Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Αύριο αποφασίζουν στο ΣΥΡΙΖΑ για συνέδριο - Τσίπρας: Να διαφυλάξουμε την ενότητα



Τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ


Ο πρωθυπουργός ζήτησε να αποτιμηθούν τόσο τα θετικά της εξάμηνης διαπραγμάτευσης όσο και «τα λάθη που κάναμε» - Για την Τρίτη «αναβλήθηκε» η απόφαση - Τουλάχιστον τέσσερις οι απόψεις που ακούστηκαν

Αποτίμηση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης και της κατάστασης που επικρατεί στην Ευρώπη έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, η οποία πάντως, θα συνεχιζστεί και την Τρίτη, για τρίτη ημέρα, καθώς ούτε σήμερα οι συνομιλίες κατέληξαν σε απόφαση.



Σύμφωνα με πληροφορίες από το κόμμα, έγινε κυρίως πολιτική συζήτηση τόσο για το ό,τι προηγήθηκε το τελευταίο εξάμηνο, όσο και για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει το κόμμα στη νέα περίοδο που έχει ανοίξει μετά τις διαπραγματεύσεις και τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής. Την Τρίτη αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, που θα αφορούν στον χρόνο συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής και στην πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος στην Κεντρική Επιτροπή αναφορικά με το συνέδριο, δηλαδή αν θα είναι έκτακτο ή διαρκές, πότε θα γίνει κλπ.

Πάντως τις προηγούμενες ημέρες έχει προκύψει διαφωνία ανάμεσα σε κομμάτι της πλειοψηφίας του κόμματος και την εσωκομματική αντιπολίτευση, όπως αυτή εκφράζεται από την Αριστερή Πλατφόρμα. Οι μεν πρώτοι επιθυμούν από το συνέδριο να εκφραστεί ο "κοινωνικός" ΣΥΡΙΖΑ και να ακουστούν οι φωνές των πολιτών που αποτέλεσαν το εκλογικό 36% του Ιανουαρίου. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο σε ένα έκτακτο συνέδριο του οποίου οι σύνεδροι θα εκλέγονταν εκ νέου.  Από την άλλη πλευρά, η εσωκομματική αντιπολίτευση φαίνεται να επιμένει σε ένα διαρκές συνέδριο, οι σύνεδροι του οποίου θα είναι οι ίδιοι με το τελευταίο τακτικό του Ιουλίου του 2013. Στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θα στήριζαν την απόφαση για ένα διαρκές συνέδριο, ίσως και πριν από την ψήφιση της νέας συμφωνίας μέσα στον Αύγουστο, ώστε να αποφασιστεί η στάση των βουλευτών του κόμματος εντός της Βουλής.

Σύμφωνα με κομματική πηγή, κατά την συνεδρίαση κατατέθηκαν αρκετές διαφορετικές απόψεις, που ξεπερνούσαν τις τέσσερις. Οι απόψεις αυτές, δεν πρότειναν μόνο τρόπους άρσης των δυσκολιών και του ρήγματος μέσα στο κόμμα, αλλά έθεταν και νέα ερωτήματα. Ανώτατο κομματικό στέλεχος αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης παραδεχόταν: «βιώνουμε μια πρωτόγνωρη φάση».

Τέλος στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν θέματα όπως η πορεία της Ελλάδας στην ευρωζώνη, οι συσχετισμοί που έχουν διαμορφωθεί, η Αριστερά, τα κέρδη και οι ζημιές της κυβέρνησης.


Αλέξης Τσίπρας: Να διαφυλάξουμε την ενότητα - Να πάμε γρήγορα σε συνέδριο
Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αποτίμηση της κατάστασης και σημείωσε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες προετοιμασίας του συνεδρίου, το οποίο, όπως είπε, θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί στην ανάγκη περιφρούρισης της ενότητας του κόμματος.



Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, μιλώντας για την περίοδο που ξεκίνησε μετά την απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, είπε: "Με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, έκλεισε ένας κύκλος εξάμηνης πολιτικής πρωτοβουλίας. Ο κύκλος αυτός πρέπει να αποτιμηθεί διεξοδικά. Να συζητηθούν ανοιχτά τα αποτελέσματα που πέτυχε η κυβέρνηση (χαμηλότοκο δάνειο 85 δισ. για τρία χρόνια, δέσμευση για απομείωση του χρέους, μείωση των μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων, 35 δισ. αναπτυξιακό πακέτο). Να συζητηθούν επίσης τα λάθη που κάναμε".

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έθεσε τρεις δέσμες ερωτημάτων. Είπε συγκεκριμένα:

"Οφείλουμε να απαντήσουμε ευθέως στα ερωτήματα που τίθενται για τη μέχρι τώρα πορεία.
α. Έκανε η κυβέρνηση όλα όσα μπορούσαν να γίνουν, ή όχι; Υπάρχουν πράγματα που παρέλειψε ή απέφυγε να κάνει, και ποια είναι αυτά; Τι δεν χειρίστηκε με το σωστό τρόπο;
β. Υπήρξε κάποιο ρεαλιστικό και βιώσιμο εναλλακτικό σχέδιο που δεν υιοθετήθηκε; Ποια θα μπορούσε να είναι σήμερα αυτή η εναλλακτική βιώσιμη λύση;
γ. Τι πρέπει να κάνει σήμερα η Αριστερά; Να εγκαταλείψει την κυβέρνηση στους εκπροσώπους του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος; ¨Η να δώσει τη μάχη στις συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί;



Ο κ. Τσίπρας σημειώσε, δε, πως "πρέπει να γίνει απόλυτη συνείδηση όλων ότι μια διακυβέρνηση με κύριο πόλο την αριστερά, έχει σήμερα να παίξει εξαιρετικά κομβικό και καθοριστικό ρόλο σε πολλαπλά επίπεδα".

Είπε ακόμη πως τα δεδομένα που διαμορφώνονται είναι τα εξής:

α. Στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει -και ως αποτέλεσμα της ελληνικής διαπραγμάτευσης- σοβαρότατες πολιτικές διεργασίες, γύρω από τον τρόπο λειτουργίας και την πολιτική της ευρωζώνης. Μια αριστερή ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διαμορφώσει τις συμμαχίες και να δώσει τη μάχη σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο.
β. Η ανάγκη για απομείωση του χρέους ομολογείται πλέον ανοιχτά, και αυτό είναι ένα αποτέλεσμα της πρόσφατης ελληνικής διαπραγμάτευσης. Η αριστερή κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο, ώστε να υπάρξει σύντομα λύση στο ζήτημα αυτό και υλοποίηση των ρητών δεσμεύσεων (Ας σημειωθεί εδώ ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις χαρακτήριζαν το χρέος της χώρας βιώσιμο).
γ. Υπάρχουν περιθώρια στη διαπραγμάτευση, που πρέπει να εξαντληθούν, ώστε η συμφωνία να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο βιώσιμη: (εργασιακά, σταδιακή εφαρμογή αγροτικών μέτρων, ισοδύναμα στο ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις.) Έχει σημασία να υπάρχει μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται εκ μέρους του λαού και της κοινωνίας, και όχι μια κυβέρνηση που σχεδιάζει από κοινού με τους δανειστές, όπως οι προηγούμενες.
δ. Τώρα είναι η ώρα για άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες, σε τομείς που δεν συνδέονται με την διαπραγμάτευση και αποτυπώνουν το στίγμα της αριστεράς. (Φοροδιαφυγή, Διαφθορά, μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση, θεσμικός εκσυγχρονισμός κλπ). Είναι αδιανόητο να εγκαταλειφθεί η προοπτική αυτή, που ανοίγει για πρώτη φορά στον τόπο μας.



Είπε επίσης ότι απαιτούνται συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες ανασύνταξης. "Η μάχη αυτή δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί. Αυτό είναι και το μήνυμα που παίρνουμε από την κοινωνία και οφείλουμε να το ακούσουμε".



Αναφέρθηκε επίσης στις διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ: "Σε όλη αυτή την πορεία, έγιναν ορατές οι διαφορές στρατηγικού προσανατολισμού ανάμεσα στην πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας, που ενέκρινε τις βασικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, και τη μειοψηφία, που εξέφρασε διαφορετική άποψη. Το ζήτημα είναι υπαρκτό. Η στρατηγική μας πρέπει να αποσαφηνιστεί με νηφαλιότητα και ωριμότητα, μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες, που να εμπλέκουν το σύνολο των κομματικών δυνάμεων. Γι' αυτό πρέπει να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατόν η συνεδριακή διαδικασία, όπως προβλέπεται από το καταστατικό".

"Υποχρέωση όλων μας είναι να περιφρουρήσουμε την ενότητα του κόμματος" κατέληξε.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου