Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

ΣτΕ: Πέντε ώρες αντιπαράθεσης για τις τηλεοπτικές άδειες




Μετά τη διακοπή της περασμένης εβδομάδας


Κλίμα έντασης στην αίθουσα των διασκέψεων - Ζητούμενο εάν οι καναλάρχες από το προπαρασκευαστικό στάδιο της όλης διαγωνιστικής διαδικασίας και τις κυβερνητικές αποφάσεις που εκδόθηκαν, υπόκεινται ανεπανόρθωτη βλάβη - Την Παρασκευή η δεύτερη διάσκεψη

Ολοκληρώθηκε, λίγο πριν τις 10 το βράδυ και έπειτα από σχεδόν πέντε ώρες, η διάσκεψη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα της χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην αίθουσα των διασκέψεων επικράτησε κλίμα έντασης -όχι βέβαια όπως το κλίμα που επικράτησε κατά την πρώτη διάσκεψη της περασμένης εβδομάδας και που την οδήγησε σε αναβολή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τους περίπου 30 δικαστές τους απασχόλησε το θέμα του παραδεκτού, όπως λέγεται στη νομική επιστήμη, δηλαδή εάν θα ξεπεράσουν το προκαταρκτικό στάδιο, προκειμένου να μπουν στον κύριο πυρήνα των συνταγματικών και νομικών ζητημάτων, που έχουν τεθεί από τους προσφεύγοντες τηλεοπτικούς σταθμούς.


Την Παρασκευή η δεύτερη διάσκεψη
Ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου προσδιόρισε χθες, Τρίτη, δύο διασκέψεις για την πολύκροτη υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Η πρώτη διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, της διευρυμένης Ολομέλειας του ΣτΕ, ξεκίνησε στις 5 σήμερα το απόγευμα και ολοκληρώθηκε έπειτα από περίπου πέντε ώρες, ενώ η δεύτερη προσδιορίστηκε για το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής (9:30 π.μ.), χωρίς ωστόσο να μπορεί λεχθεί από τώρα εάν θα υπάρξει ή όχι και τρίτη διάσκεψη.

Όπως είναι γνωστό, η πρώτη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ, την περασμένη εβδομάδα, διήρκεσε περίπου μία ώρα και διακόπηκε έπειτα από έντονη αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ των δικαστών και του πρόεδρου του δικαστηρίου.

Μετά την διακοπή (ή ματαίωση, κατά τον πρόεδρο του ΣτΕ) εκδόθηκε ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Σακελλαρίου για τους λόγους της αναβολής της επίμαχης διάσκεψης, η οποία ανέφερε: «Εν όψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13.9.2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών».

Μετά την ανακοίνωση του κ. Σακελλαρίου ακολούθησε ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία σημείωνε ότι ο πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ανέφερε ότι ο λόγος της ματαίωσης της διάσκεψης της Ολομέλειας για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών «είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομέλειας για τα θέματα αυτά».

«Επομένως» ανέφερε η  Ένωση του ΣτΕ, «όσα αντίθετα αναφέρονται στον Τύπο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Όπως είναι γνωστό, στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει οι τηλεοπτικοί  σταθμοί Alpha, ΑΝΤ1, Epsilon TV (E-TV), Mega Channel, ΣΚΑΪ, Star Channel και η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών και ζητούν την ακύρωση των κυβερνητικών αποφάσεων για την χορήγηση των τεσσάρων αδειών «επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)».

Κατά τις διασκέψεις της διευρυμένης Ολομέλειας του ΣτΕ, η πρώτη «μάχη» δίνεται μεταξύ των δικαστών της Ολομέλειας για το εάν θα ξεπεραστεί ο πρώτος νομικός σκόπελος, δηλαδή «επί του παραδεκτού», όπως το αποκαλούν οι δικαστές.

Με άλλα λόγια, το πρώτο ζήτημα το οποίο τέθηκε κατά την έναρξη της σημερινής διάσκεψης, είναι εάν οι καναλάρχες από το προπαρασκευαστικό στάδιο της όλης διαγωνιστικής διαδικασίας (αυτό αφορούν οι προσφυγές που έχουν καταθέσει και θα απασχολήσουν σήμερα το δικαστήριο) και τις κυβερνητικές αποφάσεις που εκδόθηκαν, υπόκεινται βλάβη ανεπανόρθωτη (οικονομική, κ.λπ.).

Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, αυτό είναι το σημείο-«κλειδί» για το εάν οι δικαστές θα προχωρήσουν ή όχι στην ουσία της υπόθεσης, για να εξετάσουν τα συνταγματικά και άλλα ζητήματα που έχουν τεθεί τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου