Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Βαρουφάκης: Γελοία η συμφωνία, δεν την ψηφίζω



Την ώρα που ο Τσίπρας τον κολάκευε, εκείνος τον «πυροβολούσε»!


Ενώ ο πρωθυπουργός αναφερόταν με θετικά σχόλια στον πρώην υπουργό Οικονομικών, αυτός έλεγε ότι «στόχος των δανειστών είναι η υποταγή και η γελοιοποίηση της κυβέρνησης»

Σκληρή κριτική στο κείμενο της συμφωνίας που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή και ήταν αποτέλεσμα της πολύωρης διαπραγμάτευσης του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής, άσκησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης,  χρησιμοποιώντας βαριές εκφράσεις -την ώρα μάλιστα που ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση κάλυπτε πλήρως τις κινήσεις του πρώην «τσάρου» της Οικονομίας.



«Η άποψη μου για την Σύνοδο είναι ότι αποτελεί κατάφωρο πλήγμα στην αξιοπιστία της ΕΕ στην ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Διαβάζοντας την δεν πίστευα στα μάτια μου για το πως οι ηγέτες, κατάφεραν σε τόσο πολύ μικρό διάστημα να καταφέρουν ένα τέτοιο πλήγμα στην Ευρώπη. Είναι ένα γελοίο κείμενο», ανέφερε χαρακτηριστά ο πρώην υπ. Οικονομικών μιλώντας στο thepressproject.gr.

Ο κ. Βαρουφάκης συνέχισε λέγοντας «δεν έχει καμία οικονομική βάση για ανάκαμψη της οικονομίας. Στόχος είναι η υποταγή της κυβέρνησης, η γελοιοποίησή της. Κάθε θέμα που έθεσε η κυβέρνηση, το αρνήθηκαν και είναι σαν να έχουν συγγράψει ένα κείμενο για να μας εξευτελίσουν στην λάσπη. Να κάνουμε μία δήλωση μετανοίας για κάθε τι που έχουμε πει μέχρι στιγμής».

Στην συνέντευξη που δόθηκε σε διαδικτυακό ιστότοπο, ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε τις θέσεις του, ξεκινώντας από την στάση που θα κρατήσει στην αυριανή διαδικασία στην Βουλή, λέγοντας ότι δεν έχει προλάβει να διαβάσει ακόμα το κείμενο. «Δεν θα το ψηφίσω, εκτός αν υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις που θα με κάνουν να το σκεφτώ. Θα το συζητήσω με τον συντρόφους, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Αλέξη Τσίπρα. Έχω μια ηθική υποχρέωση να μην βιαστώ. Χρειάζεται ψυχραιμία» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Σχετικά με τα όσα έγιναν στις Βρυξέλλες είπε: «Η άποψη μου για την Σύνοδο είναι ότι αποτελεί κατάφωρο πλήγμα στην αξιοπιστία της ΕΕ στην ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Διαβάζοντάς την δεν πίστευα στα μάτια μου για το πως οι ηγέτες, κατάφεραν σε τόσο πολύ μικρό διάστημα να καταφέρουν ένα τέτοιο πλήγμα στην Ευρώπη. Είναι ένα γελοιωδέστατο κείμενο. Δεν έχει καμία οικονομική βάση για ανάκαμψη της οικονομίας. Στόχος είναι η υποταγή της κυβέρνησης, η γελοιοποίηση της. Κάθε θέμα που έθεσε η κυβέρνηση το αρνήθηκαν και είναι σαν να έχουν συγγράψει ένα κείμενο για να μας εξευτελίσουν στην λάσπη. Να κάνουμε μία δήλωση μετανοίας για κάθε τι που έχουμε πει μέχρι στιγμής».

Για την επίθεση που δέχεται από τα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρώην υπουργός ανέφερε: «Με ονομάζουν 'αρχιερέα της δραχμής'. Είναι τέτοιο το κατάντημα, απίστευτο. Όταν ο Σόιμπλε έλεγε ότι το σχέδιό του ήταν ξεκάθαρα η έξοδος από το ευρώ, όταν από την πρώτη εβδομάδα ο Ντάϊσελμπλουμ μού έλεγε 'πάρε το μνημόνιο αλλιώς κλείνουν οι τράπεζες', όταν αντιμετωπίζεις τόσες απειλές που εμπεριέχουν την εκπαραθύρωση από την Ευρωζώνη (που εγώ την θεωρώ καταστροφή), είναι απαραίτητο να δημιουργήσεις μηχανισμούς άμυνας. Είναι σαν να κατηγορείται κάποιος που μάχεται εναντίον των εχθρών, σαν σύμμαχός των εχθρών».

Σχετικά με την ύπαρξη της ομάδας για την εκπόνηση προγράμματος εθνικού νομίσματος, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Ήταν εντολή του πρωθυπουργού, του κ. Δραγασάκη και έγινε γνωστό στην ομάδα διαπραγμάτευσης. Μια μικρή ομάδα στο ΥΠΟΙΚ θα σχεδίαζε μορφές άμυνας όταν θα ερχόταν η επίθεση. Όταν βάλαμε μπροστά την διαδικασία να κλείσουμε τις τράπεζες, ξεκινήσαμε ένα σχέδιο να το εφαρμόζουμε μαζί με την Τράπεζα Ελλάδας. Κατηγόρησε ποτέ κανείς τον κ. Στουρνάρα για προετοιμασία; Μιλάμε για σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Όμως στην δική μου περίπτωση το έκαναν. Όταν δεν είχαν αναφέρει την ύπαρξη της ομάδας με κατηγορούσαν. Όταν ανέφερα ότι τη δημιούργησα, πάλι με κατηγόρησαν.

Σχετικά με το αν υπήρχε πρόθεση από μέρους του για το Grexit: «Η συζήτηση για το είναι, αν θέλεις, το Grexit δεν μπορεί να γίνει σε κυβερνητικό επίπεδο. Μόνο και μόνο η συζήτηση από κυβερνητικά χείλη δημιουργεί μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Δεν είχαμε το δικαίωμα να κάνουμε μια τέτοια κουβέντα. Συν ότι δεν θέλαμε. Αν όμως όταν ο άλλος, δηλαδή ο Σόιμπλε, έρχεται και σου λέει ότι σχεδιάζει το Grexit, θα έπρεπε να δημιουργήσουμε άμυνες. Μας έλεγαν να έχουμε plan Β. Τελικά είχαμε plan Β. Ο Ντάϊσελμπλουμ με είχε απειλήσει με κλείσιμο τραπεζών και capital controls από την αρχή. Όταν σου λέει ο άλλος κλείνει τον ELA για το δημοψήφισμα, μας έδωσαν τελεσίγραφο, εμείς συμφωνήσαμε όλοι μαζί να πάει στην κρίση του λαού. Αν δεν κάναμε τίποτα το Σαββατοκύριακο, το επόμενο πρωί θα πήγαιναν όλοι στις τράπεζες. Μετά από μία ώρα, θα γίνονταν σύρραξη, θα κατέβαιναν τα ρολά. Αποφασίσαμε ότι μας έφθασαν εδώ, τιμωρητικά, είπαμε να μην ανοίξουν οι τράπεζες για να υπάρξει ηρεμία. Το Eurogroup μας έκλεισε τις τράπεζες, εμείς απλά το διαχειριστήκαμε».

Στην ερώτηση για την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι «Όταν έρχεται ο Ντάϊσελμπλουμ, ένας ακραίος υπουργός οικονομικών, μιας ακραίας χώρας και σε θέτει προ του διλήμματος, το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να μιλήσεις με άλλους πολιτικούς στην Ευρώπη για να δημιουργήσεις συμμαχίες. Άσχετο αν είναι αποδυναμωμένες και δειλές, αλλά υπάρχουν χώρες που έχουν διαφορετική άποψη. Έπρεπε να το παλέψουμε, να διεθνοποιήσουμε το πρόβλημα για αρκετούς μήνες. Δεν είχαμε άλλη επιλογή».

Σε ό,τι αφορά στο δημοψήφισμα, ο κ. Βαρουφάκης λέει: «Παρά το γεγονός ότι υπήρξε απίστευτη τρομοκράτηση του κόσμου, με κλειστές τράπεζες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που ξεπέρασαν κάθε όριο, όλα αυτά θύμωσαν τον κόσμο. Ο κόσμος ζήτησε έντιμη λύση μέσα στο ευρώ. Λύση, αλλά έντιμη. Αν πάνε να μας ταπεινώσουν, να μην πείτε 'ναι' στην ταπείνωση. Αυτό είναι το νόημα του 'όχι'. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι το 'όχι' δεν είναι 'ναι' στην ρήξη. Δεν ήταν 'ναι' να φύγουμε από την Ευρωζώνη. Ήταν 'ναι' στο να μείνουμε στην Ευρωζώνη αλλά με μια έντιμη συμφωνία. Εγώ θεώρησα ότι ήμασταν όλοι ενθουσιασμένοι με την μεγαλειώδη επιτυχία. Είδα μία κατήφεια που δεν την συμμερίστηκα. Ένα 'ναι' ήταν εύκολο διαχειρίσιμο: παραιτείσαι. Έχεις προτείνει στον ελληνικό λαό ένα 'όχι', σε μια πολύ δύσκολη στιγμή, ξέρεις ότι ο ελληνικός λαός σ' το δίνει μετά από μία υπέρβαση του φόβου που έχει κάνει και σου λέει 'ναι'. Εγώ είχα πει ότι αν πείτε 'ναι', παρ' ότι η δική μου συμβουλή ήταν να πείτε 'όχι', εγώ παραιτούμαι. Το 'όχι' είναι πιο δύσκολα διαχειρίσιμο. Πρέπει να το πάρεις το 'όχι', να το ενεργοποιήσεις, να το κάνεις μια πυγμή και να πας στην Σύνοδο κορυφής και να παλέψεις για να το τιμήσεις».

Σχετικά για την δύσκολη σχέση του με τον κ. Σόιμπλε, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει. «Με τον κ. Σόιμπλε έχουμε καλές σχέσεις. Στο πλαίσιο του πλάνου του όμως εμπίπτει και το Grexit. Και αυτό ήταν γνωστό, όσοι γνωρίζουν την πορεία του κ. Σόιμπλε το ξέρουν. Κάποια στιγμή αυτή την άποψη μου την μετέφερε. Μου την εξήγησε. Διαφωνήσαμε κάθετα. Αρχές Μαρτίου. Και μάλιστα μου έκανε μια πρόταση αμοιβαία επωφελή. Μου ζήτησε να την μεταφέρω στον πρωθυπουργό. Του εξήγησα ότι το πλάνο του ήταν σαθρό, και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είχα καταφερθεί εναντίον αυτού του πλάνου και πριν γίνω υπουργός. Όμως ήμουν υποχρεωμένος να μεταφέρω την πρόταση στον κ. Τσίπρα, σε ένα κείμενο 9 σελίδων. Η δική μου εισήγηση ήταν πως πρέπει να απορριφθεί και πως πρέπει να αντισταθούμε. Όταν όμως ο άλλος σου λέει να σε πετάξει έξω από το ευρώ, εσύ πρέπει να σχεδιάσεις πως δεν θα το πετύχει. Εμείς το μόνο πράγμα που κάναμε ήταν αυτό που θα έκανε κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση».

Για την στάση της ΕΚΤ ο πρώην Υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Ο στόχος τους ήταν η ταπείνωση της κυβέρνησής μας. Και εμείς δεν ήμασταν η κυβέρνηση που θα λέγαμε 'ναι'. Αμέσως η εισήγησή μου ήταν η εξής: ότι εμείς πηγαίνουμε με το καλό σενάριο. Πάμε με καλή πίστη. Αν πάνε να μας οδηγήσουμε σε οικονομικό πνιγμό με κλείσιμο τραπεζών, θα πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτή την κίνηση. Δεν μπορεί μια κεντρική τράπεζα να κλείνει τις τράπεζες. Είναι ανήκουστο. Να κλείνει φερέγγυες τράπεζες για να δημιουργήσει πολιτική ασφυξία».

Όσο για την ερώτηση σχετικά με το πολιτικό του μέλλον, είπε: «Δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Παρ' όλα αυτά είναι μεγάλη τιμή ότι είμαι αναπόσπαστο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα προέχει η ενότητα. Δεν υπήρχε καμία περίπτωση να οδηγήσουν σε ρήξη στο εσωτερικό του κόμματος και του κόσμου που είδε ελπίδα σε αυτή την προσπάθεια. Είμαι βουλευτής στην Β' Αθηνών. Δεν κατέβηκα ως περαστικός στην πολιτική. Σε καμία περίπτωση δεν έχω στο μυαλό μου να κάνω κόμμα, ή να αυτονομηθώ. Ήρθα στην Ελλάδα γιατί μου το ζήτησε ο Τσίπρας, για να βοηθήσω. Δεν έχω καμία αρχηγική στάση. Δεν έχω όμως και τάσεις φυγής. Θεωρώ ιδιαίτερα τιμητικό να σε έχει ψηφίσει ο ελληνικός λαός. Και σκοπεύω να χρησιμοποιήσω όλα τα μέσα για να τιμήσω την ψήφο του».

Στην συνέχεια ο κ. Βαρουφάκης αναφέρεται σε διάφορα θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος, εστιάζοντας κυρίως στην σθεναρή στάση των δανειστών να μην δεχθούν καμία δημιουργική πρόταση από την πλευρά των Ελλήνων. Ακόμα και όταν προτάθηκαν μέτρα που θα δημιουργούσαν προϋποθέσεις ανάπτυξης (όπως χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ) το πρόβλημα της έλλειψης αξιοπιστίας ήταν το πιο σημαντικό. Και τονίζει ότι η παγίδα των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι η πιο σημαντική, γιατί αυτή δίνει την εντύπωση ενός χρέους που μπορεί να είναι βιώσιμο, ενώ δεν είναι έτσι. Λέγοντας ότι τα 35 δισ. του αναπτυξιακού προγράμματος του Γιούνκερ «τα ακούει βερεσέ», προτείνει την δημιουργία μιας νέας ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας με τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου ως ενέχυρο, η οποία θα μπορεί να δανείζεται και να ενισχύει την πραγματική ελληνική οικονομία.

Επανερχόμενος στο φλέγον θέμα για το αν θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε: «Θα πρέπει να σκεφτώ. Να μιλήσω με τους συντρόφους μου. Όταν βρισκόμαστε στην όψη του ξυραφιού, σε ένα κομβικό σημείο θα πρέπει να δεχθούμε και την άλλη άποψη. Να δεχθούμε ότι μπορεί απολύτως αγαπημένοι σύντροφοι να διαφωνήσουμε. Ο ένας να πει ότι με αυτά τα δεδομένα να πάμε προς τα εκεί. Κάποιος άλλος να πει να πάμε από την άλλη μεριά. Αυτό πρέπει να γίνει λελογισμένα και σοβαρά και να διατηρήσουμε την συντροφικότητά μας. Αν αφήσουμε τις όποιες διαφωνίες εκτίμησης να οδηγήσουν στην υπονόμευση του χαρακτήρα αυτού που έχει διαφορετική άποψη από εμάς θα έχουμε μια διαδικασία διάσπασης αυτού του μεγαλειώδους 61% που υποστήριξε το όραμα ενός ενός όχι στην βαναυσότητα. Και αυτό θα είναι κάτι που θα κριθεί αυστηρά από τους ιστορικούς του  μέλλοντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου