Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2015

Λαφαζάνης στην εκδήλωση του iskra: Το «όχι» προκάλεσε συντροφικά μαχαιρώματα

 

Ηχηρή παρέμβαση στo κατάμεστo κλειστό του Πανελληνίου


Δεν υποσκάπτουμε τον πρόεδρο εμείς που υποδεικνύουμε δρόμο συμβατό με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, αλλά αυτοί που ανοίγουν δρόμο για τη μνημονιακή μετάλλαξη του κόμματος - Παρόντες Γλέζος, Μηλιός, Λαπαβίτσας, Στρατούλης, βουλευτές και στελέχη ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο Κατσανέβας, επικεφαλής του κόμματος «Δραχμή» 

Το μεγάλο «όχι» θέλουμε να το πούμε ξανά, είπε ξεκινώντας την ομιλία - δημόσια παρέμβασή του για τα τεκταινόμενα ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στην εκδήλωση για τα πέντε χρόνια του iskra.gr, στο γήπεδο του Πανελληνίου.Καταχειροκροτούμενος και ενώ οι παριστάμενοι φώναζαν εν χορώ «όχι», ο κύριος Λαφαζάνης πολύ χαρούμενος, τόνισε ότι «ο Πανελλήνιος είναι πολύ μικρός για να χωρέσει το όχι».
Ο λαός είπε περήφανα «όχι». Το «όχι» είναι ένα φωτεινό ορόσημο. Αυτό το «όχι» δεν νικήθηκε, συνεχίζουμε για να θριαβεύσει. Για μια Ελλάδα περήφανη και στο κάτω κάτω σοσιαλιστική» είπε ακόμα ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας. Το «όχι» δεν ήταν μια μπόρα κυριακάτικη που πέρασε. Κάνουν λάθος όσοι το νομίζουν αυτό. Δεχόμαστε έναν βρώμικο πόλεμο. Τον έχουν συντονίσει τα ξένα συμφέροντα με τα ξένα μέσα, σε συντονισμό με τα περισσότερα εγχώρια μίντια, πρόσθεσε στην εισαγωγή της ομιλίας του.

Όχι μόνο δεν μετανοιώνουμε ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είμαστε και περήφανοι. Δεν είμαστε για την καρέκλα. Τα υπουργικά συμβούλια δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός, ήταν μέσο. Η στάση με το «όχι», ήταν που ξεκίνησε τον πόλεμο από το κατεστημένο. Δεν τους φοβόμαστε. Όπως μας πολεμάνε, θα τους πολεμήσουμε, τόνισε ο κύριος Λαφαζάνης, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του απευθύνθηκε στο εσωτερικό του κόμματός του, κάνοντας λόγο για «συντροφικά μαχαιρώματα»: «Η στάση αυτή του όχι, προκάλεσε συντροφικά μαχαιρώματα! Αλλά έχω μάθει να μην επιδίδομαι στο σπορ των εσωκομματικών κατηγοριών. Υπονομεύουν τον ΣΥΡΙΖΑ, όσοι τάσσονται υπέρ των μνημονιακων αρχών. Ποιοι υποσκάπτουν τον πρόεδρο; Εμεις που υποδεικνύουμε ενα δρόμο συμβατό με το προγραμμα της Θεσσαλονίκης ή αυτοι που ανοίγουν ενα δρόμο για τη μνημονιακή μετάλλαξη του κόμματος»;

Ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, ζήτησε άμεση εθνικοποίηση των τραπεζών, τάχθηκε κατά των ιδιωτικοποιήσεων και την διερεύνηση των σκανδάλων του ΤΤ και της ΑΤΕ.
Τέλος, παρουσία Γλέζου, ο κύριος Λαφαζάνης επεσήμανε πως το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων δεν πρέπει να μπει στην άκρη.Παρόντες στην εκδήλωση είναι πολλοί βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο Μανώλης Γλέζος. Μηλιός, Λαπαβίτσας, Στρατούλης, Πολιτική εκδήλωση, με αφορμή τα πέμπτα γενέθλια του ιστότοπου Iskra, διοργανώνεται αυτή την ώρα στο γήπεδο του Πανελληνίου, στο κέντρο της Αθήνας.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Γιώργος Κασιμάτης (καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Αθηνών), ο Αντώνης Νταβανέλος (μέλος Π.Γ ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιογράφος) και ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου (δημοσιογράφος-συγγραφέας).

Μέχρι στιγμής, στην εκδήλωση παραβρίσκονται οι Μανώλης Γλέζος (που αποθεώθηκε μπαίνοντας), Δημήτρης Στρατούλης, Γιάννης Μηλιός, Νίκος Χουντής, Κώστας Ήσυχος, Κώστας Λαπαβίτσας, Θανάσης Πετράκος, αλλά και οι βουλευτές Ιωαννίδης, Κριτσωτάκης, Ψαρέα, Χαραλαμπίδου, Αμανατίδου, Ζάννας. Παρών είναι επίσης και ο Θόδωρος Κατσανέβας, επικεφαλής του κόμματος «Δραχμή».
 Αποσπάσματα από την ομιλία Λαφαζάνη: 
Χαιρετίζω τη μεγάλη ανέλπιστη αγωνστική παρουσία σας.
Ξεπερνά τις προσδοκίες μας, όσων συντρόφων δούλεψαν για την εκδήλωση. Απεδείχθη ότι ο πανελλήνιος είναι μικρός για χωρέσει το μεγάλο όχι.
Δεχόμαστε μια μεγάλη επίθεση. Αυτοί που σήκωσαν το ανάστημά τους δεχόμαστε ένα βρώμικο πόλεμο. Αυτό τον πόλεμο τον έχουν εξαπολύσει πολύ συντονισμένα τα ευρωπαικά διευθηντήρια με τα ξένα ΜΜΕ, σε συνδυασμό με τα εγχώρια μέσα και την ολιγαρχία.
Οι παλιότεροι, μας λένε ότι μια τέτοια ορολογία επιθέσεων που κάνει λόγο για συνωμότες, έχουν να ακούσουν στην Ελλάδα από την εμφυλιακή περίοδο. Αφήνω βέβαια τον ξεπεσμό σοβαρών τάχα διεθνών εντύπων όπως οι Financial Times. Οι FT, όργανο της διεθνούς ολιγαρχίας, έφτασαν να κάνουν λόγο για ριφιφί και σύλληψη Στουρνάρα. Με τέτοια δημοσιεύματα που συνδέουν ληστείες, στυγνού αντικομμουνισμού παλαιάς κοπής, δεν είναι τυχαίο ότι ξεπουλήθηκαν στους Γιαπωνέζους.
Δε στρέφονται μόνο στην Αριστερή Πλατφόρμα, αλλά στο πρόσωπό μας οι επιθέσεις αυτές, που επιδιώκουν να χλευάσουν όλο το ΣΥΡΙΖΑ που αγωνίστηκε ενάντια στα μνημόνια. Ενάντια στο όχι. Θέλουν να διασύρουν και να χλευάσουν όλη την Αριστερά. Θέλουν να αμαυρώσουν την εναλλακιτική στα μνημόνια και στη λιτότητα. Η συκοφαντία, η λάσπη και η τρομοκρατία θα πέσουν στο κενό. Ο λαός τους γυρίζει την πλάτη, όπως έπεσαν στο κενό και στο δημοψήφισμα. Δυο βδομάδες μετά το περήφανο «όχι» η κυβέρνηση ζήτησε από τη Βουλή εξουσιοδότηση για 3ο μνημόνιο.
Στο κυβερνητικό κάλεσμα ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Να τους χαιρόμαστε!
Πολλοι αρνηθήκαμε να συμμετάσχουμε στη διευρυμένη μνημονιακή συναίνεση. Όλοι εμείς είπαμε ένα ξεκάθαρο «όχι» στα προαπαιτούμενα.

Είμαστε περήφανοι για το «όχι» στη Βουλή. Είμαστε περήφανοι ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Αριστερά δεν είμαστε για να κυνηγάμε καρέκλες και αξιώματα. Στην Αριστερά τα υπουργεία και οι βουλευτικές έδρες δεν ήταν και δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι το μέσο για να υπηρετούμε αρχές και αξίες. Αυτή η στάση μας με το «όχι» και στη Βουλή, ήταν που προκάλεσε τη λυσσώδη αντίδραση από τα ξένα κέντρα του κατεστημένου. Πόλεμο, που θα προσλάβει πιο φρενήρεις διαστάσεις. Όπως μας πολεμάνε, θα πολεμήσουμε.

Αυτή η στάση μας δεν προκάλεσε μόνο τον πόλεμο της αντίδρασης αλλά και συντροφικά μαχαιρώματα. Αντιπαρέρχομαι αυτές τις τελευταίες επιθέσεις, κάτι που έκανα πάντα. Έχω μάθει να προσπερνώ και να μην επιδίδομαι στο σπορ των εσωκομματικών κατηγοριών. Έχω μάθει να μην προσωποποιώ τις αντιθέσεις στον αριστερό χώρο. Πρέπει να διατηρούνται σε ένα υψηλό επίπεδο. Για αυτούς τους λόγους, δεν πρόκειται να απανατήσω στις συντροφικές κατηγορίες. Αλλά δεν μπορώ να μην πω δυο λόγια για αυτούς που είπαν ανιστόρητα ότι η στάση μας υπονομεύει το κόμμα μας ή τον πρόεδρό του. Υπονομεύουμε το ΣΥΡΙΖΑ όσοι υπερασπιζόμαστε τις αντιμνημοναικές αρχές και αξίες του κόμματος και το ριζοσπαστικό πρόγραμμά του; Εμείς υπονομεύουμε το κόμμα; Υπονομεύουμε την ενότητα του κόμματος που θέλουμε να μείνουμε προσηλωμένοι στις αγωνιστικές παραδόσεις μας ενάντια στο μνημόνιο;

Τέλος, ποιοι υποσκάπτουν τον Πρόεδρο; Παρά τις διαφορές μας εγώ τον υποστήριζα και πάντα στηρίζω. Ποιοι υποσκάπτουν; Εμείς που υποδεικνύουμε ένα δρόμο συμβατό με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, ή αυτοί που υποδεικνύουν ένα δρόμο μνημονιακής μετάλλαξης του κόμματος; Δε μας αξίζει μια τέτοια εξέλιξη.

Το μεγάλο «όχι» ήταν υπεράσπιση της Αριστεράς και της πατρίδας και του προγράμματός μας. Δεν ήταν τίποτα περισσότερα από ανταπόκριση στη λαϊκή ετυμηγορία. Το βασικότερο επιχείρημα προκειμένου να πάμε σε συμφωνία ήταν ότι δεν υπήρχε απέναντι στο μνημόνιο εναλλακτική. Μήπως όμως σε όλους εσάς θυμίζει κάτι παλιό η διαπίστωση; Μήπως αυτό δεν έλεγαν ΓΑΠ και λοιποί; Γιατί τότε όλοι εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ δικαιολογημένα αντιδρούσαμε;
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου