Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Στον αέρα ο φόρος ακινήτων - Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τα έψαλλαν στον Στουρνάρα: "Απέσυρε όλο το νομοσχέδιο"

 

 

 - Μετά την επιστολή των 5 γαλάζιων βουλευτών στον Στουρνάρα ήρθε η σειρά του ΠΑΣΟΚ
- Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πρότειναν αφορολόγητο για τα πρώτα 50.000 ευρώ σε ακίνητα
- Ο Γ. Στουρνάρας φάνηκε αμετακίνητος σε αυτές τις αλλαγές που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ
- Θεωρείται σίγουρο πως το θέμα θα λυθεί σε επίπεδο κορυφής ανάμεσα στον Σαμαρά και Βενιζέλο

Mετά τις προειδοποιήσεις των γαλάζιων βουλευτών προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, τα πράγματα φαίνονται πως δυσκολεύουν καθώς η συνάντηση του κ. Στουρνάρα με το κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ απέβη άκαρπη....

Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, όπου μετέφεραν στον κ. Στουρνάρα τις προτάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος για βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και ειδικότερα για τη φορολόγηση του συνόλου της ατομικής ακίνητης περιουσίας.

Στην ουσία σε αυτή τη συνάντηση οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έφεραν ξανά στο τραπέζι την πρότασή τους για καθιέρωση ενός διευρυμένου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, που θα αγγίζει όλη την ακίνητη περιουσία ενός φορολογουμένου, αλλά θα έχει αφορολόγητο όριο, με πολλές κλίμακες αλλά και εξαιρέσεις για όσους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται κατηγορηματικά αντίθετος σε τέτοιου είδους αλλαγές, λέγοντας πως από κάτι τέτοιο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον δημοσιονομικό στόχο που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Πάντως, ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ ζητά να αποσυρθεί πλήρως το σύνολο του νομοσχεδίου, ενώ διαφωνούν και με τον δημοσιονομικό στόχο των 3,5 δισεκατομμμυρίων ευρώ, κάτι που επίσης βρήκε απόλυτα αντίθετο τον Γιάννη Στουρνάρα.

Υπό αυτό το κλίμα, η σταθερότητα της κυβέρνησης κλυδωνίζεται και πλέον δεν είναι μόνο η διαπραγμάτευση με την τρόικα το αγκάθι για την κυβέρνηση, αλλά και το εσωκομματικό αγκάθι, καθώς μόλις χτες πέντε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είχαν στείλει επιστολή στον κ. Στουρνάρα, ουσιαστικά προειδοποιώντας τον για τον φόρο στα αγροτεμάχια.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Πάρι Κουκουλόπουλου ο οποίος διευκρίνισε πως η απάντηση του κ. Στουρνάρα δεν ικανοποιεί το ΠΑΣΟΚ και εποιμένως η συζήτηση θα συνεχιστεί.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, δεν αποκλείεται το θέμα να λυθεί στο ανώτατο επίπεδο, δηλαδή σε μία νέα συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για τη φορολογία ακινήτων:


- Φορολόγηση συνολικής Ακίνητης Περιουσίας κάθε Ιδιοκτήτη, με τα εξής χαρακτηριστικά:

- Αφορολόγητο όριο για τα πρώτα 50.000€ αξίας ακινήτων

- Απαλλαγή από το φόρο για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες έκτασης για τα πρώτα 30-50 στρέμματα σε συνδυασμό με την αξία της εκτάσεως. (πχ. άλλη αξία έχει η έκταση 30 στρεμμάτων αμπελιού στη Σαντορίνη και άλλη η αξία της αντίστοιχης έκτασης στη Νεμέα Ορεινής Κορινθίας).

- Να υπάρχει μέριμνα για φορολογικές ελαφρύνσεις σε άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), ανέργους και μικροϊδιοκτήτες Α΄ κατοικίας με στεγαστικά δάνεια (πχ. κόκκινα δάνεια κλπ)

- Να υπάρχει φορολογική κλίμακα με πολλούς Συντελεστές ώστε η φορολογία να είναι προοδευτική και δίκαιη ώστε να επιβαρύνει λιγότερο τους ιδιοκτήτες ακινήτων μικρής αξίας και περισσότερο τους έχοντες ακίνητα μεγάλης αξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου