Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Συντάξεις 500-600 ευρώ για όλους - Σχέδιο «Αρμαγεδδών» στο Ασφαλιστικό



«Αρμαγεδδών» θα έρθει στις συντάξεις εφόσον εφαρμοστούν τα σενάρια που έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Στο μέλλον όλοι οι συνταξιούχοι δεν θα μπορούν να πάρουν πάνω από 600 ευρώ συνολικη σύνταξη αν υιοθετηθούν οι προτάσεις σοκ που επεξεργάζονται αρμόδιες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών», η επιτροπή Σοφών που έχει συστήσει ο τέως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος εκπονεί ένα σχέδιο που προκαλεί ήδη οξύτατες αντιδράσεις.

Σύμφωνα με αυτό οι συντάξεις δεν θα ξεπερνούν τα 500 με 600 ευρώ το μήνα.
Οπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα Ταμεία επανέρχεται με άλλο όνομα και καθορίζει το μέλλον για όλους, όχι μόνο για τους νέους συνταξιούχους, για όσους τώρα ή στο μέλλον πάρουν σύνταξη αλλά και για όσους ήδη είναι συνταξιούχοι.


Η επιτροπή Σοφών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας επεξεργάζεται ένα σχέδιο που φέρνει ανατροπές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Ασφαλιστικού με τέσσερα Ταμεία (ΊΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και Επιστημόνων) τα οποία θα έχουν ομογενοποιημένους κανόνες (κρατήσεις αποδόσεις συντάξεων κλπ) που θα επιφέρει ριζική αλλαγή στον υπολογισμό και άρα στα ποσά του εφαπαξ κλπ
Επί της ουσίας το σχέδιο προβλέπει μια εθνική σύνταξη στα όρια της φτώχεις, της τάξης δηλαδή των 250 ως 400 ευρώ η οποία θα συμπληρώνεται από την ανταποδοτική σύνταξη, το ποσό δηλαδή που θα προκύπτει με βάση τις ασφαλιστικές κρατήσεις.
Το ποσό αυτό δεν θα μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ, ενώ ανάλογα με τις ανάγκες των Ταμείων θα περικόπτεται και θα φτάνει ακόμη και τα 150 ευρώ.
Στο σύνολο της σύνταξη οι συνταξιούχοι δεν θα λαμβάνουν δηλαδή ποσό μεγαλύτερο των 600 ευρώ.


Ισοδύναμα
Σύμφωνα με την «Ημερησία», ετοιμάζεται σχέδιο διπλής παρέμβασης στο Ασφαλιστικό με περικοπές συντάξεων ή «ισοδύναμα» μέτρα για την εξοικονόμηση τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ το 2016 (όπως προβλέπει το 3ο Μνημόνιο) και, συμπληρωματικά, ένα νέο καθεστώς ασφάλισης για τους νεότερους, θα εξετάσει από τις 11 έως τις 15 Σεπτεμβρίου η 12μελής Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και των δικαστικών που συγκρότησε ο πρώην υπουργός Γ. Κατρούγκαλος.
Η Επιτροπή των «12» που συνεδρίασε χθες, εκτίμησε ότι τα χρονικά περιθώρια «είναι ασφυκτικά» για την αναζήτηση, έως τα μέσα Οκτωβρίου, «ισοδύναμων» μέτρων και, πολύ περισσότερο, για την κατάθεση μιας ολοκληρωμένης και κοστολογημένης νέας πρότασης για το Ασφαλιστικό.

Παρά τις επιφυλάξεις, αποφασίστηκε να συγκροτηθούν χωριστές ομάδες εργασίας που θα εξετάσουν, από τις 11 - 15 Σεπτεμβρίου, το καθεστώς χρηματοδότησης, τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, τις ενοποιήσεις Ταμείων και τα «ισοδύναμα» τόσο για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές όσο και για την απόφαση του ΣτΕ (έχει κρίνει ως αντισυνταγματικές παρακρατήσεις εισφορών στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, την ολοσχερή κατάργηση των δώρων κ.ά.).
Οι πρώτες προτάσεις θα υποβληθούν στην ολομέλεια της Επιτροπής στις 15 Σεπτεμβρίου και θα λαμβάνουν υπόψη τα ελλείμματα των Ταμείων και τη δέσμευση της χώρας απέναντι στους θεσμούς για επιπλέον παραμετρικές αλλαγές, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από την 1/1/2016.
Αν δεν βρεθούν «ισοδύναμα» θα πρέπει να αυξηθούν όσες εισφορές παραμένουν χαμηλές ή είναι αναντίστοιχες σε σχέση με τις παροχές είτε λόγω των εσόδων από κοινωνικούς πόρους (προβλέπεται να καταργηθούν από τις 31 Οκτωβρίου), είτε εξαιτίας της υψηλής χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό (π.χ. για τους αγρότες) και να γίνουν νέες μειώσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου