Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Εγκύκλιος για ΦΠΑ: Τί ισχύει για σουβλάκια, ξηρούς καρπούς, ιδιαίτερα μαθήματα και... κτηνίατρους



Εφτιαξαν «Hot-line» στο ΥΠΟΙΚ


Νέες διευκρινίσεις για το αλαλούμ με το ΦΠΑ προσπαθεί να δώσει το ΥΠΟΙΚ - Παραδείγματα για το πότε ισχύει το 13% και πότε το 23%  - Ποια προϊόντα έχουν 23% ΦΠΑ έστω και αν είναι «πακέτο για έξω»

Σε... επιστήμη έχει αναγάγει πλέον το υπουργείο Οικονομικών τους κανόνες που πρέπει να εφαρμόσει κάθε επιχείρηση για το πόσο ΦΠΑ θα πληρώνει κάθε πολίτης.



Αντί η Πολιτεία να φέρει την απλοποίηση και ξεκάθαρους κανόνες για το τι φορολογείται με 13% ή 23%, ο νόμος Τσακαλώτου με τις αυξήσεις ΦΠΑ ερμηνεύεται με βάση... τις διατάξεις της «Συνδυασμένης Ονοματολογίας της Ε.Ε για την κατάταξη των προϊόντων σε κωδικούς ονοματολογίας εμπορευμάτων» με απίστευτες λεπτομέρειες που κανείς ποτέ δεν θα μάθει για να τις εφαρμόζει σωστά –πλην ίσως οι λογιστές που θα αναγκάζονται να προσλάβουν όλοι.
Αν κάποιος δεν μπορεί να τα βρει και να τα διαβάσει αυτά, το υπουργείο δίνει και τηλέφωνα επικοινωνία για απαντήσεις στις απορίες των πολιτών για τον κατάλληλο συντελεστή ΦΠΑ (αναφέρονται στο τέλος του άρθρου).

Για να γίνουν κατανοητά όσα ισχύουν πλέον για τον ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε και νέα εγκύκλιο (μετά από εκείνη για τα... σουβλάκια με αλάτι και χωρίς αλάτι) με παραδείγματα όπως τα εξής:

- μόνο τα παρασκευάσματα διατροφής για παιδιά υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%. Λοιπά προϊόντα που κατατάσσονται στη δασμολογική κλάση 1901, όπως εκχυλίσματα βύνης, ζυμάρια για την παρασκευή προϊόντων αλευροποίας, ζαχαροπλαστικής ή μπισκοτοποιϊας κ.λ.π υπάγονται σε κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%.

- μόνο τα φάρμακα για την ιατρική του ανθρώπου υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 6%, εν αντιθέσει με τα κτηνιατρικά φάρμακα τα οποία υπάγονται σε συντελεστή 13%.

- όλα τα τυριά που κατατάσσονται στη δασμολογική κλάση 0406 δηλ. τυριά νωπά, τυριά τριμμένα, λιωμένα, με στίγματα κ.λ.π υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

- όλα τα προϊόντα που κατατάσσονται στη δασμολογική κλάση 0809 δηλ. βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα, δαμάσκηνα και αγριοδαμάσκηνα κλπ. νωπά υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή 13%.

- Κρέας εκτός από το κρέας βοοειδών, νωπό, διατηρημένο σε απλή ψύξη ή κατεψυγμένο, χωρίς προσθήκες ή άλλη επεξεργασία υπάγεται στο 13%.

- Κρέας παρασκευασμένο με προσθήκες άλλων προϊόντων ή συστατικών ή με άλλη επεξεργασία, όπως θερμική επεξεργασία ή ομογενοποίηση, (π.χ. αλλαντικά) υπάγεται στο 23%.

Για παράδειγμα:

«Σουβλάκι νωπό», ήτοι τεμαχισμένο κρέας νωπό σε κύβους, από κρέατα εκτός του βόειου κρέατος, που είναι περασμένο σε «καλαμάκι» (συντελεστής ΦΠΑ 13%).

«Σουβλάκι νωπό», ήτοι τεμαχισμένο κρέας νωπό σε κύβους, από κρέατα εκτός του βόειου κρέατος, με προσθήκη καρυκευμάτων και άλλων προϊόντων (π.χ. ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά) ή που έχει υποστεί άλλη επεξεργασία (π.χ. είναι παναρισμένο ή προ-ψημένο) συντελεστής ΦΠΑ 23%.

Τονίζεται μάλιστα πως η αναφορά που γινόταν πριν δυο εβδομάδες στο «σουβλάκι χοιρινό κρεοπωλείου χωρίς προσθήκες ή άλλη επεξεργασία:13%» είναι αυτονόητο ότι αφορά το νωπό σουβλάκι καθώς το κρεοπωλείο δεν μπορεί ποτέ να πουλάει ψημένο κρέας εκτός και αν έχει παράλληλη δραστηριότητα π.χ. ψητοπωλείου κλπ.

Επίσης επισημαίνεται ότι όταν το κρέας αναμειγνύεται κατόπιν παραγγελίας του πελάτη και τα επιμέρους μέρη του ανήκουν σε μειωμένο και σε κανονικό συντελεστή (π.χ. κιμάς βόειος και χοιρινός) και μπορεί να τιμολογηθεί ξεχωριστά, η τιμολόγηση γίνεται ανά συντελεστή. Αντίθετα, όταν το κρέας είναι ήδη αναμεμειγμένο και πωλείται ως ενιαίο προϊόν που τα επιμέρους μέρη του ανήκουν σε μειωμένο και σε κανονικό συντελεστή, οπότε δεν μπορεί να τιμολογηθεί ξεχωριστά, υπάγεται στον κανονικό συντελεστή.

- Για σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, ρύζι, σόργο σε κόκκους, φαγόπυρο το εδώδιμο (μαύρο σιτάρι), κεχρί, κεχρί μακρό κ.λπ. αν οι σπόροι παρουσιάζονται ακόμα και στα στάχυα ή πάνω στα καλάμια, αλλά δεν έχουν ξεφλουδιστεί , έστω και αν διατίθενται ως ζωοτροφές, φορολογούνται με ΦΠΑ 13%.

- Τα μείγματα αλεύρων, χωρίς καμία άλλη προσθήκη, υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή 13%, εφόσον τα επιμέρους άλευρα υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή. Εάν κάποιο από τα επιμέρους άλευρα υπάγεται στον κανονικό συντελεστή 23% τότε η τιμολόγηση γίνεται ξεχωριστά ανά συντελεστή ή (εάν αυτό δεν είναι δυνατό) τιμολογείται εξ ολοκλήρου το αγαθό στον κανονικό συντελεστή 23%.

- Ξηροί καρποί όπως π.χ. είναι τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα καρύδια, τα φιστίκια κ.λπ, νωποί ή ξεροί, έστω και χωρίς το κέλυφος ή τη φλούδα τους, πωλούνται με 13%. Αν όμως είναι αλατισμένοι, ψημένοι ή καβουρντισμένοι επιβάλλεται 23%.

- «πακέτο για έξω» από ταβέρνες κλπ το οποίο περιλαμβάνει σαλάτα, σουβλάκια χοιρινά, αναψυκτικό, νερό και ψωμί, φορολογείται ως εξής: η σαλάτα, τα σουβλάκια και το αναψυκτικό με 23%, το νερό και το ψωμί με 13%.

- στα φροντιστήρια, δεδομένου ότι η χορήγηση της απαλλαγής αναλόγως των διδασκόμενων μαθημάτων αποδεικνύεται δυσχερής, απαλλάσσονται από το ΦΠΑ τα ιδιαίτερα μαθήματα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως γνωστικού αντικειμένου, μεταξύ των οποίων και ξένων γλωσσών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν εξυπηρετούν ψυχαγωγικούς ή ερασιτεχνικούς σκοπούς.

- οι υπηρεσίες κτηνιάτρων υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%).

- εργασίες φασόν, συναρμολογήσεις, επισκευές, επιδιορθώσεις κλπ υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ανεξάρτητα από το συντελεστή ΦΠΑ στον οποίο υπάγεται το παραγόμενο, κατασκευαζόμενο, συναρμολογούμενο ή επισκευαζόμενο αγαθό.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην αναλυτική (αλλά όχι «εξαντλητική, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται) εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, «η ακριβής περιγραφή των προϊόντων δέον να αναζητείται στο Κοινό Δασμολόγιο της Ε.Ε στην ιστοσελίδα http://eur-lex.europa.eu δηλ. στον ανωτέρω αναφερόμενο κανονισμό 2658/87 όπως ισχύει για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το Κοινό Δασμολόγιο».

Επειδή τα παραδείγματα δίνονται για σκοπούς διευκόλυνσης της εφαρμογής του ΦΠΑ, δεν είναι σε καμία περίπτωση εξαντλητικά, είναι ευνόητο πως δεν είναι εφικτή η συμπερίληψη κάθε πιθανού είδους για το οποίο δύναται να ζητηθούν περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με τον εφαρμοζόμενο συντελεστή Φ.Π.Α.

Για το λόγο αυτό και το υπουργείο Οικονομικών ανοίγει τις τηλεφωνικές γραμμές του για πληροφορίες. Όπως τονίζεται στην εγκύκλιο:

1. Σε περιπτώσεις αμφιβολιών για τη δασμολογική κατάταξη ενός εμπορεύματος και την ανεύρεση του εφαρμοστέου συντελεστή ΦΠΑ μπορείτε να επικοινωνείτε με τα αρμόδια τμήματα:

- Α' τμήμα Δασμολογικό και Δασμολογητέας Αξίας της Δ/νσης Δασμολογικών Θεμάτων και Τελωνειακών Οικονομικών Καθεστώτων (τηλ. 210 69.87.484, 210 69.87.485) και

- Δ' τμήμα ΦΠΑ εισαγωγών-εξαγωγών της Δ/νσης Ε.Φ.Κ και Φ.ΠΑ (τηλ. 210 69.87.469, 210 69.87.409) της Γεν. Δ/νσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ.

Δεδομένου ότι η αρμοδιότητα γνωμοδότησης για τη δασμολογική κατάταξη εμπορευμάτων ανήκει στην Ανωτάτη Επιτροπή Τελωνειακών Αμφισβητήσεων (Α.Ε.Τ.Α), «δέον είναι τα σχετικά ερωτήματα για την υπαγωγή προϊόντων σε Φ.Π.Α να υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους στην υπηρεσία μας (με πλήρη παροχή της σύνθεσης, της ανάλυσης και της παραγωγικής διαδικασίας αυτών)».

«Για θέματα ΦΠΑ σε υπηρεσίες, παρακαλούμε όπως απευθύνεστε στο τμήμα Α' ΦΠΑ της Δ/νσης Εφαρμογής Έμμεσης Φορολογίας (τηλ. 210 36.45.848, 832)».

Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου