Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Η «σκληρή Ντέλια» νέα επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα: Ποια είναι η «Δρακουλέσκου»; (PHOTOS)



Ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, Ρίσι Γκογιάλ, αποχωρεί και τη θέση του αναλαμβάνει η παλαιά γνώριμη της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το ΔΝΤ έθεσε ως επικεφαλής της ομάδας του Ταμείου στην Αθήνα, την Ντέλια Βελκουλέσκου, στην θέση του Ρίσι Γκογιάλ, ο οποίος αποχωρεί, όπως αναφέρει η Καθημερινή.
Η Ντέλια Βελκουλέσκου έχει πολύ καλή γνώση τόσο της ελληνικής πραγματικότητας όσο και της εφαρμογής προγραμμάτων, καθώς ήταν επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα για το πρόγραμμα της Κύπρου.
Πριν από αυτή τη θέση, όμως, βρισκόταν στην ομάδα του Ταμείου που επέβλεπε το ελληνικό πρόγραμμα. Η ίδια, δε, ασχολούνταν με την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία προτού εφαρμοστεί το πρώτο Μνημόνιο, το 2010.
Στο πλαίσιο των εκθέσεων που συνέτασσε το Ταμείο για την Ελλάδα στην προ-μνημονιακή εποχή, ήταν εκ των συντακτών έκθεσης που είχε δημοσιοποιηθεί το καλοκαίρι του 2009. Την έκθεση αυτή συνυπέγραφε, μεταξύ άλλων, και ο πρώην επικεφαλής του γραφείου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Μπομπ Τράα.
Η νέα επικεφαλής του Ταμείου στην τρόικα θεωρείται έμπειρη τεχνοκράτης. Πάντως, στην Κύπρο τη θυμούνται για το «σκληρό» της πρόσωπο, ενώ σε ό,τι αφορά στα προηγούμενα προγράμματα της Ελλάδας, είχε σημαντική εμπλοκή στην κατάρτισή τους, και ειδικά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.
H «Δρακουλέσκου» της Κύπρου
Τα Κυπριακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν συχνά-πυκνά ότι «βασάνιζε» τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη κατά την παραμονή της στη Μεγαλόνησο, εξ' ου και το παρατσούκλι «Δρακουλέσκου».
Το όνομα Ντέλια, πηγάζει από την αγάπη που έτρεφαν οι γονείς της Ρουμάνας σιδηράς κυρίας του ΔΝΤ, προς την αρχαία Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Δηλία την Αρτέμιδα.
Παρά την σκληρότητα που αντιμετωπίζει όποιον έχει απέναντί της, όλοι εκφράζονται με κολακευτικά λόγια για την σιλουέτα της, όσο αυτή μπορεί να γίνει αντιληπτή μέσα από τις δεδομένες ενδυματολογικές επιλογές της, ενώ επικρίνουν ακριβώς αυτές τις τελευταίες: ταγέρ με ...θρησκευτική ευλάβεια, κυρίως σκουρόχρωμα, τελείως άτονες μπλούζες, αδιάφορα παπούτσια και σχεδόν καθόλου βάψιμο. Η πλέον ανάλαφρη νότα στην εμφάνισή της Βελκουλέσκου είναι μάλλον τα φουλάρια που συχνά χρησιμοποιεί.
Η 40χρονη επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ, έχει τη φήμη της σκληρής τεχνοκράτισσας, καθώς έδειξε τα δόντια της όπου της ανατέθηκε αποστολή.
Απόφοιτος σχολείου στο οποίο πήγαιναν τα παιδιά της ρουμάνικης νομενκλατούρας, βρέθηκε με υποτροφία να σπουδάζει στις ΗΠΑ και να τελειώνει το κολέγιο Ουίλσον. Στη ζωή συνδέθηκε με τον διάσημο Ρουμάνο ιατρό - βιολόγο Βίκτορ Βελκουλέσκου, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει βραβευθεί για τη SAGE, την πρώτη μέθοδο αναγνώρισης και εντοπισμού των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για καρκινικές μεταλλάξεις.
Η Ντέλια, όμως, προτίμησε να ειδικευθεί στις «μεταλλάξεις» κοινωνιών. Οι μελέτες της είχαν αρχικά ως αντικείμενο τη Λατινική Αμερική και τα νησιά της Καραϊβικής, ωστόσο το 2009 αποφάσισε να καταπιαστεί με την χώρα που αποδείχθηκε «πειραματόζωο' για την εφαρμογή πρωτόγνωρων μεθόδων σωτηρίας: η μελέτη της με τίτλο «Δομικές Μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα: Μαθήματα από Αλλες Χώρες», της έδωσε το διαβατήριο για τα μέρη μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου