Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Άγριο «κράξιμο» από τα διεθνή ΜΜΕ για Βαρουφάκη



Τις τελευταίες ημέρες τα εγκωμιαστικά σχόλια του διεθνούς τύπου για τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη έδωσαν τη θέση τους σε σφοδρές επικρίσεις.



Μέχρι την περασμένη εβδομάδα ο έλληνας υπουργός οικονομικών αποτελούσε ένα από τα αγαπημένα πρόσωπα των διεθνών και εγχώριων ΜΜΕ. Η βαθειά γνώση της αγγλικής, το αντισυμβατικό ντύσιμο, η αγάπη για τα social media και τα blogs, το επικοινωνιακό ταλέντο αλλά και η ικανότητα διασάφησης πολύπλοκων οικονομικών προβλημάτων με απλά και κατανοητά λόγια συνέβαλαν δίχως αμφιβολία σε αυτό.
Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, τα εγκωμιαστικά σχόλια έδωσαν τη θέση τους σε σφοδρές επικρίσεις.

Slate: «Απατεώνας» ο Βαρουφάκης

Σε μια πρωτοφανή επίθεση προχώρησε ο δημοσιογράφος της ιστοσελίδας Slate, Eric Le Boucher, χαρακτηρίζοντας τον έλληνα υπουργό οικονομικών ούτε λίγο ούτε πολύ .... «απατεώνα».
Όπως αναφέρει το άρθρο, η Ελλάδα πληρώνει σήμερα πολύ σκληρά τα πολλά λόγια και την «πλήρη ανικανότητά της», καθώς οι λαϊκιστές καταφεύγουν σε περιθωριακούς οικονομολόγους που αποκαλούνται εναλλακτικοί. «Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένας από αυτούς», αναφέρει ο Le Bouchier, «ένας από αυτούς τους γκουρού απατεώνες που πάνε από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο, που διαθέτουν επιτυχημένα μπλογκ για εναλλακτικούς, αφού δεν διαθέτουν άλλη πολιτική πρόταση. Από τέτοιους είναι γεμάτο το ίντερνετ, έχουν γεμίσει τα λαϊκιστικά κόμματα, εκεί που υπήρχαν άδειες θέσεις από ρεαλιστές οικονομολόγους. Είναι αυτά τα κόμματα που περίμεναν ότι όλοι θα ενθουσιαστούν από την μαγική τους σκέψη», σημειώνει ο δημοσιογράφος.
Σχολιάζοντας μάλιστα τη στάση του υπουργού οικονομικών κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε με τους ευρωπαίους ομολόγους του, ο Le Boucher σημειώνει πως «πέρασε το χρόνο του κάνοντας τον πονηρό στις συνεδριάσεις, στις τηλεοράσεις και στα social media... Περνούσε από ένα αόριστο σχέδιο σε ένα απίθανο σχέδιο, ώστε όλα κατέρρεαν».



Τζον Όλιβερ: Δεν θα έδινα ούτε 50 δολάρια σε αυτόν τον «τύπο»

Ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν γλίτωσε ούτε από τα «πυρά» του γνωστού κωμικού Τζον Όλιβερ και της εκπομπής του Late Night Show στο HBO.
«Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας», ανέφερε ο Όλιβερ, «προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους πολίτες [για τα αποτελέσματα του Eurogroup] με ένα, άκρως, ελληνικό παράδειγμα: "Όπως ο Οδυσσέας, έτσι και εσείς πρέπει να δεθείτε στο  κατάρτι για να φτάσετε στον προορισμό σας και να αποφεύγετε τις Σειρήνες. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε”. Το παράδειγμα του κ. Βαρουφάκη δεν είναι πολύ καθησυχαστικό. Πρώτον, όλοι οι σύντροφοι του Οδυσσέα πέθαναν σε αυτή την ιστορία. Δεύτερον, βλέπω ότι έχει τον γιακά του σηκωμένο; Διότι αν προσπαθείς να πείσεις μια ολόκληρη ήπειρο να σε εμπιστευθεί, δεν είναι και τόσο καλή ιδέα να εμφανίζεσαι σαν τον θείο του αμερικανού ράπερ Pit Bull», σημείωσε ο γνωστός κωμικός.
«Η οικονομία του πλανήτη εξαρτάται από τον “τύπο”, για τον οποίο όσα περισσότερα μαθαίνεις τόσο πιο τρομακτικό φαίνεται αυτό το γεγονός», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Όλιβερ, κάνοντας μάλιστα και ειδικές αναφορές στις στιλιστικές επιλογές του υπουργού οικονομικών: «Τι φοράτε; Ντυθείτε ανάλογα με την οικονομία που θέλετε να αποκτήσετε και όχι ανάλογα με αυτή που, ήδη, έχετε. Κάνοντας μια γρήγορη κριτική θα τον παρομοίαζα με ένα 15χρονο που πηγαίνει σε μια ελληνική ντισκοτέκ. Πώς δίνουμε σε αυτόν τον άνδρα δισεκατομμύρια; Δεν θα του έδινα ούτε 50 δολάρια, γιατί κατά βάθος γνωρίζουμε πως δεν θα ξαναδούμε αυτά τα χρήματα», κατέληξε ο Όλιβερ.

Ο John Oliver για Γιάνη Βαρουφάκη by Koumparas


Liberation: Συμπεριφέρεται στους συναδέλφους του με περιφρόνηση

Σοβαρές αιχμές προς τον έλληνα υπουργό οικονομικών είχε αφήσει πριν από λίγες ημέρες και ο ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας Liberation στις Βρυξέλλες, Jean Quatremer, αναφορικά με τους χειρισμούς του κ. Βαρουφάκη στις διαπραγματεύσεις με τους ομολόγους τους στο Eurogroup.
«Η στάση του Γιάννη Βαρουφάκη», ανέφερε ο Quatremer, «ο οποίος συμπεριφέρεται στους συναδέλφους του με περιφρόνηση, κρίνοντας ότι μόνο ο Σόιμπλε είναι ισάξιός του, και η παράδοση μαθημάτων οικονομίας, δεν συνέβαλαν στην επίτευξη συμβιβασμού».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου