Την παραίτηση 101 βουλευτών ζητάει για ακόμα μία φορά ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, προκειμένου να μην ολοκληρωθεί η ψηφοφορία της Ολομέλειας της Βουλής για κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών....
Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, μάλιστα, σημειώνει ότι θα είναι ο πρώτος που θα υπογράψει την παραίτησή του.
«Μέχρι τις 14:00 μπορούμε να μπλοκάρουμε την ψήφιση της συνθήκης των Πρεσπών παραιτούμενοι 101 βουλευτές, υπογράφω την δική μου παραίτηση πρώτος, αποδείξτε κ Μητσοτάκη ότι δεν θα ανακουφιστείτε με την ψήφο των εφιαλτών ΤΩΡΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ», αναφέρει ο Πάνος Καμμένος.
Μπορεί να πέσει η κυβέρνηση και να μην ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών;
Όπως έχει γίνει σαφές άπαξ και ψηφιστεί η αναίρεση της συμφωνίας είναι ουσιαστικά αδύνατη, οπότε τα χρονικά περιθώρια στενεύουν πλέον επικίνδυνα μιας και η ψηφοφορία θα γίνει περίπου στις 14.30 το μεσημέρι.
Η πρόταση του Πάνου Καμμένου στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα από τα σενάρια που ακούγονται το τελευταίο διάστημα και σύμφωνα με τα οποία θα μπορούσαν να σταματήσουν τα σχέδια του πρωθυπουργού.
Ένα άλλο σενάριο αναφέρεται στην παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με αυτό λοιπόν, η βουλή καλείται να εκλέξει τον αντικαταστάτη, με τους 180 βουλευτές που απαιτούνται να μην προκύπτουν από την παρούσα σύνθεση του κοινοβουλίου. Έτσι η χώρα οδηγείται σε εκλογές, αλλάζει η κυβέρνηση – εφόσον επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις- και η νέα κυβέρνηση (κατά τα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη) δεν κυρώνει τη Συμφωνία οπότε συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.
Τα άλλα δύο σενάρια αναφέρονται σε δύο κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Η μία είναι η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, σενάριο που απέκλεισε η Νέα Δημοκρατία η οποία είναι και το μόνο κόμμα που βάση κοινοβουλευτικής δύναμης θα μπορούσε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες υπογραφές. Η άλλη είναι η πρόταση μομφής κατά συγκεκριμένου προσώπου και στην περίπτωση μας κατά του προέδρου της Βουλής.
Επειδή όμως καλά τα σενάρια, αλλά τα πάντα προβλέπονται και καθορίζονται από το ελληνικό Σύνταγμα το Newsbomb.gr απευθύνθηκε σε ένα γνώστη του θέματος: τον συνταγματολόγο και ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονο.
Όπως μας εξήγησε υπάρχει σαφής πρόβλεψη του Συντάγματος που θα μπορούσε να σταματήσει την όλη διαδικασίας, ενώ περιγράφει και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν αν για παράδειγμα παραιτηθεί ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών ή αν ο Προκόπης Παυλόπουλος επέλεγε να εγκαταλείψει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Ειδικά στη τελευταία περίπτωση ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ποιος θα τον αναπλήρωνε μέχρι την εκλογή του αντικαταστάτη του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου