Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Πραξικόπημα Τουρκία: Τα social media που πολέμησε… έσωσαν τον Σουλτάνο Ερντογάν




Η δύναμη της εικόνας των social media που «ταρακούνησε» τον λαό από το μούδιασμα του αιφνιδιασμού και έσωσε την Τουρκία και τον Σουλτάνο Ερντογάν από ένα πραξικόπημα που θα οδηγούσε την χώρα σε σκοτεινά άγνωστα μονοπάτια ακυβερνησίας και ωμής βίας.

Κατά το πρόσφατο παρελθόν, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους και σφοδρότερους επικριτές τους και σίγουρα δεν φανταζόταν ότι μια μέρα θα τα χρησιμοποιούσε ώστε να σώσει την Προεδρία του αλλά και την χώρα του. Τα τελευταία χρόνια ο Ταγίπ Ερντογάν στην προσπάθεια φίμωσης της κοινής γνώμης, έβαλε στο στόχαστρο πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Υoutube, με αποκορύφωμα την αναστολή λειτουργίας του Twitter στην Τουρκία που κράτησε αρκετούς μήνες.
AdTech Ad
Οι επικριτές του Τούρκου Προέδρου είχαν καταλάβει την αδυναμία του εδώ και καιρό και δεν ήταν άλλη από την κοινή γνώμη και την κριτική σε μια πολιτική που θύμιζε απολυταρχικά καθεστώτα, με συλλήψεις δημοσιογράφων, αστυνομική βία, χειραφέτηση δικαστών, ο ακήρυχτος «βρώμικος» πόλεμος κατά των Κούρδων αλλά και δολοφονίες «μαρτύρων» και αντιφρονούντων από τις μυστικές υπηρεσίες και μέσα σε όλα αυτά –το κερασάκι στη τούρτα- την μετατροπή του πολιτεύματος για περισσότερη εξουσία στον θεσμό του Προέδρου, με υπερεξουσίες.
Η κριτική που ασκούταν στον Ερντογάν σε καθημερινή βάση, μέσω των κοινωνικών δικτύων ήταν ασφυκτική τόσο για την αυταρχική του διακυβέρνηση όσο και για την μεγαλομανία του. Να θυμηθούμε την ανέγερση του νέου Προεδρικού Μεγάρου της Τουρκίας, το παλάτι του Σουλτάνου, η χλιδή και η πολυτέλεια του οποίου ξεπερνά κάθε φαντασία και κόστισε πάνω από 270 εκατ. ευρώ μόνο και μόνο για το «εφέ» του Προέδρου. Η αντίδραση των απλών πολιτών όπως και σε αυτή την περίπτωση ήταν σφοδρή.
Αυτή τη φορά όμως ο Ερντογάν χρησιμοποίησε την μεγαλύτερη του αδυναμία μετατρέποντας την στο μεγαλύτερο όπλο του, πνίγοντας το πραξικόπημα με μια κίνηση «ματ» που δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν οι αντίπαλοι του. Ο Σουλτάνος σε μια απρόβλεπτη κίνηση αιφνιδίασε τους πάντες κάνοντας διάγγελμα μέσω του της εφαρμογής FACETIME, καλώντας τους πολίτες της χώρας να βγουν στο δρόμο, την ώρα που οι πραξικοπηματίες έτρεχαν να κλείσουν την δημόσια τηλεόραση. Με αυτή την κίνηση έδειξε ότι η χώρα ζει ίσως τις δραματικότερες στιγμές της μετά το 1960.
Αυτή ήταν και η κίνηση που έκρινε το «παιχνίδι»: Χιλιάδες κόσμου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του και τότε ο χρόνος για το πραξικόπημα άρχισε να μετρά αντίστροφα. Μέσα σε διάστημα ελάχιστων λεπτών, εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν στις εγκαταστάσεις του τουρκικού καναλιού απομάκρυναν τους στρατιώτες, πήραν «πίσω» το κτίριο και το παρέδωσαν στους δημοσιογράφους.
Όμως δεν ήταν μόνο αυτό. Ο Ερντογάν κατάφερε να μείνει όρθιος και να βγει ακόμα ισχυρότερος μέσα από αυτή την τρέλα έχοντας κερδίσει ταυτόχρονα εκ νέου τη διεθνή στήριξη. Το ερώτημα όμως που μένει για το μέλλον της Τουρκίας και του Σουλτάνου της είναι: Όλα αυτά συμβάλουν στο να αποκτήσει τον ΑΠΟΛΥΤΟ έλεγχο της χώρας ή μέσα από αυτή την περιπέτεια γεννιέται μια πιο εκσυγχρονιστική Τουρκία που απομάκρυνε τα βαρίδια και αγκαλιάζει πλέον την ασφάλεια και την ελευθερία του λόγου; Η ιστορία θα το κρίνει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου