Τρίτη, 28 Ιουλίου 2015

Στη Βουλή δικογραφίες για τον Βαρουφάκη, όχι όμως για το Plan BΗ τύχη του στα χέρια των 300 βουλευτών


Περιλαμβάνει τις δύο μηνυτήριες αναφορές του Απόστολου Γκλέτσου και του δικηγόρου Παναγιώτη Γιαννόπουλου - Οι δύο τους κατηγορούν τον τέως ΥΠΟΙΚ για ενέργειες που οδήγησαν σε λήψη οικονομικών μέτρων και για εσχάτη προδοσία - Εντός της ημέρας μηνυτήρια αναφορά και για το «χάκινγκ» των ΑΦΜ

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, όπως είχε προαναγγείλει το protothema.gr, διαβίβασε στην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου τις δύο μηνυτήριες αναφορές του προέδρου του κόμματος Τελεία και δήμαρχου Στυλίδας Αποστόλου Γκλέτσου και του δικηγόρου Αθηνών Παναγιώτη Γιαννόπουλου κατά του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.Η κυρία Γκουτζαμάνη διαβίβασε τις δικογραφίες στη Βουλή σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος καθώς η εισαγγελία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει καμία έρευνα για βουλευτές. Σημειώνεται ότι οι δικογραφίες δεν αφορούν το plan B του κ. Βαρουφάκη και τα σχέδιά του για «χάκινγκ» ΑΦΜ και τη δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος καθώς αναμένεται τις επόμενες ώρες να υποβληθεί νέα μηνυτήρια αναφορά που θα αφορά την υπόθεση αυτή.Με τον τρόπο αυτό οι εισαγγελείς εξήλθαν από το νομικό  αδιέξοδο που είχαν περιέλθει και διαβίβασαν αμελλητί  - σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών - τις επίμαχες αναφορές στη Βουλή για να αποφασίσει εκείνη εάν θα παραπέμψει ή όχι τον κ. Βαρουφάκη στο Ειδικό Δικαστήριο.

Η ποινική τύχη του κ. Βαρυφάκη περνάει πλέον τα στα  χέρια των 300 συναδέλφων του στη Βουλή, ενώ οι συνεργάτες του, μη πολιτικά πρόσωπα, που συνέβαλαν στην ιδέα της ολοκλήρωσης του σχεδίου «plan B» του τέως υπουργού Οικονομικών, βρίσκονται τόσο προ των ποινικών όσο και προ των πειθαρικών τους ευθυνών.

Είχε προηγηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας μαραθώνια σύσκεψη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στο γραφείο της Εισαγγελέως Ευτέρπης Κουτζαμάνη για τα επίμαχα δημοσιεύματα για τις ενέργειες του κ. Βαρουφάκη ως προς το σχέδιο «plan B».

Στη σύσκεψη αυτή, που έγινε υπό  την κυρία Κουτζαμάνη  συμμετείχαν ο επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου  Νικόλαος Παντελής και οι προϊστάμενοι των εισαγγελιών Εφετών και Πρωτοδικών της Αθήνας.

Κατά την εν λόγω σύσκεψη επικράτησε έντονες  προβληματισμός για τις αποκαλύψεις ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης, μετά από εντολή του Πρωθυπουργού Αλέξης Τσίπρα, είχε σχεδιάσει ως «plan B» τη δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος, με παράλληλο νόμισμα (δραχμή) εντός του ευρώ (τα γνωστά IOUS) και αφού προηγουμένως, πέντε δικοί του άνθρωποι θα είχαν κάνει «χακάρισμα» των ΑΦΜ των πολιτών.

Κατά η χθεσινή σύσκεψη τους εισαγγελικούς λειτουργούς τους  προβλημάτισαν οι αποκαλύψεις του κ. Βαρουφάκη ως προς το  εάν μπορούν   να παρέμβουν ή όχι, λόγω της βουλευτικής ιδιότητας του και του νόμου περί ευθύνης υπουργών που «δένει τα χέρια» των εισαγγελικών αρχών.

Ωστόσο, χθες, νομικοί κύκλοι εξέφραζαν  τον προβληματισμό τους για το αν μπορεί να στοιχειοθετηθεί αξιόποινη πράξη από το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων του Τύπου και τις σχετικές αναφορές του κυρίου Βαρουφάκη στο forum, ενώ σημειώνουν πως μια τέτοια αξιολόγηση μπορεί να γίνει μόνο από τη Βουλή και όχι από τους εισαγγελικούς λειτουργούς.

Πάντως, οι  ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι η Βουλή έχει τη δυνατότητα  κάθετα και καθοριστικά να παρέμβει στην υπόθεση του σχεδίου  «plan B» του κ. Βαρυφάκη, καθώς ο μηχανισμός του κοινοβουλίου μπορεί να ενεργοποιηθεί αυτόματα –αν φυσικά το επιθυμούν οι βουλευτές- μέσω της συλλογής υπογραφών ικανού αριθμού βουλευτών.

Παράλληλα, σήμερα θα αποφασιστεί από της Εισαγγελία του Αρείου Πάγου  εάν θα διαταχθεί ή όχι η διενέργεια καπείγουσας προκαταρκτικής ποινικής έρευνας για τα μη πολιτικά πρόσωπα τα οποία κατόπιν εντολής του κ. Βαρουφάκη ενεπλάκησαν στα σχέδια του «plan B», όπως είναι ο παιδικός του φίλος Μιχάλης Χατζηθεοδώρου και τουλάχιστον άλλα πέντε άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου