Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015

Ύφεση 2,3% φέτος και έκρηξη ανεργίας στο νέο προϋπολογισμόΠαρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική και στην κοινωνική ασφάλιση


Νέα μέτρα λιτότητας 1,5 δισ. ευρώ για φέτος και 2,5 δισ.για το 2016, με περικοπές μισθών συντάξεων και νέους φόρους - Αύξηση της ανεργίας στο 25,4% φέτος και στο 25,8% το 2016

Κατατέθηκε το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, αφού πρώτα το παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Εurogroup.Προβλέπει ύφεση 2,3% φέτος που ήταν η ελάχιστη δυνατή που έδειχναν όλα τα μακροοικονομικα μοντέλα πρόβλεψης ενώ άλλα δείχνουν μεγαλύτερη. Για το 2016 προβλέπει ύφεση 1,3%, που και αυτό κρίνεται τουλάχιστον «μη απαισιόδοξο».

Προβλέπει επίσης:

- νέα μέτρα λιτότητας 1,5 δισ. ευρώ για φέτος και 2,5 δισ.για το 2016, με περικοπές μισθών συντάξεων και νέους φόρους. Συνολικά τα μέτρα για το 2015-2016 θα φθάσουν τα 6,4 δισ. ευρώ

- αύξηση της ανεργίας στο 25,4% φέτος και στο 25,8% το 2016Όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, στον Προϋπολογισμό του 2016 περιλαμβάνονται παρεμβάσεις με κυριότερες αυτές στη φορολογική πολιτική και στην κοινωνική ασφάλιση.

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική αφορούν κυρίως:

- στην αναμόρφωση του κώδικα ΦΠΑ,
- στην αναμόρφωση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης,
- στην αύξηση των συντελεστών στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων,
- στην αύξηση προκαταβολής του φόρου εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες,
- στην αύξηση συντελεστών φορολόγησης εισοδήματος από ενοίκια και
- στην επέκταση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο 30% των κερδών του ΟΠΑΠ από παιχνιδομηχανές.

Οι παρεμβάσεις στην κοινωνική ασφάλιση αφορούν κυρίως:

- στην εξοικονόμηση από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στο Δημόσιο και στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης,
- στις εισφορές και λοιπές παροχές στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης μέσω της επιβολής και αύξησης της εισφοράς για την υγειονομική περίθαλψη των συνταξιούχων και
- στην προσαρμογή του συντελεστή για την παροχή εφάπαξ.
Τα παραπάνω μεγέθη αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Σε αυτά τα στενά πλαίσια καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πρόσθετους πόρους για την κοινωνική προστασία και την οικονομική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα:

Αυξήθηκε το ανώτατο όριο δαπανών των νοσοκομείων κατά περίπου 150 εκ. ευρώ για το 2015 (σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό) και το νέο αυτό αυξημένο όριο θα διατηρηθεί για το 2016 και τα επόμενα χρόνια.

Προβλέφθηκαν δαπάνες για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων (περίπου 100 εκ.) που θα χρηματοδοτήσουν δράσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Τέλος, προβλέπονται αυξημένες οι δαπάνες του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 50 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου