Νέες δημοσκοπήσεις έκαναν σήμερα την εμφάνισή τους, με αντιφατικά ευρήματα τα οποία παρουσιάζουν ενδιαφέρον.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά πέντε μονάδες προηγείται στη νέα δημοσκόπηση της Pro Rata για την Εφημερίδα των Συντακτών, ενώ εκτός Βουλής μένουν τόσο οι ΑΝΕΛ όσο και η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Αναλυτικά, η πρόθεση ψήφου της δημοσκόπησης της Pro Rata έχει ως εξής:
- ΣΥΡΙΖΑ 28,5%
- Νέα Δημοκρατία 23,5%
- Χρυσή Αυγή 6,5%
- Το Ποτάμι 4%
- ΚΚΕ 4,5%
- ΑΝ.ΕΛ. 2,5%
- ΠΑΣΟΚ 4,5%
- ΛΑΕ 2,5%
- Εν. Κεντρώων 3,5%
- Αλλο 2,5%
- ΔΞ/ΔΑ 17,5%
- Ακυρο/Λευκό 1,5%
- Αποχή 7%
Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τη Λαϊκή Ενότητα ισχυροποιημένη στην τέταρτη θέση εμφανίζει η δημοσκόπηση από την ερευνητική ομάδα τριών μεταπτυχιακών φοιτητών κατεύθυνσης Πολιτικής Ανάλυσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στην πρόθεση ψήφου παρατηρούμε ελαφρύ προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας επί του Σύριζα, της τάξεως της μίας ποσοστιαίας μονάδας (24.6% έναντι 23.6%).
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με ποσοστό που φτάνει το 8.4%. Ακολουθεί η Λαϊκή Ενότητα με 7.5%
Το ΚΚΕ λαμβάνει 4,8% και βρίσκεται στην πέμπτη θέση, το Ποτάμι είναι στην έκτη με 4.6%, ενώ με άνεση φαίνεται να περνά το κατώφλι της Βουλής και η Ένωση Κεντρώων με 4.2%.
Ο όγδοος εκλογικός συνδυασμός που καταφέρνει να εισέλθει στο κοινοβούλιο είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη (εκλογική συμμαχία ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) που λαμβάνει 3.7%.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποσπούν μόνο το 1.8% της πρόθεσης ψήφου και για την ώρα φαίνεται να μένουν εκτός Βουλής, όπως και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1.2%.
Τα αποτελέσματα δείχνουν οκτακομματική Βουλή, καθώς σε σχέση με τον Ιανουάριο δύο καινούργια κόμματα μπαίνουν στη Βουλή η Λαϊκή Ενότητα και η Ένωση Κεντρώων, ενώ ένα κόμμα με εκπροσώπηση στην τελευταία Βουλή, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, φαίνεται να μην πιάνει το κατώφλι εισόδου του 3%.
Στην ερώτηση “Συμφωνείτε με την προκήρυξη εκλογών” περίπου 6 στους 10 (60.2%) διαφωνούν με την προκήρυξη εκλογών και 4 στους 10 συμφωνούν (39.8%).
Όσον αφορά το ρόλο που πιστεύουν οι ερωτώμενοι ότι έπαιξε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη διαπραγμάτευση, θετικό ρόλο πιστεύει ότι έπαιξε το 15.7%, αρνητικό το 38.5%, ενώ ότι το δημοψήφισμα δεν επηρέασε τη διαπραγμάτευση, θεωρεί το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτώμενων (45.8%).
Σύμφωνα με την imerisia.gr, η διαδικτυακή έρευνα διεξήχθη από τις 31 Αυγούστου ως τις 2 Σεπτεμβρίου 2015, έτσι δεν έχει προλάβει κάποια γεγονότα, όπως την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων με λίστα εκ μέρους των κομμάτων, αλλά και την απόφαση για μη συμμετοχή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου των κομμάτων ΚΙΔΗΣΟ και ΛΑΟΣ (για τον λόγο αυτό οι ψηφοφόροι τους έχουν προστεθεί στην αδιευκρίνιστη ψήφο).
Στην αδιευκρίνιστη ψήφο περιλαμβάνονται και οι αναποφάσιστοι. Σε ποσοστό 6.5% ανέρχεται ο αριθμός όσων επιλέγουν την συνειδητή αποχή από τις εκλογές.
enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου