Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Προσφυγικό: Παραχωρήσεις προς την Τουρκία από Ελλάδα και Κύπρο ζητά η Κομισιόν




Το σχέδιο της Επιτροπής θα παρουσιαστεί την Τετάρτη


Σύμφωνα με το Reuters προβλέπεται το άνοιγμα πέντε νέων «κεφαλαίων» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ να γίνει «υπό όρους» - Zητά από την Ελλάδα να κηρύξει την Τουρκία ως τρίτη ασφαλή χώρα

Παραχωρήσεις προς την Τουρκία για να μπορέσει να διαχειριστεί το προσφυγικό, ζητούν οι Βρυξέλλες από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει η νέα πρόταση της Κομισιόν, σύμφωνα με το Reuters.

Το σχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί την Τετάρτη, προβλέπει σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο το άνοιγμα πέντε νέων «κεφαλαίων» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ να γίνει «υπό όρους».

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ που μίλησε στο Reuters, αυτό γίνεται για να κάμψει την απειλή του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, ωστόσο, δεν διευκρίνισε τους όρους αυτούς.

Παράλληλα, παρά τις ενστάσεις πολλών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την Ελλάδα να κηρύξει την Τουρκία ως τρίτη ασφαλή χώρα.

Όπως τονίζει το Reuters, κάτι τέτοιο θα επέτρεπε να επιταχυνθούν οι επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία. Ωστόσο, στο σχέδιο θα προβλέπεται ότι οι ελληνικές αρχές θα εξακολουθήσουν να εξετάζουν κατά περίπτωση τις αιτήσεις για παροχή ασύλου, όλων των προσφύγων που θα φτάνουν στα νησιά της χώρας, κατ΄ εφαρμογή των διεθνών συνθηκών. Η συμφωνία προβλέπει πως για κάθε μετανάστη που επιστρέφεται στην Τουρκία, ένας πρόσφυγας θα προωθούνται απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν θέλει να απελευθερωθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες εντός ΕΕ μέχρι τον Ιούλιο. Ωστόσο, «εμπόδιο» είναι οι σφοδρές αντιδράσεις της γαλλικής πλευρά, η οποία ζητά προηγουμένως να εκπληρωθούν 72 προϋποθέσεις από την Άγκυρα πριν επιτραπεί στα 80 εκατ. Τούρκων να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ακόμη, η Κομισιόν, προτείνει συμβιβαστικά να συμπεριληφθεί στο κείμενο συμφωνίας ο όρος εφαρμογής μιας «κρίσιμης μάζας» των προϋποθέσεων, όπως στο δικαστικό σύστημα, χωρίς να αναφέρεται ο ακριβής αριθμός.

Οι ηγέτες της ΕΕ ελπίζουν να συμφωνήσουν σε πολιτικό και νομικό επίπεδο για το προσφυγικό, στη νέα Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου