Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Το χρονικό της κυβερνητικής κρίσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

 

Όλος ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται στο πλευρό του Μουζάλα για τα Σκόπια - «Μακεδονία»


Τα τελεσίγραφα που αντάλλαξαν Τσίπρας και Καμμένος - Η τεταμένη δίωρη συνάντηση στο Μαξίμου - Οι απειλές του υπουργού Άμυνας ότι θα ακυρώσει το ταξίδι του στις ΗΠΑ και θα παραιτηθεί αν δεν απομακρυνθεί από την κυβέρνηση ο Μουζάλας - Όλο το παρασκήνιο και τα σενάρια της επόμενης ημέρας 

Στα άκρα φαίνεται ότι οδηγείται η κόντρα του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου με το Μέγαρο Μαξίμου για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα ο οποίος σε ένα γλωσσικό ολίσθημα αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και βασικός κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την αποπομπή του Γιάννη Μουζάλα από την κυβέρνηση, αξίωση στην οποία ο κ. Καμμένος επέμεινε στις δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη δίωρη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ενώ όμως φαινόταν ότι η κυβέρνηση παροτρύνει τον κ. Μουζάλα να αποχωρήσει ο ίδιος διευκολύνοντας τα πράγματα, φαίνεται ότι η δυναμική που αναπτύχθηκε -κυρίως από δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ- οδηγεί τα πράγματα σε διαφορετική κατεύθυνση.

Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης κορυφαία πηγή του Μαξίμου δήλωσε στο protothema.gr ότι ο Γιάννης Μουζάλας δεν παραιτείται.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Πάνος Καμμένος είναι έτοιμος να κάνει αυτός το επόμενο βήμα. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες διεμήνυσε στο Μέγαρο Μαξίμου ότι το πρωί της Πέμπτης θα παραιτηθεί αν μέχρι τις 9πμ δεν έχει τεθεί εκτός κυβερνητικού σχήματος ο Γιάννης Μουζάλας. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι δε θα ρίξει την κυβέρνηση.

Η πληροφορία ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ακύρωσε ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ συνεργάτες του μαζεύουν τα πράγματά τους από τοΠεντάγωνο δραματοποίησε ακόμη περισσότερο το πολιτικό περιβάλλον. Επιπλέον αργά το βράδυ έγινε γνωστό πως για το πρωί της Πέμπτης έχει καλέσει στο γραφείο του τους αρχηγούς των επιτελείων.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν πλέον ότι εκτιμούν ιδιαιταίρως τη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη και του Ποταμιού στο θέμα της κυβερνητικής κρίσης. Αλλά, μέχρι στιγμής, δεν έχει προχωρήσει κάποια κίνηση ούτε εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος, ούτε και από την πλευρά της Σεβαστουπόλεως.

Ο Καμμένος επιμένει για παραίτηση Μουζάλα - Στον Τσίπρα η απόφαση

Επανέρχονται τα σενάρια ανασχηματισμού - Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση με Τσίπρα ο Καμμένος είπε ότι ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει μετά την λήξη της Συνόδου για το προσφυγικό - Η κυβέρνηση έχει την ψήφο εμπιστοσύνης μας, ο Μουζάλας δεν την έχει, είπε ο Καμμένος - Το δίλημμα «ή εγώ ή αυτός» έθεσε στον Τσίπρα ο υπουργός Άμυνας - Συγγνώμη ζήτησε ο Μουζάλας για το «εκ παραδρομής λάθος».

Το λάθος του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής που αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία» διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ και απειλεί να διαταράξει την κυβερνητική σταθερότητα. Ο Πάνος Καμμένος που ζήτησε δημοσίως την αποπομπή του Γιάννη Μουζάλα από την κυβέρνηση απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση τίθεται θέμα για την παραμονή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στον κυβερνητικό σχηματισμό, επέμεινε στις θέσεις του και κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά την συζήτηση με τον πρωθυπουργό η οποία διήρκεσε δύο ώρες, ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων στις δηλώσεις του επέμεινε να ζητεί παραίτηση του υπουργού Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα.

«Ο κ. Μουζάλας δεν έχει την εμπιστοσύνη μας. Οι σχέσεις μας με τον κ. Τσίπρα είναι ξεκάθαρες, η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη μας, ο κ. Μουζάλας δεν την έχει» υπογράμμισε ο κ. Καμμένος.

«Είναι πάρα πολύ σοβαρό το θέμα, ο κ. Μουζάλας είναι Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός είπε ότι κατανοεί τις θέσεις που εκφράζουμε» υποστήριξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός θα περιμένει τη λήξη της Συνόδου για το προσφυγικό και την επιστροφή Μουζάλα από τις Βρυξέλλες για να ληφθούν οι αποφάσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να αποφασίσει -τουλάχιστον επί του παρόντος... Ατύπως, ο κ. Μουζάλας είναι υπουργός υπό προθεσμία 60 ωρών μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης και 18ης Μαρτίου.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στη συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου τέθηκε και το θέμα του ανασχηματισμού του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος μπορεί να είναι μια διέξοδος ώστε ο κ. Τσίπρας να απομακρύνει τον κ. Μουζάλα χωρίς να παραδεχθεί ότι υποχώρησε μπροστά στην απαίτηση του κ. Καμμένου να εκπαραθυρώσει τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ωστόσο, η κόντρα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων με αφορμή το γλωσσικό ολίσθημα του Γιάννη Μουζάλα μπορεί να έχει μεγάλες επιπτώσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου