Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Σύνοδος για το προσφυγικό: Θέλουν μια πόλη προσφύγων μέσα στην Αθήνα


Το σχέδιο φιλοξενίας 50.000 προσφύγων σε στρατόπεδο στην ελληνική πρωτεύουσα - Οι επικρίσεις Τσίπρα για τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν θέλουν πρόσφυγες στη δική τους αυλή - Οι πληροφορίες του Reuters ότι η Frontex θα αστυνομεύει τα σύνορα της Ελλάδας με Σκόπια και Αλβανία με κίνδυνο να «ξεμείνουν» δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα

Το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας περίκλειστης πόλης-προσφύγων μέσα στην Αθήνα, συζητείται κατά πληροφορίες στην εν εξελίξει σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, στην οποία λαμβάνει μέρος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Την ιδέα για δημιουργία ενός μεγάλου κέντρου υποδοχής προσφύγων στην Αθήνα, υπό τη διοίκηση της Frontex και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες φέρεται να επιδιώκει η Κομισιόν, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel».



Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να αντιδρά στο ενδεχόμενο να υποχρεωθεί να δημιουργήσει ένα στρατόπεδο προσφύγων, ή «hot spot» ή κέντρου προσωρινής διαμονής μεταναστών. Ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη σύνοδο των Βρυξελλών επέκρινε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών - χωρίς όμως να τις κατονομάσει- ότι υιοθετούν μια στάση «όχι στη δική μας αυλή», αναφερόμενος ευθέως στις χώρες εκείνες που δεν επιθυμούν άλλους πρόσφυγες στην επικράτειά τους. Σε περίπτωση που προωθηθεί το σχέδιο για ενίσχυση της αστυνόμευσης από άνδρες της Frontex στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και τα Σκόπια,η Ελλάδα κινδυνεύει να υποχρεωθεί να μείνει με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην επικράτειά της.

Ενδεικτικό των εκρηκτικών διαστάσεων που λαμβάνει το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ότι το πενθήμερο μέχρι τις 21 Οκτωβρίου, συνολικά 48.000 έφτασαν στα ελληνικά νησιά, αριθμός ο οποίος καταγράφηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ).

Εκτός από τον πρωθυπουργό και ο Γιάννης Μουζάλας, αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εξέφρασε την ανησυχία του για τις πληροφορίες του περιοδικού Spiegel ότι μελετάται το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός τεράστιου κέντρου υποδοχής για 40-50.000 ανθρώπους στην Αθήνα.

«Μας ανησυχεί που γράφεται κάτι τέτοιο. Η κυβέρνηση έχει συζητήσει μόνο για τους χώρους στο Λαύριο και τη Θεσσαλονίκη» δήλωσε το πρωί της Κυριακής ο κ. Μουζάλας υπενθυμίζοντας τους χώρους υποδοχής 1.500 ατόμων στο Λαύριο και 1.000 στη Θεσσαλονίκη στους οποίους είχε συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση «στην περίπτωση που οι εισροές στα νησιά συνέχιζαν να είναι μεγάλες».

Τι συζητείται στη σύνοδο των Βρυξελλών


Η πρωτοβουλία του πρόεδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που έχει ως στόχο να συμφωνηθούν κάποιες συγκεκριμένες δράσεις μεταξύ των χωρών που βρίσκονται κατά μήκος της λεγόμενης «οδού των Δυτικών Βαλκανίων», οι οποίες θα ενισχύσουν τη συνεργασία των γειτονικών χωρών και θα ρυθμίσουν την εσωτερική κατανομή των προσφύγων, ρίχνει «βαριά» τη σκιά του προσφυγικού στην ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, εκεί όπου και συμμετέχει στην έκτακτη μίνι Σύνοδο Κορυφής δήλωσε νωρίτερα κατά την είσοδό του: «Είμαστε ενώπιον μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης. Έχουμε μεγάλη ευθύνη όταν πρόσφυγες χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο. Αρκετές φορές πολλοί υιοθέτησαν μια στάση, η οποία μεταφραζόταν στο να μη μεταφερθεί το πρόβλημα σε μένα... Πρέπει λοιπόν, να υπάρχουν κοινές πράξεις. Η Τουρκία δεν έχει προσκληθεί...», συνέχισε κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ενώ στη συνέχεια θέλησε να επισημάνει:

«Στο τέλος του διαδρόμου υπάρχει πάντα μια είσοδος. Αν εμείς, ωστόσο δεν βρούμε μια λύση, θα είναι δύσκολο. Θα πρέπει σήμερα να βρούμε μια λύση. Έχουμε ακόμη χρόνο και θα αναλάβουμε τις απαραίτητες δεσμεύσεις».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την τήρηση των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε:

«Αναρωτιέμαι τι θα συμβεί με τις ευθύνες των άλλων χωρών. Εμείς ήδη ολοκληρώνουμε τις προσπάθειες μας σε Μυτιλήνη και Λέσβο, το ζητούμενο όμως δεν είναι τα hotspots...Είμαστε εντός του χρονικού πλαισίου για την διεκπεραίωση των δεσμεύσεων μας, καθώς μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε ολοκληρώσει τα πέντε hotspot στα νησιά. Η Ελλάδα δεν καθυστερεί, έχοντας έτοιμα τα hotspot σε Λέσβο και Μυτιλήνη και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχουμε άλλα τέσσερα έτοιμα σε τέσσερα νησιά», κατέληξε.

Reuters: Άντρες της frontex θα επιχειρήσουν να «σφραγίσουν» τα σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας- ΠΓΔΜ

H EE είναι έτοιμη να διευρύνει τις κοινές θαλάσσιες επιχειρήσεις στα ανοιχτά της Ελλάδας και να αναπτύξει εντός μίας εβδομάδας 400 συνοριοφύλακες στα σύνορα με τα Δυτικά Βαλκάνια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σύμφωνα με το σχέδιο δήλωσης το οποίο αναμένεται να συζητήσουν αργότερα μέσα στην ημέρα ηγέτες χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, στη διάρκεια της μίνι συνόδου κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το σχέδιο δήλωσης, η ΕΕ είναι έτοιμη να ξεκινήσει νέα επιχείρηση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex (σ.σ ο οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της ΕΕ) στα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

Το σχέδιο δήλωσης, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Ρόιτερς, επισημαίνει ακόμη ότι η ΕΕ θα προσπαθήσει να επιταχύνει τη διαδικασία επαναπατρισμού Αφγανών, Ιρακινών και άλλων Ασιατών σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματός τους για άσυλο.


Σημαντικό να χρησιμοποιηθούν στο έπακρο τα hotspots στην Ελλάδα, επισημαίνει ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν

Την ανάγκη να υπάρξει συγχρονισμός δράσης μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι να συνεχιστεί η ασυμφωνία τους και η μονομερής χάραξη πολιτικής τόνισε από το κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.

Στο πλαίσιο της μίνι Συνόδου Κορυφής που συγκάλεσε ο Πρόεδρος Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ο Αυστριακός επίτροπος δήλωσε πως, «είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθούν στο έπακρο τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης (hotspots) στην Ελλάδα», έτσι ώστε να εξεταστεί ποιοι μετανάστες χρειάζονται άσυλο και να συγχρονιστεί η Ευρωπαϊκή δράση.

Ο στόχος του Επιτρόπου είναι να αποφευχθεί η ασυντόνιστη εισροή μεταναστών στην Ευρώπη ιδιαίτερα τον χειμώνα, όπου θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ανάγκη προμηθειών και υποστήριξης των μεταναστών και να  υποστηριχθεί επίσης η δράση άλλων οργανισμών που ασχολούνται με τη μετανάστευση όπως τα Ηνωμένα Έθνη.

Σουλτς:«Η βία κατά των μεταναστών δεν θα γίνει αποδεκτή»

Από τη πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τόνισε πως στην Ευρώπη είμαστε «πιο εποικοδομητικοί μαζί» αρκεί να υπάρξει ο κατάλληλος συντονισμός.
Επίσης δήλωσε πως «η βία κατά των μεταναστών δεν θα γίνει αποδεκτή. Οποιοσδήποτε προσπαθεί να δώσει μια λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα χρησιμοποιώντας βία αποτελεί ντροπή για την Ευρώπη».

Μέρκελ:«Οι έκτακτες περίοδοι απαιτούν και έκτακτα μέτρα»


Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διαμήνυσε πως οι «έκτακτες περίοδοι απαιτούν και έκτακτα μέτρα» και πως η σημερινή συνάντηση αποτελεί ορόσημο για την «ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων».

Με μια γρήγορη δήλωση η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Φρεντερίκα Μοργκερίνι επεσήμανε πως ο σημερινός διάλογος θα είναι «εμπεριστατωμένος και λειτουργικός» και θα εστιαστεί στα «συγκεκριμένα βήματα από τη πλευρά της Επιτροπής και των κρατών-μελών», στην «άμεση δράση που χρειάζεται να αναλάβουν». Επίσης η Ιταλίδα Αντιπρόεδρος τόνισε πως «η κρίση αυτή δεν πρόκειται να φύγει σύντομα».

Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν επανέλαβε την θέση του πως «η πρωταρχική θέση μας είναι πως πρέπει η Ευρώπη να διασφαλίσει τα σύνορα της Ελλάδας καθώς η ίδια αδυνατεί να το πράξει, κανείς όμως δεν μας ακούει».
Επίσης ο Ούγγρος πολιτικός τόνισε πως πρέπει να μπει ένα «τέλος» στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων που βρίσκεται «σε αντίθεση με την νομοθεσία του Σένγκεν».

Τουσκ:«Να θυμηθούμε πως είναι μείζονος σημασίας να ελέγξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα»

Ο Πολωνός Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ δήλωσε πως «σήμερα έχουμε μια σημαντική ευκαιρία να συγκεντρώσουμε τους ηγέτες των Βαλκανίων σε ένα τραπέζι και να υπάρξει ένας διάλογος δίχως εντάσεις». Επίσης τόνισε τη θέση του Συμβουλίου πως αποτελεί προτεραιότητα «να θυμηθούμε πως είναι μείζονος σημασίας να ελέγξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα.»

Ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσεράρ από την πλευρά του τόνισε πως «πρέπει να ενισχύσουμε τους ελέγχους στα σύνορα της ΕΕ και να δοθεί όλη η διαθέσιμη βοήθεια προς την Ελλάδα, έτσι ώστε να ελέγξουν τα σύνορα τους». Επίσης κατά τον Σλοβένο πολιτικό πρέπει να βοηθηθεί η ελληνική αστυνομία από την Frontex και να χρηματοδοτηθούν περαιτέρω οι υπόλοιποι οργανισμοί που ασχολούνται με το μεταναστευτικό στα σύνορα.

Με την ολοκλήρωση των δηλώσεων είναι ξεκάθαρο πως επικρατεί μια πολυφωνία στην Ευρώπη ως προς την διαχείριση του μεταναστευτικού. Τα κράτη μέλη φαίνονται διχασμένα ως προς το μοίρασμα ευθυνών μεταξύ τους, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του Σλοβένου Πρωθυπουργό Μίρο Τσεράρ, που καταλογίζει ευθύνες για την ασύστολη διάβαση μεταναστών από την Κροατία. Ενωμένοι είναι όμως οι εταίροι ως προς τον καταλογισμό ευθυνών προς την Ελλάδα τονίζοντας την ανάγκη ελέγχου των συνόρων της.

Αίσθηση κάνει όμως η απουσία της Τουρκίας, μιας χώρας με μεγάλη σημασία για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, κάτι που τόνισε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την είσοδο του. Η Σύνοδος ξεκίνησε στη σκιά των δημοσιευμάτων του Γερμανικού Der Spiegel που αναφερόταν σε σκέψεις της Άνγκελα Μέρκελ και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη δημιουργία ενός τεράστιου κέντρου υποδοχής για 40-50.000 ανθρώπους στην Αθήνα.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο 16 σημείων απαντώντας σε ερωτήματα πρακτικής διαχείρισης των μεταναστών και τον έλεγχο των ροών.

O Λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, Ζαν Άσελμπορν επεσήμανε πως πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα βοήθεια, καθώς είναι αδύνατο γι’ αυτή να διαχειριστεί μόνη της τα ευρωπαϊκά σύνορα. Ο Ούγγρος Βικτόρ Ορμπάν επανέλαβε τη θέση της Ουγγαρίας, η οποία είναι να απομακρυνθεί η ΕΕ από «τις πολιτικές ανοιχτών συνόρων» που βάζουν σε κίνδυνο «τη συνθήκη Σένγκεν», ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε και πάλι πως πρέπει να υπάρξει κοινή φύλαξη των συνόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου