Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Πώς η αυτοκρατορική Θεοδώρα γοήτευσε τον Αλέξη




Face control ΣΥΡΙΖΑ στον νέο Τσίπρα



Ο πρωθυπουργός βλέπει στη νέα υφυπουργό Βιομηχανίας ένα μελλοντικό πολιτικό αστέρι που θα τον βοηθήσει να ανοιχτεί ακόμη περισσότερο στα φιλόξενα νερά της Κεντροαριστεράς

Δεν είναι βέβαιο τι ακριβώς ήταν αυτό που είδε στην κυρία Θεοδώρα Τζάκρη και γοητεύτηκε ο κ. Αλέξης Τσίπρας, αλλά είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός βλέπει στη νέα υφυπουργό Βιομηχανίας ένα μελλοντικό πολιτικό αστέρι που θα τον βοηθήσει να ανοιχτεί ακόμη περισσότερο στα φιλόξενα νερά της Κεντροαριστεράς.


Αυτό δηλαδή λέει η ορθολογική ερμηνεία των πραγμάτων, με αμιγώς πολιτικούς όρους, καθώς η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει όμως και η άλλη εκδοχή, την οποία δεν θέλουν να παραδεχτούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Οτι δηλαδή ο κ. Τσίπρας καταγοητεύτηκε από τις ενδυματολογικές επιλογές και την κομψότητα που διακρίνει την καλλίπυγο βουλευτή Πέλλας, που δίνει άλλον αέρα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ενδόμυχα ίσως να πρόκειται για την κρυφή επιρροή που ασκεί η μπουρζουαζία ή, έστω, μια εκδοχή που μοιάζει με καρικατούρα της, σε κάθε... ανανήψαντα αριστερό. Αλλωστε, περισσότερο κι από το όποιο πολιτικό της έργο, η κυρία Τζάκρη έχει μέχρι τώρα αφήσει το αποτύπωμά της στην πολιτική ζωή της χώρας με τις Louis Vuitton τσάντες και τις Christian Louboutin γόβες της.

Η επιλογή του πρωθυπουργού να της αναθέσει το βαρύ χαρτοφυλάκιο της Βιομηχανίας, αποσπώντας μάλιστα την αρμόδια Γενική Γραμματεία από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας του στρυφνού και δύσκολου στις συνεργασίες με πρώην Πασόκους Πάνου Σκουρλέτη και εντάσσοντάς τη υπό τη γενική ευθύνη του άνετου και large τύπου Γιώργου Σταθάκη, ξένισε πολλούς. Οχι όμως και τους παροικούντες την αριστερή Ιερουσαλήμ.

Σε αντίθεση, για παράδειγμα, με την υπουργοποίηση του κ. Μάρκου Μπόλαρη, ο οποίος ακολούθησε μεν την ίδια πάνω κάτω πολιτική διαδρομή, αλλά κάνει καλύτερο γκελ στους οπαδούς και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Τζάκρη αντιμετωπιζόταν ανέκαθεν με καχυποψία από το οργανωμένο κόμμα. Τον περασμένο Ιανουάριο ο κ. Τσίπρας έδωσε ολόκληρη προσωπική μάχη για να την εντάξει στο ψηφοδέλτιο της Πέλλας, καθώς τα τοπικά στελέχη, παίρνοντας θάρρος προφανώς και από κεντρικούς κομματικούς παράγοντες, είχαν εκφράσει σφοδρές αντιρρήσεις. Για την ακρίβεια δεν ήθελαν ούτε να τη δουν. Εκείνη, όμως, όχι μόνο ξεπέρασε τα εσωκομματικά εμπόδια, αλλά πρώτευσε στις τότε εκλογές, δικαιώνοντας την επιμονή και την πίστη του στο πρόσωπό της.




Η καλλίπυγος βουλευτής Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης. Η νέα υφυπουργός Βιομηχανίας εντυπωσίασε για άλλη μια φορά με την κομψότητα και τις ενδυματολογικές επιλογές της

Παρά ταύτα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και σε αυτόν τον νέο που δείχνει διάθεση να κινηθεί μακριά από τις παραδοσιακές πολιτικές φόρμες και προσεγγίσεις για την πολιτική αισθητική, η κυρία Τζάκρη δείχνει να μην κολλάει εύκολα. Τα πανάκριβα ρούχα, η ροπή σε βαθμό εξάρτησης στη μόδα και το shopping therapy που επιδεικνύει σε κάθε ευκαιρία -ακόμα και τις ημέρες του Ιουλίου που ψηφιζόταν η επώδυνη συμφωνία με τους δανειστές εκείνη περνούσε ώρες σε φημισμένες μπουτίκ του Κολωνακίου- μοιάζουν ξένα με την Αριστερά και το μήνυμα της ολιγάρκειας που εκπέμπει.

Ετσι κι αλλιώς, το πώς βρέθηκε τόσο γρήγορα, σχεδόν αστραπιαία, στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μυστήριο, καθώς υπήρξε όχι μόνο ένθερμη και φανατική οπαδός -πέρα από υφυπουργός- του κ. Γιώργου Παπανδρέου, αλλά ήταν το ίδιο «μασίφ» υποστηρίκτρια του δεύτερου μνημονίου για πολύ καιρό μετά τις εκλογές του 2012. Σε δημόσιες τοποθετήσεις της εκείνη την περίοδο ήταν ιδιαίτερα επιθετική κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο θεωρούσε «μόρφωμα» - ούτε καν «συνασπισμό τάσεων και ορδών», όπως έλεγε.

Η κυρία Τζάκρη μάλιστα είχε αφήσει εποχή κατά τη διετία που ήταν υφυπουργός Εσωτερικών υπό τον κ. Γιάννη Ραγκούση, μεταξύ των άλλων και με τις αθρόες προσλήψεις συγχωριανών και συγγενών της στο Μουσείο της Πέλλας. Μετά την απομάκρυνσή της από την κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2011 και ιδίως μετά την εκλογή του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ άρχισε να γίνεται περιθώριο μέσα στο κόμμα της, καθώς είχε ταυτιστεί με το παπανδρεϊκό καθεστώς και η νέα ηγεσία δεν ήθελε ούτε να τη βλέπει.

Το πολιτικό μίσος ήταν ολοφάνερο και αμοιβαίο. Ετσι, από τα τέλη του 2012 άρχισε να της... μυρίζει και να της ξινίζει το μνημόνιο, με αποτέλεσμα να διαφοροποιείται από τις επιλογές του κ. Βενιζέλου. Αποκορύφωμα της σύγκρουσης ήταν η διαγραφή της από το ΠΑΣΟΚ επειδή υπερψήφισε τον Νοέμβριο του 2013 την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει ο κ. Τσίπρας κατά της κυβέρνησης του κ. Αντώνη Σαμαρά. Κάποιοι θυμούνται ότι εκείνη η διαγραφή τής κόστισε ψυχολογικά γιατί το ΠΑΣΟΚ την έβγαλε από την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στον ΟΑΣΕ και έτσι έχανε το ταξίδι που έκανε κάθε μήνα στο Παρίσι. Λέγεται μάλιστα ότι είχε ζητήσει να παραμείνει στην αντιπροσωπεία, παρά τη διαγραφή της, αλλά ο κ. Βενιζέλος αφήνιασε μόλις το άκουσε! 

Δεν πήγε, όμως, χαμένη. Αμέσως απέκτησε δίαυλο επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έψαχνε βουλευτές πρόθυμους να μην ψηφίσουν Πρόεδρο Δημοκρατίας για να εξασφαλίσει την προσφυγή στις κάλπες. Η πάντα ικανή στις πολιτικές μεταμορφώσεις κυρία Τζάκρη άδραξε την ευκαιρία και κατάφερε να πουλήσει ακριβά το τομάρι της πολιτικά, όπως φάνηκε στη συνέχεια και ιδιαίτερα με την ταχύτατη υπουργοποίησή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου