Σε σύγκριση με τον περασμένο Ιανουάριο, το κλίμα κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της δεύτερης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ήταν πολύ πιο χλιαρό, παρά τους καυγάδες Τσίπρα- Μεϊμαράκη, Βούτση- Γεωργιάδη, Παππά- ΝΔ, Ποταμιού- ΣΥΡΙΖΑ. Το πλαίσιο των επόμενων μηνών (και ετών) έχει άλλωστε στην πραγματικότητα ήδη τεθεί από το τρίτο μνημόνιο.

Σε αυτές τις προγραμματικές δηλώσεις είχαμε επίσης το εξής παράδοξο:


Το κόμμα που ήρθε στην εξουσία με αντιμνημονιακό λόγο τώρα να δεσμεύεται ότι θα εφαρμόσει πιστά ένα μνημόνιο αλλά με αντιμνημονιακή και πάλι ρητορική. Και την ίδια στιγμή ένα κόμμα το οποίο εφήρμοσε ως κυβέρνηση το μνημόνιο που κατήγγειλε ως αξιωματική αντιπολίτευση, να κατηγορεί τώρα τη σημερινή κυβέρνηση, πως αθέτησε τις αντιμνημονιακές της υποσχέσεις.
Το πιο ενδιαφέρον όμως από τη χθεσινή συζήτηση ήταν πως Αλέξης Τσίπρας και Βαγγέλης Μεϊμαράκης, παρά την έντονη προσωπική αντιπαράθεση (που όμως μάλλον ενισχύει επικοινωνιακά και τους δύο), συμφώνησαν στην ανάγκη συνεργασίας για το ζήτημα του χρέους.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κατά τα λοιπά καυγάδισαν για το ποιος έχει τα ΜΜΕ απέναντι του, ποιος είναι ο... νεοφιλελεύθερος και ποιος από τους δύο είναι η πραγματικά φιλοευρωπαϊκή δύναμη. Δευτερευόντως βέλη είχε ο Αλέξης Τσίπρας και για ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, δύο κόμματα που ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να “καταπιεί” σε επίπεδο ψηφοφόρων ή να χρησιμοποιήσει εάν δεν μπορεί να κάνει αλλιώς ως στηρίγματα στη Βουλή ή και σε μία κυβέρνηση.

Η ΝΔ -εν μέσω της διαδοχής- ξεκαθάρισε ότι δε θα ψηφίσει φόρους και περικοπές συντάξεων (“Δεν είμαστε ακραία νεοφιλελεύθερο κόμμα” δήλωσε ο κ.Μεϊμαράκης, κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ ότι εφαρμόζει τα νεοφιλελεύθερα μέτρα του τρίτου μνημονίου), αλλά έδειξε ότι θα στηρίξει αποκρατικοποιήσεις δια της ανησυχίας για τα μηνύματα που εκπέμπει η κυβέρνηση σε αυτό το ζήτημα. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι επίσης διαμήνυσαν ότι θα καταψηφίζουν αρνητικά μέτρα και θα στηρίζουν στα θετικά.

Στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί πως αυτός έχει καταλάβει το μεσαίο χώρο/ το κέντρο, από το ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι και τη ΝΔ. Και με βάση αυτή τη στρατηγική εκτιμά ότι μπορεί να κτίσει μία μακρόχρονη πολιτική κυριαρχία- εξ ου και ο κ.Τσιπρας προέβλεψε ότι η ΝΔ, στην οποία καταλόγισε εξουσιομανία, θα κάνει πολλά χρόνια να δει εξουσία (“ούτε τώρα, ούτε την επόμενη τετραετία”). Ο πρωθυπουργός άλλωστε δεν αναφέρθηκε τυχαία στη διαδοχή στη ΝΔ: Στόχος ήταν να αναδείξει εσωστρέφεια στην αξιωματική αντιπολίτευση και έτσι να ακυρώσει την όποια κριτική της.
Ο κ.Τσίπρας και ο κ.Παππάς έκαναν επίσης λόγο για έλλειμμα στρατηγικής της αντιπολίτευσης, διαμηνύοντας στα κόμματα του κάποτε ευρωπαϊκού μετώπου ότι πλέον είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ αυτός που εκφράζει την ευρωπαϊκή στρατηγική.

Οι πραγματικές μάχες όμως δεν έχουν δοθεί ακόμη. Την επόμενη εβδομάδα το πρώτο νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα θα είναι το πρώτο πραγματικό κρίσιμο τεστ, καθώς τον Οκτώβριο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση για τα δύο από τα τρία δισ ευρώ.