Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Οι «κόκκινες γραμμές» Τσίπρα: Οχι νέο μνημόνιο, όχι παράταση λιτότητας




Τι είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή


Επίθεση σε Σαμαρά, τον κατηγόρησε για ταύτιση με τη γερμανική γραμμή - Μετωπική επίθεση προσωπικά σε Μέρκελ και Σόϊμπλε - Μας εκβιάζουν, αλλά "όσο ο λαός είναι μαζί μας δεν εκβιαζόμαστε απο κανέναν"- Τα πρώτα νομοσχέδια αφορούν την προστασία της α' κατοικίας, τα «κόκκινα» δάνεια και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Τις κόκκινες γραμμές της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης έβαλε χθες ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην βουλή λέγοντας ότι δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στην κατάσταση των μνημονίων και της υποτέλειας ενώ επιτέθηκε στον προκάτοχό του κ. Αντώνη Σαμαρά κατηγορώντας τον για ταύτιση με τη γερμανική γραμμή.



Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση διεκδικεί ένα πρόγραμμα γέφυρα χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, καθώς επίσης ότι δεν ζητάμε κι άλλα χρήματα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ζητάμε διευκολύνσεις όπως η επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών, χρήματα που βρίσκονται στο ΤΧΣ, ζητάμε να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων, ζητάμε τεχνικές διευκολύνσεις όχι νέα δάνεια. Σε δεύτερη φάση περιέγραψε ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται τη νέα δανειακή συμφωνία η οποία δεν θα είναι ένα μνημόνιο αλλά μία συμφωνία που θα επιτρέπει στην ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί και να αποπληρώσει τα χρέη της σπάζοντας τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της συνεχούς ανάγκης για νέα δάνεια προς πληρωμή των παλαιών.

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης στέλνοντας όμως μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η Ελλάδα αναζητά έναν αμοιβαίο συμβιβασμό και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα φθάσει σε αναίρεση της λαϊκής κυριαρχίας. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη όπως λένε ορισμένοι και πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες θα κριθεί αν η Ευρώπη θα διατηρήσει την συνοχή της και θα προχωρήσει αλλάζοντας ή θα δώσει την θέση της σε μία Ευρώπη του διχασμού του τρόμου και της αποσταθεροποίησης. Σημείωσε δε ότι σε αντίθεση με εταίρους μας που θέλουν να παίξουν με την φωτιά με τον διχασμό και την αποσταθεροποίηση η Ελλάδα είναι ο πιο φιλοευρωπαϊκός εταίρος σε μία Ευρώπη που είμαστε όλοι συγκάτοικοι και δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι με τις εκλογές δεν έγινε απλώς μία κυβερνητική αλλαγή αλλά τελείωσε ένα καθεστώς 40 χρόνων ενώ απευθύνθηκε και προς την αντιπολίτευση λέγοντας ότι όσοι επενδύουν σε σενάρια παρένθεσης κάνουν τεράστιο λάθος και πρέπει να το καταλάβουν, καθώς η αποτυχία της κυβέρνησης δεν θα ανοίξει τον δρόμο της δικής τους επιστροφής, μία αποτυχία της κυβέρνηση μόνο τους εχθρούς της Δημοκρατίας μπορεί να ευνοήσει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Εξαπέλυσε όμως και προσωπική επίθεση στον κ. Σαμαρά καταλογίζοντάς του ότι προσπάθησε εκ των προτέρων να υπονομεύσει την προσπάθεια της νέας κυβέρνησης προκειμένου να πετύχει την δική του δικαίωση. Καταλάβετέ το ότι η Ιστορία σας έχει καταπιεί. Είναι δυνατόν να μας παρουσιάζεται σήμερα μετά τις εκλογές το success story; σε ποια χώρα ζείτε; δεν καταλάβατε τίποτε; Ο ελληνικός λαός πήρε μία γενναία απόφαση δεν το βλέπετε παντού στα πρόσωπα των πολιτών; Περίμενα σήμερα να κάνετε αυτοκριτική. Τι θα υποστηρίξετε στο ΕΛΚ αύριο, την παράταση του προγράμματος που ζητά η κ. Μέρκελ ή την εθνική θέση της κυβέρνησης;”.

Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στην κοινωνία της οποίας την στήριξη θέλει το επόμενο διάστημα λέγοντας ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα υλοποιηθούν θα υλοποιηθούν στο ακέραιο σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας και χωρίς νέο δανεισμό. Κλείνοντας παρουσίασε τα δύο πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης που αφορούν την προστασία της πρώτης κατοικίας και την ρύθμιση των κόκκινων δανείων καθώς και για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες για την 13η σύνταξη και την αύξηση του αφορολόγητου είναι εμφανές ότι ο πρωθυπουργός ενισχύει τις συμμαχίες της κυβέρνησης με κοινωνικές δυνάμεις την στήριξη των οποίων θα χρειαστεί στο δύσκολο όσο και κρίσιμο επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου