που προηγήθηκαν ανά τη χώρα, για ένα «ΟΧΙ» μέχρι τέλους! Ένα «ΟΧΙ» σε σύγκρουση με τα μνημόνια, τον νεοφιλελευθερισμό και την λιτότητα που μέσα στην ευρωζώνη είναι θεσμοποιημένα!

Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, οι εργαζόμενοι , η νεολαία , η πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία στη χώρα σε θέση μάχης θα συνεχίσουν τον αγώνα για να μην περάσουν τα νέα υφεσιακά - αντιλαϊκά μέτρα και να έρθουν στο προσκήνιο ξανά τα λαϊκά αιτήματα, που διαμορφώθηκαν μέσα στους κοινωνικούς αγώνες όλα τα προηγούμενα χρόνια για την πλήρη κατάργηση των μνημονίων, για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την εθνικοποίηση των τραπεζών, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των εργαζομένων και των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

AΝΤΑΡΣΥΑ: Συγκέντρωση κατά της συμφωνίας στις 19.00 στο Σύνταγμα

Διαδήλωση στο Σύνταγμα στις 19.00 οργανώνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλώντας τον λαό «σε μαζική ανταρσία που θα ανατρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης» και σε στράτευση «στο ΟΧΙ μέχρι τη ρήξη».

«Δεν επρόκειτο για διαπραγμάτευση. Ήταν μια άνευ όρων και ορίων διαδικασία εξευτελισμού και ταπείνωσης ενός ολόκληρου λαού. Μία πλήρης καταστροφική υποταγή στους δολοφόνους της ΕΕ, μία κατά κράτος νίκη του γερμανικού ιμπεριαλισμού και της κυριαρχίας του στην Ευρώπη» αναφέρει στο κάλεσμα η ΑΝΤΑΡΣΥ.

Κατηγορεί την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν είχε ούτε το δικαίωμα ούτε και την  εξουσιοδότηση να υπογράψει μια συμφωνία ενάντια στην διπλά εκφρασμένη θέληση του ελληνικού λαού, στις εκλογές και το ιστορικό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Πρόκειται για ανοιχτή συνέργεια στο ευρωπραξικόπημα».

«Ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να  ανατρέψει κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας και να θυσιάσει ακόμη και τις στοιχειώδεις κοινοβουλευτικές διαδικασίες στο βωμό του νέου Μνημονίου  και των νόμων που υποσχέθηκε να ψηφίσει σε πρωτοφανείς χρόνους και με εκβιαστικές διαδικασίες».

Τον κατηγορεί ότι ταυτόχρονα «διαμορφώνει τους όρους ουσιαστικά για μία νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή και κυβέρνηση ακόμη "εθνικης ενότητας" με όλο τον μνημονιακό εσμό που ο λαός έστειλε στα σκουπίδια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου