Ενώ κυνηγούν έσοδα από φόρους και πρόστιμα που «δεν υπάρχουν»
Χρυσός, μετρητά, πετρέλαια στα χέρια του κράτους που δεν τα αξιοποιεί - Βρίσκεται... πεταμένος στα θησαυροφυλάκια του Παρακαταθηκών και Δανείων - Ακόμα χειρότερα, αγαθά αξίας πετιούνται στις χωματερές ή καίγονται
«Χρυσάφι πιάνει, κάρβουνο γίνεται» ό,τι κατάσχει το ελληνικό δημόσιο. Τόνοι χρυσού και πολύτιμων μετάλλων, χιλιάδες λίτρα πετρελαίου, εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και χιλιάδες είδη πρώτης ανάγκης τα οποία έχει κατασχέσει το ελληνικό δημόσιο από όσους πιάστηκαν να τα διακινούν παράνομα, πάνε χαμένα κάθε χρόνο, καθώς μένουν κλεισμένα σε θησαυροφυλάκια ή θάβονται σε χωματερές, αντί να τα εκμεταλλεύεται το κράτος....Μόλις εχθές μόνο, ο υπουργός Δικαιοσύνης κύριος Χ. Αθανασίου, προανήγγειλε μιλώντας στη Βουλή ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθει νομοσχέδιο, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, για να αξιοποιηθούν κάποια 10 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν κατασχεθεί από τις ελληνικές διωκτικές αρχές, με σκοπό να διατεθούν για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέσετερων οικονομικά τάξεων.
Όπως είχε αποκαλύψει όμως ήδη πριν ένα χρόνο το Πρώτο Θέμα, τον Απρίλιο του 2013 ο «κρυμμένος θησαυρός» από τις κατασχέσεις ξεπερνούσε (τότε) τα 100 εκατ. ευρώ, αλλά παρέμενε πεταμένος στα θησαυροφυλάκια του Παρακαταθηκών και Δανείων ή –ακόμα χειρότερα- αγαθά αξίας πετιούνταν στις χωματερές ή καίγονταν, όπως επέβαλαν οι νόμοι!
«Πεινάμε» αλλά… τα πετάμε
Στην Ελλάδα όμως της χρεωκοπίας, της φοροδιαφυγής και των Μνημονίων, την ώρα που «πετσοκόβονται» αγρίως μισθοί και διαλύονται ζωές νομοταγών πολιτών, το ελληνικό Κράτος ολιγώρησε ασυγχώρητα να αλλάξει τους νόμους και να πάρει «πίσω τα κλεμμένα» που καθημερινά κατάσχουν οι διωκτικές αρχές: χρυσός από παράνομα ενεχυροδανειστήρια που επιτήδειοι τον εξάγουν παράνομα στο εξωτερικό, προϊόντα λαθρεμπορίου και παραεμπορίου, ακόμα και τρόφιμα ή ρούχα που έχουν ανάγκη χιλιάδες άνθρωποι, μένουν στα αζήτητα ή πετιούνται στα σκουπίδια.
Ο πεταμένος «θησαυρός» που έχει στα χέρια του το Κράτος ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Τίποτα δεν μπαίνει όμως στα κρατικά ταμεία. Ένα απηρχαιωμένο νομοθετικό πλαίσιο στερεί από το κράτος τη δυνατότητα να πάρει πίσω τα «κλεμμένα» που εντόπισαν οι διωκτικές αρχές (ΣΔΟΕ, Τελωνεία και ΕΛΑΣ).
Ό,τι λάμπει… είναι χρυσός!
Μέχρι τώρα το ελληνικό Κράτος αρκείται να επιβάλει πρόστιμα σε όσους συλλαμβάνονται να παρανομούν. Τα πρόστιμα είναι βαριά αλλά δύσκολα εισπράττονται. Κάπως έτσι έφτασαν τα απλήρωτα ληξιπρόθεσμα στα 66 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή όμως, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει βρει τρόπο να αξιοποιήσει τόνους χρυσού που προέρχονται από κατασχέσεις. Όπως αποκάλυπτε πέρυσι το Πρώτο Θέμα, μόνο στο α΄τετράμηνο του 2013 οι διωκτικές αρχές είχαν κατασχέσει περισσότερα από 300 κιλά χρυσού, αξίας περίπου 10.000.000 ευρώ, τα οποία παραμένουν «δεσμευμένα» στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων «μέχρι νεωτέρας», όπως προβλέπουν οι νόμοι.
Από πρόσφατα στοιχεία που περιήλθαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, μόνο το ΣΔΟΕ έχει προβεί μέχρι στιγμής στη δέσμευση καταθέσεων ύψους 9,5 εκατομμυρίων ευρώ, 770.000 δολαρίων, 30.000 τουρκικών λιρών ενώ έχουν γίνει και δεσμεύσεις σε χρυσό, ακίνητα, μετοχές, κοσμήματα κλπ. Είναι σαφές λοιπόν, ανέφερε ο κ. Αθανασίου, ότι το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο διότι στα παραπάνω ποσά δεν υπολογίζονται καταθέσεις που βρίσκουν έρεισμα στη φορολογική νομοθεσία, καθώς και στη νομοθεσία για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που υπάρχουν πάρα πολλές υπό δέσμευση καταθέσεις.
Με τα δεδομένα αυτά, κάθε χρόνο το δημόσιο θα μπορούσε να αποκομίζει περισσότερα και από 20 εκατ. ευρώ. Το μόνο όφελος που έχει όμως σήμερα είναι ότι όλα αυτά φυλάσσονται σαν «παρακαταθήκη» στο Ταμείο Παρακαταθηκών.
Κατασχέσεις «για τα μάτια»
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν εισηγηθεί να περιέρχεται αυτομάτως αυτός ο πλούτος στην κατοχή του δημοσίου και, εάν τελικώς δικαιωθούν στα δικαστήρια οι εμπλεκόμενοι, να αποζημιώνονται με χρήματα ή ίση ποσότητα χρυσού. «Ο χρυσός είναι πάντα χρυσός», όπως τονίζουν οι υποστηρικτές του μέτρου.
Στις ποσότητες χρυσού που κατάσχει το δημόσιο όμως, πρέπει να προστεθούν και τόνοι ολόκληροι από χαλκό, σίδερο και κάθε άλλο («ευγενές» ή μη) μέταλλο, τα οποία κατάσχονται όταν εξαρθρώνονται σπείρες και κυκλώματα που τα κλέβουν και τα διακινούν παράνομα. Σπανίως οι ποσότητες αυτές όμως μπορούν να επιστρέψουν στους ιδιοκτήτες τους και στοιβάζονται σε χώρους διαχείρισης υλικού του δημοσίου.
«Άνθρακες» γίνονται και τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ «μαύρου χρυσού». Μόνο το 2012 υπολογίζεται ότι επιστράφησαν στα ΕΛ.ΠΕ. ποσότητες λαθραίων καυσίμων καθαρής αξίας 1,1 εκατ. ευρώ (χωρίς να συνυπολογίζονται ΦΠΑ και ειδικοί φόροι).
Αντί λοιπον να πεθαίνουν άνθρωποι από μαγκάλια για να ζεσταθούν, οι ποσότητε αυτές θα μπορυύσαν να είχαν διατεθεί σε νεόπτωχους που έχουν διακόψει την θέρμανση.
25.000.000 ευρώ σε μετρητά
Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας «μαγκώνουν» και… μάτσα ολόκληρα από χαρτονομίσματα (ευρώ, δολάρια κλπ) που πιάνονται να τα έχουν πάνω τους όσοι συλλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω για παράνομες δραστηριότητες (ληστείες, ναρκωτικά, πορνεία κλπ). Από λαθρεμπόρους στα σύνορα μέχρι και χαρτοπαικτικές λέσχες και κάθε παράνομη δραστηριότητα, τα λεφτά αυτά κατάσχονται αλλά… υπό όρους.
«Όσα λεφτά βρεθούν στις τσέπες τους καταμετρώνται ξεχωριστά γιατί μετά οι συλληφθέντες ζητούν να τους επιστραφούν υποστηρίζοντας πως ήταν δικά τους και δεν αποτελούσαν μέρος της παράνομης συναλλαγής για την οποία πιάστηκαν» αναφέρουν πηγές της Αστυνομίας. Συχνά τα χαρτονομίσματα θεωρούνται «πειστήρια εγκλήματος», για αυτό φωτογραφίζονται και φυλάσσονται ένα προς ένα για μήνες ή και χρόνια σε φυσική μορφή, για να χρησιμοποιηθούν όλα στα δικαστήρια, σαν να μην αρκούν οι εκθέσεις πραγματογνωμόνων που πιστοποιούν τι βρέθηκε στην κατοχή τους.
Παρά τα νομικά εμπόδια, στο Ταμείο Παρακαταθηκών φυλάσσονται χαρτονομίσματα αξίας 25 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα χρήματα που αποτελούν «πειστήρια» και καταγράφονται απλώς ως μονάδα («πειστήριο αρ. 1», «πειστήριο αρ. 2»), χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί η αξία τους.
Και στις περιπτώσεις αυτές το δημόσιο θα μπορούσε με νόμο να παίρνει σαν …«άτοκο δάνειο» από τους συλληφθέντες, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, έως ότου τουλάχιστον τα δικαστήρια αποφανθούν αν πρέπει να τους επιστραφούν ή όχι.
«Καπνός» 5 εκατ. ευρώ από τα τσιγάρα
Πάνω από 100 κοντέινερ με λαθραία τσιγάρα που έχουν κατασχέσει το ΣΔΟΕ, τα Τελωνεία, τα Λιμεναρχεία και η Ελληνική Αστυνομία, βρίσκονται προς φύλαξη σε διάφορους χώρους. Η αξία τους ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ, αλλά παραμένουν διασκορπισμένα σε λιμάνια και τελωνεία της χώρας, χωρίς το δημόσιο να εισπράττει σχεδόν τίποτε. Η φύλαξή τους μάλιστα κοστίζει πολύ στο δημόσιο, καθώς οι σπείρες προσπαθούν να… τα κλέψουν και πάλι.
Τα «μαϊμού» τσιγάρα που είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, οδηγούνται για καταστροφή σε υψικάμινους. Το ίδιο συμβαίνει και με τσιγάρα ορισμένων μεγάλων καπνοβιομηχανιών του εξωτερικού που έχουν κάνει συμφωνία με το δημόσιο και πληρώνουν μια αποζημίωση στο κράτος, για να τα καταστρέφει.
Αν και συχνά πιάνονται λαθρέμποροι να διακινούν γνήσια τσιγάρα, το δημόσιο περιμένει τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που αργούν πολύ. Ο καπνός σαπίζει στις αποθήκες, ενώ θα μπορούσε να επανεξάγει τα τσιγάρα και να τα μεταπουλά σε τρίτες χώρες αποκομίζοντας έσοδα, όπως εισηγούνται και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.
Στις χωματερές τρόφιμα και ρούχα
«Στα σκουπίδια» καταλήγουν και πολλά χρήσιμα προϊόντα και αγαθά που κατάσχονται από τις διωκτικές αρχές, όπως τρόφιμα, ρούχα, γούνες κλπ.
Συχνά λαθρέμποροι περνούν καμιόνια από τα σύνορα δηλώνοντας σαν κανονικό εμπόρευμα πχ μακαρόνια για «βιτρίνα», αλλά κάτω από αυτά κρύβονται ναρκωτικά και άλλα λαθραία. Παλαιότερα στην Πάτρα είχαν κατασχεθεί έτσι 16 τόνοι πορτοκάλια που η νομοθεσία προβλέπει ότι έπρεπε να πεταχθούν στη χωματερή, αντί να μοιραστούν πχ σε σχολεία και σε συσσίτια απόρων.
«Μπουλντόζα» περιμένει όμως και χαλιά, ρούχα-«μαϊμού» και άλλα απομιμητικά προϊόντα, που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα ειδικά σε εποχές μεγάλης οικονομικής κρίσης.
Υπάρχουν και εισηγήσεις για να μπορούν να δίδονται πχ στις φυλακές ή σε νοσοκομεία, για κάλυψη αναγκών σε τρόφιμα και ρουχισμό . Εκεί θα μπορούν να αριθμούνται και να φυλάσσονται, ώστε να μην καταλήξουν ξανά στην αγορά σαν προϊόντα-απομιμήσεις, για την προστασία των εταιριών που κατασκευάζουν τα αυθεντικά. Το 2013 κοινωνική λειτουργός των φυλακών Χαλκίδας είχε συστήσει να διατεθούν παπούτσια από κατασχέσεις σε κρατουμένους, γιατί είχαν μείνει ξυπόλητοι λόγω των οικονομικών δυσχερειών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου