Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

"Θύελλα" αντιδράσεων για τη διαγραφή δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ

 

 

Σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση της ΕΣΗΕΑ να διαγράψει δημοσιογράφους για τη στάση τους απέναντι στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015.

Συγκεκριμένα, υπήρξαν ποινές κατά συγκεκριμένων δημοσιογράφων γιατί κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος στήριξαν την επιλογή του ΝΑΙ. Ανάμεσά τους, ο γενικός διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης, Σταμάτης Μαλέλης, που διεγράφη για 18 μήνες και ο Άρης Πορτοσάλτε που διεγράφη για ένα χρόνο. Μαζί τους διεγράφη για έξι μήνες από τη δημοσιογραφική Ένωση και ο αρχισυντάκτης της εκπομπής του Κωνσταντίνου Μπογδάνου ο Νίκος Κονιτόπουλος.
«Απαράδεκτη η απόφαση του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ. Όταν οι δημοσιογράφοι φιμώνονται τότε κινδυνεύει η Δημοκρατία», διαμήνυσε μέσω Twitter ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.


Ο Γιώργος Αμυράς, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του “Ποταμιού” υπογράμμισε ότι “δεν έκανε το ίδιο η ΕΣΗΕΑ και φυσικά δεν έπρεπε να το κάνει και για εκείνους τους δημοσιογράφους που είχαν ξεσαλώσει υπέρ του 'Όχι'” και πρόσθεσε “όχι στη λογοκρισία λοιπόν, όχι διαφορετικά μέτρα και σταθμά και η ΕΣΗΕΑ πρέπει να αντιληφθεί ότι η Δημοκρατία παίζεται και στις λεπτομέρειες”.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος το Ποτάμι, έφραψε στον λογαριασμό του στο facebook: "Η απόφαση του πειθαρχικού οργάνου της ΕΣΗΕΑ να επιβάλει ποινές, που κυμαίνονται από προσωρινή διαγραφή μέχρι επίπληξη, σε μέλη της είναι πρωτοφανής. Μια δημοσιογραφική ένωση, αντί να προασπίσει και να ενθαρρύνει την ελεύθερη διατύπωση γνώμης, επιχειρεί να χειραγωγήσει μέλη της και ασκεί πειθαρχικές διώξεις επειδή εξέφρασαν απόψεις αντίθετες με αυτές της σημερινής πλειοψηφίας της. Η γνώμη είναι απολύτως ελεύθερη. Κι αυτό ισχύει για όλους και όχι μόνο για όσους συμφωνούν μαζί μας. Όλοι κι όλα κρίνονται από τους πολίτες. Αυτό που περιμένει η κοινωνία από τις Δημοσιογραφικές Ενώσεις είναι η προάσπιση της ελευθερίας του λόγου και η αυστηρή τήρηση της δεοντολογίας (σε κάθε μορφή της). Όχι λογοκρισία και πειθαρχικές διώξεις «αντιφρονούντων»."


“Που ήταν η ΕΣΗΕΑ τα χρόνια του αντιμνημονιακού ψέματος; Κάθε δημοσιογράφος κρίνεται από το κοινό του. Η απόφαση είναι υποκριτική”, έγραψε ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

“(ΕΣΗΕΑ) Αυτές οι διαγραφές είναι στην πραγματικότητα περγαμηνές....”, σχολίασε ο Γιάννης Ραγκούσης.

 «Ελπίζω» το ζήτημα «να φθάσει αμέσως ενώπιον των δικαστηρίων και αν χρειαστεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», ζήτησε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Σε ανάρτηση του στο Facebook, ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι «αν η ΕΣΗΕΑ ήθελε να προστατεύσει τη δεοντολογία και την ισηγορία και να επιβάλλει το διαχωρισμό είδησης και σχολίου έπρεπε να το κάνει εδώ και χρόνια απαντώντας στην διάχυτη απειλή του μονοφωνικού λαϊκισμού, της συνομωσιολογίας, της δημαγωγίας και της ανευθυνότητας».

 "Η απόφαση του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ να διαγράψει ή να επιπλήξει δημοσιογράφους για μεροληπτική συμπεριφορά τις παραμονές του Δημοψηφίσματος αποτελεί σαφές πλήγμα για την ελευθεροτυπία. Είναι μια απόφαση διχαστική και αυταρχική καθώς ανοίγει το δρόμο σε επικίνδυνες και σκοτεινές ατραπούς ποινικοποιώντας την αντίθετη άποψη. Η Δημοκρατική Αριστερά καταδικάζει κάθε προσπάθεια φίμωσης και εκφοβισμού δημοσιογράφων καθώς η ελευθερία έκφρασης και λόγου είναι κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα", ανέφερε η ΔΗΜΑΡ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου