Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Άρον άρον σταυρώνει τους πολίτες η κυβέρνηση - Μεγάλη Εβδομάδα φέρνει Φορολογικό και Ασφαλιστικό

 

«Πρώτη φορά Αριστερά» με συντάξεις... πείνας και με μείωση του αφορολόγητου - Τι θα περιλαμβάνουν τα δύο νομοσχέδια που έρχονται για φορολογικό και ασφαλιστικό - Πιθανές αλλαγές μόνο αν συμφωνήσουν οι δανειστές - «Λεονταρισμοί» από το οικονομικό επιτελείο προς τους Θεσμούς, παρά τις …υποχωρήσεις και την αποδοχή νέων μέτρων....

Τη σφραγίδα της αριστερής κυβέρνησης θα έχουν τα νέα μέτρα, τα οποία μάλιστα έρχονται με συνοπτικές διαδικασίες μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ υπουργοί και στελέχη αδυνατώντας προφανώς να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους για την ταφόπλακα που θα βάλουν σε κατακτήσεις ετών στην κοινωνική ασφάλιση, επιμένουν ακόμα να μιλούν για «κόκκινες γραμμές και για «κυρίαρχη κυβέρνηση» .

AdTech Ad
Μέχρι το τέλος του μήνα, θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή τα νομοσχέδια για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την Τρίτη (12/04/2016).

Στόχος είναι η συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης να επιτευχθεί, αν όχι στο προγραμματισμένο Eurogroup της 22ας Απριλίου, σε έκτακτο το οποίο θα συγκληθεί μέχρι τις 25 Απριλίου.

Τα δύο καυτά νομοσχέδια, επομένως, θα κατατεθούν την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, και θα έρθουν προς ψήφιση στην Ολομέλεια στο τέλος του μήνα, διευκρίνισε ο κ. Τσακαλώτος.
«Θα ετοιμάσουμε δυο νομοσχέδια που θα μπουν στη Βουλή την άλλη εβδομάδα. Το ένα για το φόρο εισοδήματος και το άλλο για τις συντάξεις. Θα πάνε στη Βουλή με κανονικές διαδικασίες και θα είμαστε ανοικτοί για τις όποιες παρατηρήσεις των Θεσμών», σημείωσε. Ελπίζει να ψηφιστεί ως το τέλος του μήνα.

Οπως είπε, για τα δυο θέματα Αθήνα και δανειστές είναι ήδη πολύ κοντά.

Επομένως, αναμένεται Μεγάλη Εβδομάδα αναταραχής και απεργιακών κινητοποιήσεων, όπως έχουν προαναγγείλει οι συνδικαλιστικές ενώσεις της χώρας.

Τι αλλάζει στο φορολογικό

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι στο νόμο για την φορολογία έχουμε βρει το 1% του ΑΕΠ που χρειαζόταν από το φόρο εισοδήματος. Έχουμε πάρει πολλές συμβουλές από τους θεσμούς για το πώς θα είναι δομικά καλύτερο νομοσχέδιο. «Είναι φορολογικά προοδευτικό», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, η έκπτωση φόρου ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και μειώνεται 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος, για συνολικό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ.

Η προοδευτικότητα ή μη του συστήματος είναι μια πολιτική απόφαση που διχάζει παγκοσμίως, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε Ευρώπη, ΗΠΑ. Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος τα ενοίκια φορολογούνται αυτοτελώς με τρεις συντελεστές, ενώ τα μερίσματα φορολογούνται επίσης αυτοτελώς με 15%.

Διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφισθεί στο τέλος του τρέχοντος μήνα, ενώ δεν απέκλεισε να υπάρξουν διαφοροποιήσεις σε αυτό.

«Υπάρχει ακόμα η αισιοδοξία ότι μέχρι τις 22 άντε 25, 26 Απριλίου θα έχουμε μια τελική λύση», εκτίμησε ο κ. Τσακαλώτος.
Εθνική σύνταξη... πείνας

«Έχουμε ενσωματώσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις και έχουμε υπερκαλύψει τους στόχους» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, για το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατίθεται μαζί με το Φορολογικό, την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Η εθνική σύνταξη ορίζεται στα 384 ευρώ, δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Για τις κύριες συντάξεις υποσχέθηκε απόλυτη προστασία και μετά το 2018. Θα αρχίσουν μάλιστα να αυξάνονται, όταν οι υπάρχουσες συντάξεις ευθυγραμμιστούν με τις νέες, βάσει του νέου συστήματος υπολογισμού, πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.
Αναφορικά με τις επικουρικές, μειώσεις θα υποστεί το 10% περίπου των υφιστάμενων συνταξιούχων.


Μικρές και μεσαίες συντάξεις δεν πρόκειται να μειωθούν, είπε ο κ. Κατρούγκαλος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το ύψος των συντάξεων, πάνω από το οποίο θα υπάρξει μείωση.

Η αναπροσαρμογή του 10% των συντάξεων εντάσσεται στο «τρίπτυχο μέτρων» για το ΕΤΕΑ, το οποίο επίσης περιλαμβάνει χρήση αποθεματικών και «λελογισμένη» αύξηση των εισφορών.
Το ΕΚΑΣ διατηρείται και θα καταργηθεί σταδιακά, όπως προβλέπουν οι προϋπάρχουσες μνημονιακές δεσμεύσεις.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από ισονομία, τόνισε ο υπουργός Εργασίας, καθώς θα ισχύουν οι ίδιοι κανόνες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεταξύ μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων.

Σταθάκης: Θα δοθεί λύση στα κόκκινα δάνεια ως τις 22 του μήνα - Στο τραπέζι και τα ενήμερα
Για «κοινό τόπο» στις συζητήσεις με τους δανειστές σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, κατά την παρέμβασή του στη συνέντευξη Τύπου του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως «η προσέγγιση μας είναι γνωστή, θέλουμε ένα μεταβατικό διάστημα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ώστε να μην ανοίξει η αγορά άμεσα».

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο Νόμο Δένδια σημείωσε ότι χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο κανόνων για τη ρύθμιση χρεών που θα οδηγεί σε βιώσιμες καταστάσεις τις επιχειρήσεις.

Ο Υπουργός Οικονομίας απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει Plan B δήλωσε πως «εργαζόμαστε πάνω στην ιδέα ότι θα κλείσει η συμφωνία». 

«Μέχρι τις 22 θα μπορέσουμε να έχουμε λύση στα κόκκινα δάνεια» τόνισε και είπε ότι τα ενήμερα δάνεια είναι μέρος της συζήτησης.

«Οι ειδήσεις περί πρόωρων αγοραπωλησιών δεν ευσταθούν» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου