Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Τραγωδία στη Μάνδρα: Κι όμως υπήρξε προειδοποίηση για το κακό που ακολούθησε




Η πολιτεία δεν έδωσε σημασία


Το σύστημα παρακολούθησης, πρόγνωσης και πληροφόρησης «Ποσειδών» είχε προβλέψει 48 ώρες πριν πως στο όρος Πατέρα θα έπεφταν 50 χιλιοστά βροχής σε λίγες ώρες

Την αποκάλυψη πως η τραγωδία με τους 23 νεκρούς από τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα τον περασμένο μήνα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, κάνει ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παπανικολάου. Όπως δηλώνει ο καθηγητής, το σύστημα παρακολούθησης, πρόγνωσης και πληροφόρησης «Ποσειδών» είχε προβλέψει 48 ώρες πριν πως στο όρος Πατέρα θα έπεφταν 50 χιλιοστά βροχής σε λίγες ώρες...


Η προειδοποίηση αυτή όμως δεν ελήφθη υπόψιν κανενός φορέα, με αποτέλεσμα να μην ληφθεί κανένα μέτρο πρόληψης και ο κρατικός μηχανισμός να μείνει ουσιαστικά στο σκοτάδι και μάλιστα αρκετές ώρες ακόμα και μετά την κακοκαιρία. Το συγκεκριμένο σύστημα «Ποσειδών», είναι δημιούργημα του ΕΛΚΕΘΕ και είναι προσβάσιμο από όλους, αν και δεν είναι συνδεδεμένο απευθείας με κάποια κρατική υπηρεσία. Παρέχει προγνώσεις τόσο για τους ανέμους, τις βροχές, τη νεφοκάλυψη, κλπ και έχει χρηματοδοτηθεί τόσο από την ΕΕ, όσο και από το υπουργείο Οικονομίας.

Η επίμαχη πρόγνωση στο «Ποσειδών»

Πηγή φωτογραφίας: Ελεύθερος Τύπος

Το νερό μέσα στην πόλη της Μάνδρας - Στα ροζ σημεία το νερό έφτασε τα τρία μέτρα

Πηγή φωτογραφίας: Ελεύθερος Τύπος

«Το κράτος, η Πολιτική Προστασία, κατάλαβε την έκταση του προβλήματος στη Μάνδρα το μεσημέρι, από τα ΜΜΕ. Μέχρι τότε δεν είχε εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει. Αν είχαν καταλάβει νωρίτερα τι συνέβαινε στην παλιά εθνική οδό και είχε άμεσα πάει εκεί η Τροχαία να κλείσει το δρόμο, είναι πιθανό να μην είχαν εγκλωβιστεί και πεθάνει τόσοι οδηγοί», είναι τα χαρακτηριστικά λόγια του καθηγητή Παπανικολάου, όπως δημοσιεύονται στον «Ελεύθερο Τύπο».

Παράλληλα σε ημερίδα του Πανεπιστημίου της Αθήνας, έγινε γνωστό πως στην χώρα μας οι πλημμύρες είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από φυσικές καταστροφές, μετά τους σεισμούς, ενώ θύματα πέφτουν συνήθως άντρες γύρω στα 50, που την ώρα της βροχής βρίσκονται μέσα στα οχήματά τους και οδηγούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου