Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Τσίπρας: Ανάγκη για επενδύσεις εδώ και τώρα



«Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα»


«Θα εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας» το μήνυμα του πρωθυπουργού - Έθεσε ξανά το θέμα του χρέους ζητώντας από την «άλλη πλευρά» να εκπληρώσει την υπόσχεσή της - Στην εκδήλωση του ιδρύματος Κλίντον συμμετείχαν ο Ματέο Ρέντσι, η Γιάννα Αγγελοπούλου, ο Τζόζεφ Στίγκλιτς και ο Τζορτζ Σόρρος

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη για να καταστεί αυτό βιώσιμο, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ιδρυμα Κλίντον στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου Clinton Global Initiative. «Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, και για πρώτη φορά γίνεται συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Πήραμε, είπε, μια δύσκολη απόφαση να μείνουμε στην Ευρωζώνη ακόμα και αν αυτό εμπεριέχει δυσκολίες» σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι το προηγούμενο πρόγραμμα έφερε σκληρά μέτρα και ύφεση. Χαρακτήρισε το προηγούμενο Μνημόνιο κακή συνταγή, τονίζοντας ότι έφερε εσωτερική υποτίμηση στη χώρα.





«Η συμφωνία που υπογράψαμε» σημείωσε «ήταν δύσκολη απόφαση και ο ελληνικός λαός αναγνώρισε τη μάχη που δώσαμε για να μείνουμε στην ΕΕ. Χρειάζεται να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε την κατεύθυνση της Ευρώπης, γιατί η πολιτική της λιτότητας ήταν καταστροφική» και πρόσθεσε: «Τώρα, πρέπει να φέρουμε στο τραπέζι το πρόγραμμα της ανάπτυξης. Για πρώτη φορά, η Ελλάδα έχει την ικανότητα να καλύψει τις ανάγκες της χωρίς υφεσιακά μέτρα. Εμείς θα εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας, αλλά είναι αναγκαίο και για την άλλη πλευρά να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για να ελαφρύνει το δημόσιο χρέος, ώστε να υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα».

«Τώρα έχουμε πολιτική σταθερότητα. Δώσαμε μεγάλη μάχη και πήραμε μια δύσκολη απόφαση να παραμείνουμε στην ευρωζώνη. Με τη συμφωνία, η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα. Πιστεύω πως αυτή η απαίσια συζήτηση για το Grexit έχει τελειώσει» τόνισε ο πρωθυπουργός.



Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη για να καταστεί αυτό βιώσιμο, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ιδρυμα Κλίντον στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου Clinton Global Initiative. «Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, και για πρώτη φορά γίνεται συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Πήραμε, είπε, μια δύσκολη απόφαση να μείνουμε στην Ευρωζώνη ακόμα και αν αυτό εμπεριέχει δυσκολίες» σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι το προηγούμενο πρόγραμμα έφερε σκληρά μέτρα και ύφεση. Χαρακτήρισε το προηγούμενο Μνημόνιο κακή συνταγή, τονίζοντας ότι έφερε εσωτερική υποτίμηση στη χώρα.

Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ήταν έντονα υποστηρικτικός για την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό και τον πρωθυπουργό, και έφερε προ των ευθυνών τους τους Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, από τους οποίους -όπως είπε- ζητά να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά πάντα κάτι συμβαίνει και αυτό δεν πραγματοποιείται.


<span itemprop="name" content="tsiprasclintonfffff"></span> <span itemprop="description" content=""></span> <span itemprop="duration" content="181"></span> <span itemprop="thumbnail" content="http://pthemavodp.edgesuite.net/p/787781/sp/78778100/thumbnail/entry_id/0_992b4jdo/version/100000/acv/142"></span> <span itemprop="width" content="600"></span> <span itemprop="height" content="480"></span>

Ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Κλίντον, τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για να υπερβεί την κρίση η χώρα μας, είναι να εισέλθει σε πορεία ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή, και να αντιμετωπίσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας και τη διαρροή του επιστημονικού δυναμικού της στο εξωτερικό.

«Η Ελλάδα» τόνισε «θα αποτελέσει έναν πολύ ελκυστικό επενδυτικό προορισμό στο μέλλον. Η χώρα μας θα πρέπει να παραμείνει σημείο σταθερότητας και αυτό γίνεται μόνο αν ξεπεράσει την κρίση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος παρουσιάστηκε με ισχυρή βούληση για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων αλλαγών στο δημόσιο και των μεταρρυθμίσεων.



«Θέλουμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «είναι προϋπόθεση ένα σταθερό περιβάλλον. Είναι ώρα να βάλουμε την ανάπτυξη στην ατζέντα. Είναι αναγκαίο να γίνουν αλλαγές, μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. Είναι πολύ σημαντικό να επενδύσουμε στη νέα τεχνολογία, την καινοτομία». Μίλησε για επενδύσεις στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας, και υποστήριξε ότι αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για να μείνουν οι νέοι στη χώρα και να χρησιμοποιηθεί προς το καλό της Ελλάδας το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Ο κ. Τσίπρας έδειξε αποφασιστικότητα για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και για να δημιουργηθεί μια φιλική ατμόσφαιρα για τους επενδυτές. Απαντωντας σε σχετική ερώτηση του κ. Κλίντον, αν οι ξένοι επιχειρηματίες πρέπει να αισθάνονται ότι μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, σημείωσε ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά και θα αλλάξουν, στους τομείς της φορολογίας, και της δικαιοσύνης. Είπε ότι πρέπει να παταχθεί η γραφειοκρατία, και αυτό θα διευκολύνει την προσέλκυση επενδύσεων. Επίσης, κατέθεσε την πρότασή του να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές του ελληνικού κρατικού μηχανισμού ώστε να καταστεί πιο φιλικός προς την επιχειρηματικότητα.




Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το μεγαλύτερο δώρο της Ελλάδας στον κόσμο είναι η δημοκρατία, και υπογράμμισε ότι θα ήθελε να δοθεί ξανά αυτό το δώρο από τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να μείνει ενωμένη, αλλά αυτό θα γίνει, μόνο εάν η ΕΕ επιστρέψει στην αλληλεγγύη, μοιράζοντας την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή με όλα τα μέλη της.



Αναφερόμενος στις επενδύσεις είπε ότι «είναι ανάγκη να γίνουν τώρα και όχι σε μελλοντικό χρόνο, ενώ κάλεσε τους Ελληνοαμερικανούς αλλά και όλο τον κόσμο, να υποστηρίξουν το ξανα-κτίσιμο της Ελλάδας. Είμαι εδώ, τόνισε, για να επιβεβαιώσω την πρόθεσή μας να μεταρρυθμίσουμε τον δημόσιο τομέα για να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα.

«Είναι επίσης ανάγκη» συμπλήρωσε «να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και να γίνουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να έρθουν επενδύσεις. Ξέρω ότι θα έχουμε υποστήριξη παγκόσμια, με συμμαχίες όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και αλλού, όπως την Αμερική, όπου θα θέλουν να βοηθήσουν την εθνική μας προσπάθεια».

Στην εκδήλωση την οποία μετέδωσε το CNN, συμμετείχαν πέραν φυσικά του ίδιου του πρώην πρόεδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς και η Λούκα Κατσέλη, o διεθνής επενδυτής Τζωρτζ Σόρρος αλλά και η Γιάννα Αγγελοπούλου.

Η κ. Αγγελοπούλου μάλιστα ήταν αυτή που έκανε την παρουσίαση των δύο ανδρών, του κ. Τσίπρα και του Μπιλ Κλίντον, στη συζήτηση που είχαν.

Δείτε το βίντεο με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά στον Μπιλ Κλίντον για το μέλλον της Ελλάδας



Διαφωνία Κατσέλη-Στίγκλιτς για το Μνημόνιο

Του τετ α τετ Τσίπρα-Κλίντον προηγήθηκε μια συζήτηση με την διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη και του διάσημου οικονομολόγου Τζόζεφ Στίγκλιτς με τους δύο «πρωταγωνιστές» να «μονομαχούν» για τη βιωσιμότητα του τρίτου Μνημονίου. Η κυρία Κατσέλη εξέφρασε την άποψη ότι το πρόγραμμα αυτό δεν μοιάζει με τα προηγούμενα με τον διάσημο οικονομολόγο να προεξοφλεί την αποτυχία του με την άποψη ότι το τρίτο Μνημόνιο δεν είναι τίποτα περισσότερο από συνέχεια των προηγούμενων προγραμμάτων.



Παρών και ο Γιώργος Παπανδρέου
Στο ακροατήριο του διαλόγου του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ βρέθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για να ακούσει τις απαντήσεις του Αλέξη Τσίπρα. Κατά την έξοδό του, μάλιστα, από το χώρο της εκδήλωσης ο κ. Παπανδρέου είχε ένα σύντομο τετ α τετ με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά με τις πληροφορίες να λένε ότι ήταν ο δεύτερος που επιχείρησε την προσέγγιση για τον σύντομο διάλογο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου