Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Δεν φεύγει κανείς – Πάνω από 53.000 οι εγκλωβισμένοι μετανάστες

 

 

«Μπλόκο» στις επαναπροωθήσεις τουλάχιστον μέχρι Παρασκευή - Ετοιμάζουν νέα πορεία από Πειραιά στο Σύνταγμα - Οι Λιμενικοί ζητούν παρέμβαση εισαγγελέα

Στον... αέρα βρίσκεσαι η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, καθώς στον «πάγο» έχουν μπει, μέχρι νεωτέρας οι επαναπροωθήσεις μεταναστών στη γειτονική χώρα.

Από την μια, οι μετανάστες που «εξαφανίζονται» από τα hot spots και από την άλλη το τέχνασμα με τις αιτήσεις για άσυλο που τους «δασκαλεύουν» οι ΜΚΟ, έχει οδηγήσει στην αύξηση των εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα που πλέον ξεπερνούν τους  53.000.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές η επόμενη αποστολή αναμένεται να γίνει την Παρασκευή. Οι μετανάστες από την Κυριακή προχώρησαν στην υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου, οι οποίες για να εξεταστούν θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα. Άλλωστε η διαδικασία ξεκίνησε για πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους ενώ δεν έχει στελεχωθεί με τους Ευρωπαίους ειδικούς ο προβλεπόμενος μηχανισμός. Από τους 400 αξιωματούχους που έχει υποσχεθεί η ΕΕ ότι θα στείλει στην Ελλάδα, μόνο 30 έχουν έρθει έως τώρα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συντονιστικού Γιώργο Κυρίτση «Οι επιστροφές θα ξεκινήσουν εκ νέου όταν θα υπάρχει επαρκής αριθμός μεταναστών, η διαδικασία σταματά προσωρινά, εξαιτίας της αύξησης των αιτήσεων ασύλου τις τελευταίες ημέρες, από πρόσφυγες στη Χίο και τη Λέσβο».

Η υποβολή της αίτησης αναστέλλει την διαδικασία της απέλασης μέχρι αυτή να εξεταστεί. Έτσι ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν ελπίδες κερδίζουν χρόνο παραμονής στην Ελλάδα.  Είναι ενδεικτικό ότι στην Λέσβο από τους 3.021 διαμένοντες σήμερα στο hot spot, τη σχετική δήλωση έχουν υποβάλλει 2.800 άτομα, ενώ στη Χίο από τους 1.766 μετανάστες και πρόσφυγες -πολλοί εκ των οποίων έχουν διαφύγει στην πόλη και στο δημοτικό καταυλισμό της πόλης-, δήλωση έχουν υποβάλλει περίπου 600.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε όλη τη χώρα σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης είναι 53.042. Οι νέες αφίξεις ήταν μόλις 68, ενώ ο συνολικός αριθμός όσων παραμένουν στα νησιά ανέρχεται σε 6.384.

Στην Αττική φιλοξενούνται 14.797, από τους οποίους οι 4.720 στον Πειραιά. Σε Εύβοια, Φθιώτιδα και Λάρισα βρίσκονται 2.566 άτομα, ενώ στη νότια Ελλάδα 340. Εντός camp στην Ειδομένη παραμένουν 11.269 πρόσφυγες και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου 1.264. Συνολικά, στη βόρεια Ελλάδα οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 28.955.

Η κατάσταση στον Πειραιά και στην Ειδομένη παραμένει έκρυθμη, με τους μετανάστες να αντιδρούν στην μετακίνησή τους σε οργανωμένες δομές και να διεκδικούν την περαιτέρω προώθησή τους στην Ευρώπη.

Η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά έχει φθάσει στο απροχώρητο όπως δείχνει και ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο υπουργείο Ναυτιλίας με στόχο να βελτιωθεί η διαδικασία ενημέρωσης στους πρόσφυγες και να πειστούν να μετακινηθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας. Παρά την άρνηση των μεταναστών να μετακινηθούν ο υπουργός Θοδωρής Δρίτσας εκτίμησε ότι η αποσυμφόρηση του λιμανιού θα έχει ολοκληρωθεί έως το Πάσχα στο μεγαλύτερο βαθμό και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται το λιμάνι να γίνει μόνιμη δομή φιλοξενίας. Είναι αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο όμως δεν προχωρά. Στόχος είπε ακόμη ο κ. Δρίτσας είναι να κλείσει πρώτα ο επιβατικός σταθμός στην πύλη Ε-3 και σιγά σιγά όλοι οι υπόλοιποι επιβατικοί σταθμοί στους οποίους φιλοξενούνται πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα νέα πορεία αλλά και παραμονή προσφύγων και μεταναστών στην πλατεία Συντάγματος οργανώνεται από τον «καταυλισμό» του Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες Σύροι και Ιρακινοί πρόσφυγες εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν νέα πορεία διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα και αυτή τη φορά να κατασκηνώσουν στην πλατεία. Η απόφαση δεν είναι ειλημμένη.

Την παρέμβαση εισαγγελέα, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά, ζητά με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος.

Στο κείμενο γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην απόδοση των ευθυνών. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «Παίζεται καθημερινά ένα θέατρο του παραλόγου. Ποιοι και γιατί επέτρεψαν επί μακρό χρονικό διάστημα να μετατραπεί το Λιμάνι του Πειραιά σε καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών; Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, δεν μας απομένει καμία άλλη δυνατότητα παρά να ζητήσουμε την παρέμβαση του αρμόδιου εισαγγελέα προκειμένου να εξετάσει τυχόν ευθύνες για τις ενέργειες ατόμων, οι κινήσεις των οποίων δυσχεραίνουν την διαχείριση των προσφύγων και μεταναστών».

Υπό κατάληψη από πρόσφυγες και μετανάστες παραμένει για 5η μέρα η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο ύψος του κόμβου Πολυκάστρου, με αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα.
   
Έχουν στήσει σκηνές στο οδόστρωμα και μπλοκάρουν τη διέλευση των φορτηγών, τα οποία κινούνται από παρακαμπτήριους δρόμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου