Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Έλλη Στάη:Η αγωγή του διαζυγίου της




Η είδηση της ρήξης της συνεργασίας της κυρίας Ελλης Στάη με την κρατική τηλεόραση τάραξε τα νερά των media και άνοιξε άλλο ένα μέτωπο στη ζωή της γνωστής δημοσιογράφου. Είχε προηγηθεί η αγωγή διαζυγίου εναντίον του συζύγου της κ. Μιχάλη Γουλανδρή, η οποία κατατέθηκε το καλοκαίρι στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Ενα διαζύγιο που μυρίζει μπαρούτι - και θέλει τη ζωή της γνωστής και ως «σιδηράς κυρίας» της ενημέρωσης να θυμίζει φουρτούνα στον Ελλήσποντο...



Αντιμέτωπη ήδη με δύο διαζύγια, ένα σε επαγγελματικό και ένα σε προσωπικό επίπεδο, η Ελλη Στάη δεν φαίνεται να περνάει και τις καλύτερες μέρες της. Η πρόσφατη είδηση της ταραγμένης σχέσης της με το κρατικό κανάλι, που οδήγησε στην προσωρινή παύση της (μέχρι νεωτέρας), ήταν το κερασάκι στην τούρτα των προβλημάτων της γνωστής δημοσιογράφου. Ηδη εδώ και πολλούς μήνες η προσωπική της ζωή περνάει από φουρτούνες, γεννώντας αντίστοιχα και τις φήμες περί χωρισμού της από τον κ. Γουλανδρή. Φήμες που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν από το ζευγάρι, αφού στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων απαντούσαν με φράσεις όπως «θα τα πούμε αργότερα» ή «δεν έχουμε κάτι να δηλώσουμε». Η αγωγή διαζυγίου, όμως, που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών το καλοκαίρι ήρθε για να επιβεβαιώσει εκείνους που ισχυρίζονταν ότι όχι μόνο δεν είναι πια μαζί, αλλά καταλήγουν να χωρίσουν με διαζύγιο-φωτιά, αφού η αντιδικία θεωρείται δεδομένη.

Στην επίμαχη αγωγή η κυρία Στάη φέρεται να ξεσπάει αναφερόμενη σε σοβαρά περιστατικά και επεισόδια που εξελίχθηκαν μεταξύ εκείνης και του κ. Γουλανδρή, τα οποία ήταν τόσο σοβαρά ώστε να φέρουν την οριστική ρήξη στον γάμο τους. Η αγωγή διαζυγίου μάλιστα έχει συνταχθεί από τον πρώην υπουργό Επικρατείας, γνωστό δικηγόρο και στενό φίλο της κυρίας Στάη, κ. Χάρη Παμπούκη.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, η δημοσιογράφος της ΕΡΤ έχει εδώ και μήνες αφήσει το σπίτι της οδού Στησιχόρου όπου διέμενε με τον κ. Γουλανδρή και πλέον κατοικεί στο διαμέρισμά της πίσω από το Προεδρικό Μέγαρο. Η χωριστή ζωή του ζεύγους, το οποίο στις παλιές ευτυχισμένες στιγμές του απαθανατιζόταν να απολαμβάνει παρέα τις καλοκαιρινές του διακοπές σε κοσμικά θέρετρα, δεν πέρασε απαρατήρητη από τα media.



Οι φετινές διακοπές της δημοσιογράφου με φιλική της παρέα στη Μύκονο, σε συνδυασμό με τα όλο και πιο συχνά επαγγελματικά ταξίδια του κ. Γουλανδρή σε Μονακό και Λονδίνο, όπου δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις του, ήταν για πολλούς μια ισχυρή ένδειξη ότι η σχέση τους περνάει κρίση. Και οι δύο πλευρές, πάντως, ακόμα και σήμερα, αποφεύγουν συστηματικά να κάνουν την οποιαδήποτε δήλωση, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και να μη βρεθούν πρωταγωνιστές στα πρωτοσέλιδα. Αυτό, πάντως, που επιβεβαιώνεται από το περιβάλλον τους είναι ότι η κυρία Στάη επέδειξε ιώβειο υπομονή στα προβλήματα που προέκυψαν στη σχέση της με τον σύζυγό της, μέχρι που πλέον η αγωγή διαζυγίου ήταν για εκείνη μονόδρομος. Πλέον, μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις στη συνεργασία της με την ΕΡΤ, η παρουσιάστρια καλείται να περάσει ακόμα μια ισχυρή δοκιμασία.

Oταν τον Δεκέμβριο του 2010 η ΕΡΤ ανακοίνωσε ότι η Ελλη Στάη αναλαμβάνει την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ, η συνεργασία χαιρετίστηκε ως μια επιτυχία της κρατικής τηλεόρασης. Μόνο που ό,τι άρχισε ωραίο φαίνεται πως καταρρέει ύστερα από καταγγελίες και συγκρούσεις, που οδήγησαν στη -μέχρι στιγμής προσωρινή- απομάκρυνση της παρουσιάστριας από το δελτίο και στην -πρωτοφανή- απόφαση διενέργειας Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) με θέμα το πώς μιλάει η Ελλη Στάη στον διευθυντή της!

Τ ο ζήτημα ξεκίνησε από διαρροές περί φραστικού επεισοδίου μεταξύ της Ελλης Στάη και του νέου διευθυντή Eιδήσεων Βασίλη Θωμόπουλου, ο οποίος με ενημερωτικό σημείωμα κατήγγειλε την παρουσιάστρια του δελτίου ότι δεν τον αποδέχεται, απαξιώνει τον ρόλο του και αμφισβητεί την ικανότητά του να διαχειριστεί το δελτίο.
Το θέμα έφτασε στη Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης και από εκεί στον διευθύνοντα σύμβουλο Νίκο Σίμο, ο οποίος διέταξε την προσωρινή απομάκρυνση της κυρίας Στάη από την παρουσίαση του δελτίου. Ακολούθως ορίστηκε συνάντηση στην οποία διαπιστώθηκε η απόλυτη διάσταση απόψεων, αφού η Ελλη Στάη διέψευσε εξ ολοκλήρου τις καταγγελίες Θωμόπουλου, κάνοντας λόγο για διαφωνίες που είναι φυσικό να υπάρχουν σε μια παραγωγική δημοσιογραφική διαδικασία. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε η διενέργεια ΕΔΕ προκειμένου να διερευνηθεί τι συμβαίνει και πώς ακριβώς διαφωνούν στις ειδήσεις!

Πολιτικές αποχρώσεις

Το θέμα πήρε πολιτική χροιά, αφού ο Βασίλης Θωμόπουλος είναι ένα από τα πρόσωπα που μόλις έφτασαν στην ΕΡΤ (επί τρικομματικής κυβέρνησης), ενώ η Ελλη Στάη βρισκόταν ήδη εκεί (από τότε που κυβέρνηση ήταν ακόμα το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου). Μόνο που και ο Βασίλης Θωμόπουλος ήταν επιλογή του ΠΑΣΟΚ, οπότε φαινομενικά δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη μεταξύ τους σχέση.

Επί της ουσίας, όμως, το όλο περιστατικό δείχνει να αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, το αποκορύφωμα μιας έντασης που προϋπήρχε στο δελτίο της ΝΕΤ μεταξύ όσων επιθυμούσαν την παραμονή της Ελλης Στάη -αλλά πια ένιωσαν αβεβαιότητα- και όσων θεώρησαν πως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για την απομάκρυνσή της. Ιδίως από τη στιγμή που οι διαρροές από το Μαξίμου έδειχναν ότι δεν υπήρχε κανένας ενθουσιασμός για το δελτίο, αλλά προβληματισμός για το τι θα γίνει στη συνέχεια - μετά και τη λήξη του συμβολαίου της δημοσιογράφου τον Φεβρουάριο του 2013.

Θέμα αμφισβήτησης της αξίας της Ελλης Στάη ως παρουσιάστριας ειδήσεων δεν μπορεί να τεθεί, ωστόσο από την ΕΡΤ υπάρχουν διαρροές ότι είχε αναπτύξει «αυτοκρατορική» συμπεριφορά και απαξίωνε όχι μόνο τον διευθυντή, αλλά και συνεργάτες της.

Από την άλλη πλευρά, όμως, αυτά κρίνονται ως προσχήματα σε μια προσπάθεια «εύσχημης» αποπομπής της δημοσιογράφου για λόγους ελέγχου των ειδήσεων, καθώς η Ελλη Στάη έχει το δικαίωμα συνδιαμόρφωσης του δελτίου όχι μόνο βάσει συμβολαίου, αλλά και της επαγγελματικής της πείρας δεκαετιών.

Η Ελλη Στάη δεν θέλει ακόμα να χαρακτηρίσει το θέμα που κατέληξε στον αποκλεισμό της «πολιτικό», ωστόσο δεν κρύβει ότι κάνει διάφορες σκέψεις: «Εξαρτάται από το τι εννοούμε πολιτικό. Δεν θα σπεύσω να μιλήσω για κάτι τέτοιο. Αυτό που έβλεπα όμως από το καλοκαίρι είναι ότι ήμουν persona non grata. Αυτή την αίσθηση έχω αποκομίσει. Τώρα από ποιους, πώς και γιατί ακόμα δεν ξέρω…».



Σχετικά με τις καταγγελίες του διευθυντή Ειδήσεων σε βάρος της η δημοσιογράφος απαντά: «Ο κ. Θωμόπουλος λέει ότι αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στη συνεργασία μαζί μου, γιατί δεν τον αποδέχομαι. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν γίνονται δεκτές οι δημοσιογραφικές διαφωνίες και οι διαφορετικές απόψεις στη διαχείριση του πακέτου των ειδήσεων».

Για την ίδια το θέμα διογκώθηκε τόσο σε ό,τι αφορά τις διαφωνίες μεταξύ συνεργατών ενός δελτίου όσο και ως προς την κατάληξή του στη διενέργεια ΕΔΕ. «Νομίζω πως διογκώθηκε και έφυγε από τη φυσική του βάση», ξεκαθαρίζει και συνεχίζει: «Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει δημοσιογραφική ΕΔΕ και τι θα ελέγξει. Είμαι πολύ μακριά από τέτοιου τύπου ιδέες και πρακτικές. Αντιλαμβάνομαι τα πράγματα εντελώς διαφορετικά, δημοσιογραφικά. Το παρακολουθώ και θα δούμε…». Σε πρόσφατη συνέντευξή της είχε τονίσει ότι η ίδια θέλει να μείνει στην ΕΡΤ, το ζήτημα είναι κατά πόσο η ΕΡΤ θέλει να την κρατήσει. Στην ερώτηση αν συνεχίζει να αμφιβάλλει ή έχει καταλήξει πια σε κάποιο συμπέρασμα, απαντά: «Με όλα αυτά που έγιναν -και προσκρούουν στη δική μου λογική-, όπως είπα και πριν, νιώθω πλέον το αίσθημα του persona non grata, γιατί έχω πολλές απόψεις για το δελτίο ειδήσεων».

Ωρα για δίδυμο στο δελτίο των 9; 

Δεδομένης της ΕΔΕ που αναμένεται να ξεκινήσει (στην οποία θα κληθούν να καταθέσουν και δημοσιογράφοι) και του αποκλεισμού της παρουσιάστριας του δελτίου, το κλίμα αυτή τη στιγμή στις ειδήσεις της ΕΡΤ είναι ιδιαίτερα βεβαρημένο. Το τι θα γίνει με την Ελλη Στάη θα κριθεί μετά την ολοκλήρωση της ΕΔΕ, αν και δεν λείπουν οι πληροφορίες που λένε ότι η απομάκρυνσή της έχει ήδη δρομολογηθεί. Οικονομικά περιθώρια για περαιτέρω μεταγραφές στις ειδήσεις δεν φαίνεται να υπάρχουν, οπότε εφόσον τελικά αποφασιστεί η οριστική απομάκρυνση της Ελλης Στάη η θέση αναμένεται να καλυφθεί εκ των έσω.

Η Πηνελόπη Γαβρά, η οποία παρουσιάζει προς το παρόν το δελτίο, είναι μία από τις πιθανές υποψηφιότητες, ενώ δεν αποκλείεται να προτιμηθεί η λογική ενός διδύμου στις ειδήσεις.

Τέλος, παρασκήνιο υπάρχει και σε ό,τι αφορά τη σχέση της Ελλης Στάη με τον Βασίλη Θωμόπουλο. Οι δυο τους είχαν ξανασυνεργαστεί στις ειδήσεις του ALPHA το 2007, όταν εκείνη συμπαρουσίαζε με τη Μάρα Ζαχαρέα το κεντρικό δελτίο του σταθμού, με τον Βασίλη Θωμόπουλο στη θέση και πάλι του διευθυντή. Κατά πληροφορίες, οι σχέσεις τους ήταν πολύ καλές στην αρχή της συνεργασίας, αργότερα όμως προέκυψαν γκρίνιες και αλληλοκατηγορίες, που -τότε- κατέληξαν στην απομάκρυνση της δημοσιογράφου από το δελτίο.

Πέντε χρόνια μετά, η επαγγελματική επανένωσή τους φαίνεται πως άντεξε μόλις λίγες εβδομάδες - ούτε μήνα. Μένει λοιπόν να φανεί αν θα υπάρξει και συνέχεια.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου