Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Καιρός - «Βόμβα» Καλλιάνου: Σφοδρή κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο - Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει

 

 

ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΚΡΑΙΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΜΥ - ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

Καιρός: Σε κλοιό σφοδρής κακοκαιρίας μπαίνει η χώρα το Σάββατο (24/02) και την Κυριακή (25/02), με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχοπτώσεις στα ηπειρωτικά αλλά και τις σφοδρές χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ελλάδας. Ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook είχε προειδοποιήσει ήδη από την Πέμπτη για τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ την Παρασκευή (23/02) και η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο ακραίων καιρικών φαινομένων για το Σαββατοκύριακο.
Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Καλλιάνος έγραψε στο Facebook:
«Τα συνεχόμενα βαρομετρικά χαμηλά το οποία προσεγγίζουν από τα δυτικά τη χώρα μας δεν φαίνεται -προς το παρόν- να μας αφήσουν σε ησυχία και έτσι μέχρι τουλάχιστον και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας ο καιρός κατά διαστήματα θα είναι βροχερός για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από το Σάββατο και στη συνέχεια, η κεντρική και η βόρεια Ευρώπη θα βρεθούν στον πάγο στην κυριολεξία διότι θα επικρατήσουν πολικές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα οι χιονοπτώσεις όπου κι αν σημειώνονται εκεί να επηρεάζουν ακόμα και πεδινά τμήματα. Ωστόσο, δεν φαίνεται να επηρεάσει αυτό το σημαντικό κύμα ψύχους τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Οι ψυχρές αυτές αέριες μάζες, από την Κυριακή και έπειτα, θα επηρεάσουν "ξυστά" τη Βόρεια Ελλάδα με αποτέλεσμα σε αυτές τις περιοχές να σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού το Σάββατο (24/02)

kairos kallianos savvato
Το Σάββατο κατά διαστήματα θα επικρατήσει πολύ άστατος καιρός, τόσο στο Ιόνιο, όσο και στα ηπειρωτικά τμήματα αλλά και στις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου. Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ισχυρές κατά τόπους βροχοπτώσεις, οι τοπικές καταιγίδες ιδιαίτερα στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα αλλά και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και οι πρόσκαιρου χαρακτήρα πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις στις περισσότερες ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας αλλά και σχεδόν στα ημιορεινά τμήματα της Θράκης. Η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα θα αγγίξει τους 12 βαθμούς Κελσίου αργά το μεσημέρι, τους 15 με 16 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα, με εξαίρεση το νότιο Αιγαίο όπου ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 17 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν ιδιαιτέρως ενισχυμένοι και από διάφορες διευθύνσεις αγγίζοντας στο Ιόνιο τα 7 με 8 μποφόρ σε τοπικό επίπεδο, στο νότιο Αιγαίο τα 6 με 7 μποφόρ, όπως ιδιαιτέρως ενισχυμένο θα είναι και το βορειοανατολικό ρεύμα στο βόρειο Αιγαίο που θα πνέει με ένταση έως και 8 μποφόρ τοπικά.

Αττική και Θεσσαλονίκη στο έλεος σφοδρότων καταιγίδων

Αξίζει να σημειωθεί ότι προς το μεσημέρι του Σαββάτου αναμένεται ισχυρό πέρασμα με βροχοπτώσεις από την περιοχή της Αττικής αφού δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες στο νομό. Αρκετές βροχές κατά τη διάρκεια του Σαββάτου θα εκδηλωθούν και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Βροχές και χιόνια την Κυριακή (25/02)

kairos kallianos kyriaki
Την Κυριακή θα διατηρηθεί ο επίσης άστατος καιρός για τις περισσότερες περιοχές της χώρας με βροχές ασθενούς έως και μέτριας εντάσεως στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά αλλά και τα νησιά του Αιγαίου και με φαινόμενα που δεν φαίνονται να είναι γενικευμένα.
Ωστόσο, σε τοπικό επίπεδο, θα καταφέρουν οι νεφώσεις να δώσουν βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις περισσότερες ορεινές περιοχές ηπειρωτικής Ελλάδος αλλά ακόμα και σε ημιορεινά τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας αλλά και της Θράκης.
Από το απόγευμα της Κυριακής και στη συνέχεια δεν αποκλείεται τοπικές χιονοπτώσεις να σημειωθούν σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στα βόρεια τμήματα του νομού Έβρου. Η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 10 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια, τους 14-15 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, τους 13 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τους 16 στις νότιες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση έως και 5 με 6 μποφόρ στο Ιόνιο και ίσως ακόμη και 7 στα βόρεια τμήματα του, ενώ οι βοριάδες στο Αιγαίο θα πνέουν με ένταση έως και 7 με 8 μποφόρ σε τοπικό επίπεδο».

Έκτακτο δελτίο ακραίων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ

Πρόσκαιρη επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός το Σάββατο (24/02/2018) και από τα νοτιοδυτικά. Το σκηνικό, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής (23/02) η ΕΜΥ,  θα «ντύσουν» ισχυρές βροχές και καταιγίδες και οι χιονοπτώσεις. 

Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία σε λίγες ώρες

Το Σάββατο ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σαρώσουν κατά διαστήματα τα νησιά του Ιονίου (κυρίως τα νοτιότερα) και τη δυτική Πελοπόννησο. Σταδιακά μέχρι και το απόγευμα την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά (περιλαμβανόμενης και της Αττικής), τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Από το μεσημέρι μέχρι το πρωί της Κυριακής (25/02) την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και σταδιακά τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και σταδιακά και σε ημιορεινές περιοχές, κυρίως της κεντρικής χώρας (πάνω από τα 800 μέτρα).

Πού θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα την Κυριακή

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού της ΕΜΥ, κακοκαιρία προβλέπεται από το βράδυ της Κυριακής (25/02) και από τα βορειοδυτικά.
Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν την Κυριακή τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.
Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής και κεντρικής Στερεάς (πάνω από τα 700 μέτρα), της Θεσσαλίας (πάνω από τα 500 μέτρα) και της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας (πάνω από τα 300 μέτρα).

Ποιες περιοχές θα σαρώσει η κακοκαιρία τη Δευτέρα και την Τρίτη

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν τη Δευτέρα, τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο και βαθμιαία σε όλη την υπόλοιπη χώρα. Τα φαινόμενα, τα οποία θα είναι ιδιαίτερα έντοντα από το απόγευμα και από τα δυτικά, σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Χιόνια θα πέσουν τη Δευτέρα και την Τρίτη σε όλα τα ορεινά, καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και βαθμιαία της Θράκης (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 200 μέτρα), της δυτικής και κεντρικής Στερεάς (με ενδεικτικό υψόμετρο 400-600 μέτρα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου