Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Μύκονος: Οι τουρίστες στα beach bar, οι Ελληνες στα κοντέινερ

 

Hot spots για τους υπαλλήλους


Τις δικές του φαβέλες αποκτά το Νησί των Ανέμων, κρυμμένες πίσω από μπαρ, εστιατόρια και κλαμπ για να στεγάσουν   τους εργαζομένους

Σοκ προκάλεσαν πριν από δύο χρόνια οι εικόνες με τους μετανάστες που εργάζονταν κάτω από άθλιες συνθήκες στις φυτείες φράουλας στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας: οι εργάτες αντιμετωπίζονταν ως σύγχρονοι σκλάβοι, στοιβαγμένοι κάτω από πρόχειρες κατασκευές και άθλια παραπήγματα, εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες και χωρίς να έχουν ούτε τα βασικά για μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Αλήθεια, πόσο απέχει αυτή η εικόνα από τη σημερινή πραγματικότητα που βιώνουν όχι οι μετανάστες, αλλά εκατοντάδες συμπατριώτες μας; Οι οποίοι αποδέχονται, μην έχοντας άλλη επιλογή, να εργαστούν κάτω από παρόμοιες συνθήκες για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Και όλα αυτά όχι σε κάποιο υποβαθμισμένο μέρος της Ελλάδας, αλλά στο μεγαλύτερο φιλέτο της χώρας, γνωστό και ως «Πριγκιπάτο» της Μυκόνου, εκεί όπου το χρήμα ρέει όπως η ηφαιστειακή λάβα.



Στη Μύκονο λοιπόν η δεδομένη χρονική περίοδος, 20 ημέρες πριν το Πάσχα και την άφιξη χιλιάδων τουριστών, είναι η εποχή όπου στήνονται οι σύγχρονες Μανωλάδες. Είναι η περίοδος όπου διεκπεραιώνονται οι τελευταίες παραγγελίες προς τις κατασκευαστικές εταιρείες των Αθηνών για την αγορά προκατασκευασμένων οικίσκων, ειδικά διαμορφωμένων κοντέινερ, μέσα στα οποία θα φιλοξενηθούν εκατοντάδες Ελληνες και αλλοδαποί εν όψει και της φετινής τουριστικής σεζόν. Πρόκειται για υπαλλήλους εστιατορίων, κέντρων διασκέδασης και παραθαλάσσιων μπαρ που συμφώνησαν να δουλέψουν σε αυτές τις επιχειρήσεις «με τη διαμονή εξασφαλισμένη». Αυτό κατέστη σαφές από την πρώτη κιόλας τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ εργοδότη και υποψηφίου υπαλλήλου - ωσότου βέβαια ο τελευταίος πάρει το πλοίο της γραμμής για την απαραίτητη πρώτη γνωριμία.



Σε υπερυψωμένο σημείο στην περιοχή της Παράγκας, όπως είχε αποκαλύψει τον περασμένο Σεπτέμβριο το «ΘΕΜΑ», δεκάδες Ελληνες εργαζόμενοι στοιβάζονταν σε μεταλλικά κουτιά



Οχι σπίτι, αλλά κοντέινερ
Είναι πέρα για πέρα αποτροπιαστικό όταν ο υποψήφιος εργαζόμενος διαπιστώνει ότι κάποιες από τις πόρτες που χτύπησε για δουλειά και του είπαν ότι στο πακέτο των παροχών προσφέρεται δωρεάν διαμονή, στα ψιλά γράμματα της συμφωνίας ανέφεραν εκ των υστέρων ότι η παροχή κατοικίας δεν αφορά τη διαμονή του σε κανονικό σπίτι αλλά σε κοντέινερ! Ναι, σωστά διαβάσατε, σαν κι αυτά που χρησιμοποιούνται κατά κόρον τελευταία για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Πρόκειται για κατασκευές από μεταλλικό σκελετό που έχουν τροποποιηθεί αναλόγως ώστε να μπορούν να χωρέσουν ανθρώπους και όχι εμπορεύματα. Πρόχειρες κατοικίες που έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν μέσα σε ελάχιστα τ.μ. από 4 έως 8 άτομα, ίσως και περισσότερα, ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης. Κάποια από αυτά διαθέτουν κλιματισμό, καθώς παραδίδονται με τοποθετημένο το air condition, κάποια άλλα όμως δεν διαθέτουν ούτε καν αυτό.

Τα πιο σύγχρονα έχουν σύστημα αποχέτευσης και μια μικρή ντουζιέρα στο μέγεθος ενός κλουβιού, με τα νερά να πλημμυρίζουν τα μικροσκοπικά δωμάτια κάθε φορά που ανοίγει η βρύση. Τουλάχιστον το αντιολισθητικό πλαστικό δάπεδο στα πιο προηγμένης τεχνολογίας βοηθά στην αποφυγή πιθανών ατυχημάτων.



Καλά κρυμμένα κοντέινερ φιλοξενούν ήδη υπαλλήλους καταστημάτων υγειονομικού χαρακτήρα

«Εξαρτάται πού θα πέσεις», εξηγεί στο «ΘΕΜΑ» ένας από τους εκατοντάδες εργαζομένους στη Μύκονο, ο οποίος και φέτος θα φιλοξενηθεί αναγκαστικά σε κάποιο από τα δεκάδες κοντέινερ που είναι εγκατεστημένα στο νησί.

«Δυστυχώς δεν είναι όλοι οι επιχειρηματίες ίδιοι», λέει και προσθέτει: «Οι πιο σοβαροί φροντίζουν, παρά το υψηλό κόστος, να νοικιάζουν κανονικά σπίτια για τους εργαζομένους τους. Δεν αναφέρομαι σε βίλες, αλλά σε μικρές γκαρσονιέρες που διαθέτουν τουλάχιστον τα απαραίτητα. Αλλοι πάλι που βγάζουν επίσης πολλά λεφτά από τα μαγαζιά τους πράττουν αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα το κέρδος. Σε αυτές τις περιπτώσεις η διαμονή που προσφέρεται είναι σε κουτιά. Ομως όταν έχεις ανάγκη τα λεφτά, μπορείς να κάνεις αλλιώς;».

Μέσα στους καταυλισμούς με τα κοντέινερ οι εργαζόμενοι ζουν τη δική τους Μανωλάδα. Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ένα μόνο από τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν. «Ούτε με τον κλιματισμό βελτιώνονται οι συνθήκες», λέει άλλος εργαζόμενος. «Τα βράδια αναγκαστικά αφήνουμε ανοιχτά τα δύο μικρά παράθυρα που έχει το κοντέινερ για να παίρνουμε αέρα. Με το πρώτο φως του ήλιου, όμως, είμαστε στο πόδι», καταλήγει.




Κρυφός καταυλισμός
Το «ΘΕΜΑ» αποκάλυψε πέρυσι τον Σεπτέμβριο τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν και εργάζονται αρκετοί συμπατριώτες μας στη Μύκονο, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι θύματα της οικονομικής κρίσης, με τις υποχρεώσεις να τρέχουν.

Τότε μέσω του σχετικού ρεπορτάζ είχε αποκαλυφθεί ένας ολόκληρος καταυλισμός με κοντέινερ, στημένος σε απόσταση αναπνοής από διάσημο παραθαλάσσιο μπαρ που λειτουργεί στην περιοχή της Παράγκας. Ο καταυλισμός είχε στηθεί μάλιστα σε σημείο που ήταν δύσκολο να γίνει αντιληπτός με γυμνό μάτι. Την ύπαρξή του είχαν καταγγείλει στο «ΘΕΜΑ» πρώην εργαζόμενοι που παραιτήθηκαν μην αντέχοντας τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης αλλά και το εξίσου σκληρό εργασιακό ωράριο. Η δουλειά ξεκινούσε από τις 10 το πρωί και δεν ολοκληρωνόταν πριν από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, όταν οι υπάλληλοι πήγαιναν για ύπνο μέσα στα κοντέινερ και ξεκινούσαν το επόμενο πρωί και πάλι απ’ την αρχή. Οι εργαζόμενοι στοιβάζονταν ανά τέσσερις τουλάχιστον σε κάθε κοντέινερ, τα οποία είναι βαμμένα σε χρώματα παραλλαγής ερήμου ώστε να είναι πλήρως εναρμονισμένα με το ξερό βραχώδες έδαφος και τοποθετημένα πίσω από καλαμιές για να μη γίνονται αντιληπτά από εναέρια μέσα.

Η ύπαρξή τους ήταν παράνομη διότι η τοποθέτηση κοντέινερ με σύστημα αποχέτευσης προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως κατοικίες απαιτούν άδεια δόμησης οικίας από την εκάστοτε Πολεοδομία.

Μετά την αποκάλυψη του «ΘΕΜΑτος» τα εν λόγω κοντέινερ ως διά μαγείας εξαφανίστηκαν. Μάλιστα κάποια από αυτά πουλήθηκαν πριν από λίγες ημέρες σε ιδιοκτήτες άλλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο νησί αντί περίπου 6.000 ευρώ το κομμάτι. Για να αγοράσεις σήμερα ένα καινούριο κοντέινερ θα πρέπει να πληρώσεις περίπου 7.000-8.000, χώρια τη μεταφορά και τοποθέτηση που επιβαρύνει τον αγοραστή με 1.000 ευρώ επιπλέον, ενώ ξεχωριστά χρεώνεται και η βαφή σε χρώματα παραλλαγής, 600-800 ευρώ ανάλογα το μέγεθος του κοντέινερ.



Οι επιχειρηματίες που επιλέγουν τη μόνιμη λύση των κοντέινερ γλιτώνουν τα παχυλά ενοίκια που απαιτούν σήμερα οι ιδιοκτήτες των ακινήτων στη Μύκονο. Ενδεικτικά, για ένα στούντιο των 35 τ.μ. τα ενοίκια κυμαίνονται από 5.000 έως 6.000 ευρώ τη σεζόν, δηλαδή μόλις για έξι μήνες - από τον Απρίλιο έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες που κατασκευάζουν αυτά τα ειδικά διαμορφωμένα κοντέινερ συμβουλεύουν τους κατόχους τους να τα τοποθετούν πάνω σε επιφάνειες που καθιστούν εύκολη την άμεση μετακίνησή τους.

Ετσι, σε περίπτωση που γίνει καταγγελία εις βάρος τους να μπορούν να τα εξαφανίσουν στο άψε σβήσε για να αποφύγουν την επιβολή των τσουχτερών προστίμων που επισύρει η λειτουργία και τοποθέτησή τους χωρίς την απαραίτητη άδεια.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος» μία ακόμα μεγάλη παρτίδα ειδικά διαμορφωμένων κοντέινερ μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας με έδρα την Αθήνα αναμένεται να φτάσει στη Μύκονο με το πλοίο της γραμμής. Μάλιστα έχουν ήδη ειδοποιηθεί οι ιδιοκτήτες των γερανών που θα τα μεταφέρουν στον τελικό προορισμό τους. Διαθέτουν άραγε οι τοπικές αρχές τα αντανακλαστικά αλλά και τη διάθεση να προχωρήσουν σε επιτόπιες αυτοψίες και ελέγχους; Ο χρόνος θα δείξει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου