Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

ΕΝΦΙΑ: Σχέδιο για πληρωμή της «λυπητερής» σε 12 δόσεις





Τον Αύγουστο, θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με την πληρωμή του φόρου να διενεργείται σε πέντε μηνιαίες δόσεις. ...

Ωστόσο σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ υπάρχει σχέδιο που εξετάζεται ο ΕΝΦΙΑί να χτυπά την πόρτα των φορολογουμένων κάθε μήνα, ώστε να «σπάσουν» οι επιβαρύνσεις σε διάστημα δώδεκα μηνών και η εξόφληση του φόρου να γίνει ευκολότερη.

Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπεται η εκπόνηση μελέτης για την πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις με τη χρήση μάλιστα ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.

Αρμόδιες πηγές εκτιμούν πως η αρχή θα μπορούσε να γίνει με τον ΕΝΦΙΑ αν και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι αυτή η οποία θα λάβει τις τελικές αποφάσεις τόσο για το χρόνο έναρξης εφαρμογής του μέτρου όσο και για τους φόρους που θα ενταχθούν σε αυτό το σύστημα εξόφλησης.

Ταυτόχρονα, θα μπορούσε να εφαρμοστεί το νέο σύστημα και στους φόρους εισοδήματος με μεγαλύτερη ευκολία σε μισθωτούς και συνταξιούχους όπου επί της ουσίας εάν δεν υπάρχουν πρόσθετα εισοδήματα αυτό ισχύει ήδη μέσω της μηνιαίας παρακράτησης φόρου και πιο δύσκολα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τουλάχιστον στο μέτρο που αφορά την απευθείας παρακράτηση του φόρου.

Η απευθείας παρακράτηση των φόρων εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων θα οδηγούσε σε αύξηση της εισπραξιμότητας, φρενάροντας παράλληλα το ρυθμό αύξησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου